Break the fake: Tehnologiile revoluționare ale anului 2025
Articol de bucurestifm, 8 ianuarie 2025, 09:28
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit! În fiecare ianuarie, prestigioasa revistă MIT Technology Review publică topul tehnologiilor revoluționare pentru anul care începe. Dacă ești curios cum ne va schimba tehnologia viața în 2025, ți-am pregătit eu un rezumat.
Locul 10. Terapii cu celule stem care chiar funcționează. Transplanturile experimentale de celule stem par să ajute la tratarea a două boli grave: epilepsie și diabet de tip 1.
Locul 9. Oțel ecologic. Fabricarea oțelului generează mai mult dioxid de carbon decât întreaga Indie, al treilea cel mai mare poluator. De aceea, este o veste bună că în curând se va deschide în Suedia prima uzină industrială de oțel puțin poluantă, care utilizează hidrogen produs cu energie regenerabilă.
Locul 8. Medicamente pentru prevenția HIV. Studiile clinice pentru un nou medicament pentru prevenirea HIV arată că 100% dintre femeile și fetele tratate au fost protejate împotriva infecțiilor cu HIV.
Locul 7. Roboți care învață rapid. Grație exploziei inteligenței artificiale generative, roboții învață noi sarcini mai repede ca niciodată și ne apropiem de crearea roboților universali, care se pot ocupa de orice sarcină.
Locul 6. Carburanți curați. Avioanele vor putea fi alimentate cu combustibil care nu dăunează mediului, cum sunt cei produși din ulei de gătit, deșeuri industriale sau chiar gaze din atmosferă. Apar tot mai multe fabrici interesate de această industrie.
Locul 5. Taxiuri automatizate. Taxiurile fără șofer sunt testate în peste o duzină de orașe din lume. Data viitoare când călătorești în America sau China, poate vei avea ocazia să chemi și tu unul.
Locul 4. Remedii împotriva gazelor eliberate de vite. Creșterea vitelor este problematică pentru mediu din cauza emisiilor de metan pe care le eliberează în mod natural aceste animale. Un supliment alimentar care reduce semnificativ cantitatea de metan pe care o eructează vitele este acum disponibil în zeci de țări și ar putea rezolva problema.
Locul 3. Micile modele de limbaj. Marile modele de limbaj sunt aplicații ale inteligenței artificiale care permit conversația cu utilizatorii – cum este Chat GPT. Dar ele consumă foarte multe resurse. Viitorul ar putea aparține micilor modele, care au nevoie de mai puțină energie și mai puține resurse pentru a rezolva cerințe specifice, specializate.
Locul 2. Căutări realizate de inteligența artificială generativă. Când introduci o întrebare, un model de inteligență artificială poate compila mai multe surse online și poate analiza documente pe care tu i le pui la dispoziție, ceea poate însemna sfârșitul motoarelor de căutare clasice, cum este Google Search.
Locul 1. Observatorul Vera C. Rubin. Vom afla mult mai multe despre cosmos cu ajutorul unui nou telescop performant, care va folosi cea mai mare cameră digitală creată vreodată pentru astronomie. Vom putea explora materia întunecată, Calea Lactee și alte mistere cosmice.
Atât pentru azi, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.