Pe 6 ianuarie, credinciosii ortodocsi sărbătoresc Boboteaza!
Boboteaza este momentul naşterii spirituale a Mântuitorului Iisus Hristos și ziua în care a fost botezat Iisus de către Ioan Botezătorul.
Articol de alinaene, 3 ianuarie 2025, 11:46
Ziua de după Bobotează este dedicată Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, când credincioșii îl cinstesc pe cel care a pregătit calea Domnului.
Boboteaza este trecută în calendar ca fiind sărbătoare cu cruce roșie.
Prin tradiţie, se ţine post negru (sau zi de sec) în Ajunul Bobotezei. Se spune că cei care reuşesc să nu mănânce şi să nu bea nimic în această zi vor avea parte de noroc, sănătate şi binecuvântare de la Dumnezeu pe tot parcursul anului.
Luni, pe 6 ianuarie, de Bobotează, preoții oficiază Sfânta Liturghie în biserici.
Preoţii sfinţesc apele, iar cei care se stropesc sau se spală în apa sfinţită sunt feriţi de rele şi de boli, spune tradiția.
Totuşi, dacă stropirea cu agheasmă este permisă, nu este bine să te speli pe cap sau să speli haine, pentru că „se spurcă apele”, potrivit superstiţiilor din popor.
De asemenea, se spune că apa sfinţită luată are puteri miraculoase, astfel, în ziua de Bobotează nu se spală rufe.
Tot de Bobotează, se spune că nu e bine să te speli pe cap, pentru că se murdăreşte apa sfinţită.
Cu apa sfinţită primită de la biserică, oamenii îşi stropesc casele şi animalele.
Restul de agheasmă pe care o primesc de la preot o păstrează în sticle, pentru leac.
La Constanţa, după slujbă, de la ora 11:00, are loc tradiţionala procesiune de Bobotează, de la catedrală până în Portul Turistic Tomis, unde împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi este oficiată Slujba de Sfinţire Mare a Apei.
La sfârşitul acesteia, arhiepiscopul Tomisului va arunca trei cruci în apele mării, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului.
Arhiepiscopia Tomisului a anunţat că în Ajunul Bobotezei, după oficierea Slujbei de Sfinţire Mare a Apei de către arhiepiscopul Teodosie, Aghiasma Mare va fi îmbuteliată în 200.000 de PET-uri, care le vor fi oferite credincioşilor de Bobotează, pe 6 ianuarie.
Apa sfinţită este elementul cel mai important al sărbătorii de Bobotează.
Preoţii spun despre agheasmă că este sfinţită şi capătă proprietăţi supranaturale prin intervenţia directă a Duhului sau Spiritului Sfânt.
Dacă vorbim despre vreme, tradiția spune că dacă de Bobotează plouă, urmează o iarnă lungă, iar daca este frumos vom avea o vară frumoasă.
La București pentru luni 6 ianuarie, Patriarhia Română a anuțat următorul program:
• În ziua de luni, 6 ianuarie, începând cu ora 7:00, la Baldachinul Sfinților de lângă Catedrala Patriarhală, vor fi oferite credincioșilor prezenți câte o sticlă de 0,5 litri cu Agheasmă Mare, un pachet cu anafură și o iconiță cu Botezul Domnului. În total, vor fi distribuiți 10.000 de litri de Agheasmă Mare îmbuteliați în sticle de 0,5 litri și 5.000 de pachete cu anafură
• Între orele 9:00-12:00, va fi săvârșită Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală
• Începând cu ora 12:00, în pridvorul Reședinței Patriarhale, va fi săvârșită de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Slujba Sfințirii Mari a apei (Agheasma Mare), iar apoi credincioșii prezenți la slujbă vor fi binecuvântați prin stropire cu această Agheasmă.