Salvamontiștii au avut o nouă zi de foc!
Dispeceratul Naţional Salvamont transmite că, în ultimele 24 de ore, au fost 118 apeluri prin care s-a solicitat intervenţia de urgenţă a salvamontiştilor.
Articol de alinaene, 7 ianuarie 2025, 11:53
Salvamontiștii recomandă ca primele măsuri care trebuie luate în cazul persoanelor accidentate sau cu starea de sănătate afectată, ca urmare a practicării sporturilor de iarnă, sunt protejarea victimei prin marcarea locului accidentului şi anunţarea echipei locale Salvamont prin apel telefonic.
Până la sosirea echipei de salvare, martorul trebuie să protejeze termic persoana accidentată (acoperită cu haine, sac de dormit, folie ‘Sirius’), trebuie să discute permanent cu aceasta şi să urmărească starea eventuală de schimbare a stării de conştienţă, a respiraţiei, a culorii tegumentelor şi buzelor.
Într-o postare pe pagina oficială de Facebook, reprezentanţii Salvamont precizează:
”Nu intraţi în panică. Protejaţi victima prin marcarea locului accidentului, prin amplasarea unui marcaj vizual în formă de ‘X’, realizat din schiuri şi amplasat în amonte, la distanţă suficientă cât să poată avertiza coborâtorii despre accident.
Anunţaţi echipa locală Salvamont prin apel telefonic SNAU 112 sau Dispeceratul Naţional Salvamont – Vodafone – 0725826668.
Nu mişcaţi persoana accidentată şi nu permiteţi nimănui să facă acest lucru, decât dacă victima se află sub influenţa directă a unui factor de risc care îi pune viaţa în pericol sau îi provoacă afecţiuni medicale imediate.
Orice pacient care, după un traumatism, prezintă dureri sau alterarea stării generale trebuie tratat ca având un posibil traumatism la nivelul coloanei vertebrale, necesitând imobilizare şi transport adecvat.
Nu permiteţi ‘binevoitorilor’ sau ‘salvatorilor de ocazie’ să mişte sau să transporte pe braţe, târâş, în spate sau cu mijloace improvizate victima”.