Stocarea energiei electrice în baterii, prioritate națională!
Articol de Mircea Apostolescu, 21 decembrie 2024, 13:59
Dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice în baterii rămâne o prioritate națională. Prin Planul Național de Redresare și Reziliență, au fost finanțate, cu circa 80 de milioane de euro, 11 investiții a căror valoare totală este, însă, de 603 milioane de euro. Prin aceste investiții va fi asigurată circa un sfert din capacitatea de stocare în baterii necesară, la nivel național.
„Ministerul Energiei și Guvernul României continuă să prioritizeze investițiile în stocare. Stocarea este prioritatea zero a Sistemului Energetic Național.
Am semnat ultimele două contracte din PNRR pentru capacități de stocare în baterii. Pentru primul proiect, vorbim despre 75 de milioane de lei, valoare de ajutor de stat, și o capacitate instalată de 245 MWt/h. Al doilea proiect, 38 de milioane de lei, aproximativ, doar ajutorul de stat, vă spuneam, și 116 MWt/h. În total, foarte important, cu 79,6 milioane de euro, în cadrul acestui apel din PNRR, s-au semnat 11 contracte de finanțare, o investiție totală de 603 milioane de euro.
Deci, iată, cu 80 de milioane de euro nerambursabili, proiecte totale de 603 milioane. Și aceste proiecte vor genera o capacitate de stocare, atenție, 1546 MWt/h. Gândiți-vă că, la nivelul întregului sistem vorbim undeva la 4000 de MWt necesar de stocare și, doar prin aceste 80 de milioane de euro, noi vom acoperi cam un sfert din ceea ce are nevoie România, astăzi. De ce un sfert? Pentru că vorbim de MWt/h, nu de MWt.
Și vă reamintesc că noi avem și 150 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare, tot pentru capacități de stocare”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Stocarea energiei electrice în baterii este foarte importantă pentru echilibrarea Sistemului Energetic Național, la vârfurile de consum. Astfel, vârful de consum de seară se înregistrează în momentul când energia electrică din surse solare, de exemplu, nu este disponibilă.
Din cauza lipsei capacităților de stocare, România este nevoită să exporte ieftin energie electrică, în momentele de vârf de producție, ziua, când există energie disponibilă în toată regiunea, și să importe energie scumpă, la orele de vârf de consum, seara, a mai explicat Sebastian Burduja.