Electric Up 2, finanțare nerambursabilă de 150 de mii de euro pe beneficiar!
Articol de Mircea Apostolescu, 9 ianuarie 2025, 12:17
Cel de-al doilea apel de proiecte al Programului Electric Up, apel deschis pe 14 octombrie 2024, a fost un succes.
Astfel, au fost depuse peste 2.800 de proiecte, adică cu 13% mai multe decât la primul apel al programului.
În cadrul acestui al doilea apel, valoarea finanțării nerambursabile a crescut de la 100 de mii de euro, cât a fost la primul apel, la 150 de euro, pe beneficiar.
Prin acest program, sunt finanțate sisteme integrate formare din panouri fotovoltaice, baterii de stocare, stații de reîncărcare și pompe de căldură.
Conform ministrului Energiei, Sebastian Burduja, vor putea fi finanțate circa 1.500 dintre proiectele depuse, în cadrul apelului.
Investițiile ce se vor realiza, prin aceste finanțări, vor adăuga circa 150 MW producție de energie, 75 MW sisteme de stocare, 3.000 de puncte de reîncărcare și circa 1.000 de pompe de căldură.
„Și au fost depuse 2.859 de proiecte, deci, un interes masiv pentru Electric Up 2. De altfel, au depus cu 13% mai mulți solicitanții decât la prima ediție a programului.
Este un program îmbunătățit. Valoarea finanțării per beneficiar a crescut de la 100 de mii la 150 de mii de euro.
În premieră, finanțăm un sistem integrat – panouri fotovoltaice, baterii de stocare, stații de reîncărcare și Poe de căldură.
Estimăm că vom putea finanța undeva la 1.500 de beneficiari.
Estimăm că vom adaugă undeva la 150 MW producție de energie și 75 de MW sisteme de stocare, 3.000 de puncte de reîncărcare – și în prima ediție au fost tot undeva la 3.000 de puncte de reîncărcare, instalate în toată țara, și undeva la 1.000 de pompe de căldură.
Și speranța noastră este ca, în 90 de zile, această evaluare (… a proiectelor depuse n.r.) să se încheie și să putem da drumul la aceste proiecte. În total, bugetul programului este de 450 de milioane de lei”, a declarat Ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
În context, trebuie amintit faptul că, potrivit ghidului său „Programul “ELECTRIC UP” reprezintă o măsură de natură economico-financiară pentru a ameliora repercusiunile negative asupra economiei și asupra cetățenilor, venind în sprijinul dezvoltării sectorului energiei din surse regenerabile și creșterea eficienţei energetice, dezvoltării infrastructurii pentru vehiculele de transport rutier nepoluant din punct de Vedere energetic, precum și întreprinderilor mici și mijlocii și a operatorilor economici care activează în domeniul HORECA, prin finanțarea proiectelor de investiții pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică necesară consumului propriu, a staţiilor de reîncărcare pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, precum și a sistemului alternativ de încălzire/răcire”.
Tot potrivit ghidului Electric Up, „Finanţarea nerambursabilă se acordă în cuantum de maxim 150.000 euro/beneficiar, reprezentând un procent de 75% din valoarea investiției, restul de 25% reprezentând cofinanțare din surse proprii ale beneficiarului, pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică cu o putere instalată de 150 kWp, a unui sistem de stocare a energiei produse, a cel puțin unei staţii de reîncărcare de minimum 22 kW pentru vehicule electrice şi electrice hibrid plug-in, cu minim două puncte de încărcare (2x11kW), precum și a unui sistem electric alternativ de încălzire/răcire”.