Medicii de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu” au realizat prima prelevare de organe
ANT transmite "respect şi recunoştinţă"românilor care au înţeles importanţa donării de organe şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea de vieţi prin transplant.
Articol de arionmihaela, 22 decembrie 2024, 17:35
Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că o echipă de medici de la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Grigore Alexandrescu” din Bucureşti a realizat, sâmbătă, prima prelevare de organe de la o tânără de doar 17 ani care a intrat în moarte cerebrală în urma unui stop cardiorespirator resuscitat şi, ulterior, prin gestul nobil al celor dragi, pacienta a devenit un donator pentru viaţă.
Echipa de la secţia ATI a Spitalului ‘Grigore Alexandrescu”, condusă de dr. Cristian Tănase – KDP, împreună cu dr. Cristina Marinescu, dr. Georgiana Buzea, rezidentul dr. Clara Ştefănescu şi asistenta Carmen Aurora Stănciulescu – coordonator de transplant, a transformat durerea unei familii într-o speranţă imensă pentru alţi români. Vârsta tânără a donatoarei a permis împărţirea grefei hepatice (split liver), realizată de prof.dr. Vladislav Braşoveanu, astfel încât să poată fi transplantată la doi pacienţi – un pacient pediatric şi o femeie adult”, arată Agenţia Naţională de Transplant, într-o postare pe Facebook.
O parte din ficatul donatoarei a fost transplantat unui copil în vârstă de 5 ani suferind de ciroză biliară la Spitalul „Grigore Alexandrescu”, precizează sursa citată.
„Transplantul a fost efectuat împreună cu echipa de la Institutul Clinic Fundeni, coordonată de prof. Vladislav Braşoveanu şi prof. Laura Bălănescu, iar anestezia a fost asigurată de dr. Ruxandra Fota şi dr. Alexandru Baetu. Acesta este al 7-lea transplant hepatic pediatric din anul 2024”, conform ANT.
A doua parte a grefei a fost transplantată unei femei de 48 de ani la Institutul Clinic Fundeni.
„Transplantul a fost realizat de către echipa chirurgicală a dr. Doina Hrehoreţ, iar anestezia a fost realizată de dr. Cristina Martac, sub coordonarea prof. Gabriela Droc. Acesta este al 50-lea transplant hepatic la Institutul Clinic Fundeni anul acesta”, arată ANT.
Totodată, cei doi rinichi prelevaţi au salvat doi pacienţi prin transplant, o pacientă de 28 de ani şi un pacient de 33 de ani, realizat la Institutul Clinic Fundeni.
„Intervenţiile au fost realizate de către echipele chirurgicale coordonate de conf. dr. Cătălin Baston şi conf. dr. Constantin Gângu, sub anestezia dr. Liliana Domnişor şi susţinute de eforturile a compartimentului de nefrologie coordonat de dr. Dorina Tacu”, menţionează ANT.
În finalul mesajului, ANT transmite „respect şi recunoştinţă”românilor care au înţeles importanţa donării de organe şi echipelor medicale care fac posibilă salvarea de vieţi prin transplant.
sursa foto-fb Agenţia Naţională de Transplant