,,Ordonanta trenulet” va fi aprobata luni, de Guvern
Articol de alinadecu, 29 decembrie 2024, 10:10
Executivul va adopta luni, in ultima ședința din acest an, ordonanța de urgența care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public in 2025.
Proiectul agreat de liderii coaliției PSD-PNL-UDMR conține masuri precum suspendarea angajarilor la stat, inghețarea pensiilor și a salariilor bugetarilor la nivelul din noiembrie 2024, inclusiv a veniturilor demnitarilor și eliminarea biletelor de valoare, cu excepția tichetelor de creson. Orele suplimentare nu vor mai fi platite și nu se vor mai acorda pline sau bonusuri.
Sindicatele au criticat prevederile documentului și au atras atenția ca vor urma proteste. Reprezentanții sindicatelor considera ca inghețarea salariilor bugetarilor și celelalte masuri care sunt prevazute in ordonanța ‘Trenulețul’ inseamna, de fapt, o reducere a veniturilor acestora pentru ca nu vor mai fi platite orele suplimentare și sambetele și de duminicile lucrate. Din partea Cartelului Alfa, Bogdan Hossu a spus ca ,, Practic, prin inghețarea dreptului la drepturi marginale, veniturile la diferitele categorii de bugetari scadeau intre 10 și 20%, pe luna. Al doilea lucru: nu mai cereți ore suplimentare daca nu sunteți capabili sa le platiți, pentru ca nu sunt ore suplimentare facute conjunctural, ci sunt structurale, datorita lipsei de personal suficient.”
Voucherele de vacanța se vor acorda astfel: angajatul care dorește un voucher de 1.600 lei trebuie sa acopere 800 lei din salariul sau. Daca nu va da acești bani, nu va primi voucherul. Patronatele au spus ca sunt mulțumite de soluția gasita pentru aceste vouchere, pentru ca inițial se dorea eliminarea completa a lor.
Într-un comunicat de presa, executivul a anuntat ca, prin ordonanța ‘Trenulețul’, vrea sa reduca cheltuielile bugetare cu 19 miliarde de lei, adica cu un procent din PIB, dar sa nu renunte la imbunatatirea vietii oamenilor si la investitii.
În ceea ce priveste Legea bugetului de stat pe anul viitor, aceasta urmeaza sa fie adoptata de Guvern, in ianuarie, si trimisa Parlamentului pentru adoptare, intr-o sesiune extraordinara, tot in ianuarie.