MAI- România – una dintre cele mai sigure ţări din lume
Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA şi ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o ţară foarte sigură pentru cetăţeni şi turişti.
Articol de arionmihaela, 28 decembrie 2024, 07:49
România se numără printre statele cu cel mai scăzut nivel al criminalităţii, oferind o situaţie mai favorabilă din acest punct de vedere decât multe ţări vest-europene.
Conform rapoartelor Departamentului de Stat al SUA şi ale Comisiei Europene, România este recunoscută ca o ţară foarte sigură pentru cetăţeni şi turişti.
În „Raportul pentru cetăţenii americani care călătoresc în afara graniţelor” (disponibil pe travelmaps.state.gov/TSGMap), România este indicată ca având un risc scăzut şi foarte scăzut de infracţiuni.
Documentele oficiale internaţionale evidenţiază progresele semnificative ale României în combaterea criminalităţii, confirmând statutul său de ţară sigură. În ultimii ani, România a înregistrat cifre sub media europeană şi internaţională la infracţiuni precum tâlhăriile, furturile şi alte fapte comise cu violenţă.
Indicatori relevanţi privind siguranţa în România:
– Nivel general al criminalităţii: scăzut.
– Îngrijorare privind furturi din locuinţe: scăzut.
– Risc de tâlhării şi jafuri: scăzut.
– Furturi de şi din autoturisme: scăzut.
– Atacuri violente: scăzut.
– Atacuri motivate de origine etnică, religie sau gen: foarte scăzut.
– Probleme legate de droguri: scăzut.
– Vandalism: scăzut.
– Creştere a criminalităţii în ultimii 5 ani: moderat.
Toate aceste date reprezintă o recunoaştere a eforturilor depuse de angajaţii Ministerului Afacerilor Interne (MAI) – poliţişti, jandarmi, poliţişti de frontieră şi pompieri – care îşi îndeplinesc zilnic misiunile cu profesionalism.
Structurile MAI colaborează cu celelalte instituţii guvernamentale cu atribuţii în ordine publică şi securitate naţională alături de care au acţionat prompt şi în sistem integrat.
Totodată pentru atingerea acestor obiective, Ministerul Afacerilor Interne a dezvoltat o foarte bună colaborare cu partenerii internaţionali, în special cu instituţii din statele Uniunii Europene, cu structurile Comisiei Europene şi ale SUA, partener strategic.