Află de ce tusea poate ascunde mai mult decât crezi
Pe măsură ce temperaturile scad, virozele și gripa devin o provocare constantă pentru sănătatea noastră. Cu toate acestea, printr-o informare corectă și măsuri simple, putem să depășim cu bine sezonul rece. Invitată în emisiunea #ÎnComunitate, Dr. Daciana Toma, medic de familie, ne-a oferit sfaturi practice, cu accent pe prevenție, gestionarea simptomelor și respectul pentru cei din jur
Articol de Monica Liche, 9 ianuarie 2025, 17:03
Suntem responsabili pentru sănătatea proprie
Sănătatea noastră începe cu acțiunile noastre. Obiceiurile simple, precum spălatul pe mâini, creează baza pentru un sistem imunitar puternic. Felul în care ne păstrăm sănătatea depinde de noi și de rutina zilnică.
„ E foarte important să înțelegem că cea mai mare parte din sănătatea noastră e responsabilitatea noastră. Atâta timp cât avem niște butoane la noi pe care putem să le acționăm deja, lucrurile încep să arate mai bine, adică avem niște lucruri pe care putem să le facem sau pe care să nu le facem și să aibă influențe pozitive asupra stării noastre de sănătate.
Spălatul pe mâini și dezinfectatul, poate nu în măsura aceea care a atins niște culmi la vremea respectivă, dar după ce ai intrat în magazine sau ai urcat în mijloace de transport în comun, este bine să te dezinfectezi pe mâini”, a explicat Daciana Toma, medic de familie.
Răceala, gripa și pneumonia
Confuzia între răceală, gripă și alte afecțiuni respiratorii este frecventă, ceea ce poate duce la tratamente nepotrivite sau chiar riscante, în cazul automedicației. Dr. Daciana Toma a explicat clar simptomele specifice fiecărei afecțiuni.
„ Într-o răceală obișnuită ai predominant simptome care țin de aparatul respirator superior: nas înfundat, îți curge nasul, strănuți, poate și tușești, te ustură gâtul, deci totul ține de aparatul respirator. În momentul în care ai și simptome generale, te dor mușchii, ai frisoane, ai febră, oboseală, nu te mai poți concentra, nu judeci, zaci, atunci vorbim de gripă.
Tusea e o manifestare care poate să ascundă foarte multe lucruri. Poate fi un mecanism de apărare, poate fi imaginea unui episod de astm. Pe de altă parte, poate să fie o pneumonie. Ori în pneumonie, regula e că ar trebui să-i dau antibiotic dacă e pneumonie. Dacă am suspiciune de pneumonie, e atât de gravă afecțiunea încât regula ar fi ca din cabinet să-i dau o pastilă de antibiotic.”
Vaccinarea antigripală
În plin sezon de gripă, vaccinarea rămâne o metodă eficientă de prevenție pentru persoanele din grupele de risc și nu numai. Vaccinul nu garantează că nu vei mai răci, dar protejează împotriva formelor severe de gripă și a complicațiilor ce pot surveni.
„ Va crește numărul de cazuri în continuare și vor ține până prin martie ori în momentul în care ne vaccinăm, noi avem titlu de anticorpi la valoare maximă, cam în 21 de zile, adică mai avem timp să ne protejeze pentru ceea ce va urma. Vaccinul antigripal nu te acoperă, nu-ți promite că nu vei mai răci în viața ta. Nici măcar în anul respectiv. Mă aștept să nu faci gripă, dar o răceală banală, asta poți să faci, aia o duci într-un fel, gripa o duci cu totul altfel.”, a explicat Daciana Toma
Gestiunea bolii și respectul față de ceilalți
Un aspect important este atitudinea noastră atunci când ne îmbolnăvim. Utilizarea măștii, evitarea locurilor aglomerate și izolarea sunt măsuri simple, dar necesare, pentru a limita răspândirea virusurilor.
„Pandemia ne-a învățat să fim mai conștienți de impactul nostru asupra sănătății celorlalți.
(…)Mi se pare un gest de respect față de ceilalți, ca în momentul în care ai un episod viral, că dacă ai gripă nu prea bântui, că nu te poți urni, să porți mască. Este foarte important să înțelegem să-i protejăm pe cei din jur și să oprim răspândirea virusului.”, a punctat dr. Daciana Toma, medic de familie.