Angajaţii companiei care deține Facebook critică decizia de a nu mai verifica informaţiile şi politizării Meta!
Articol de Vicentiu Andrei, 10 ianuarie 2025, 10:20
Angajaţii Meta şi-au exprimat nemulţumirea pe forumul propriu al companiei după ce aceasta a anunţat că va pune capăt programului de verificare a informaţiilor realizat de terţi, la doar două săptămâni înaintea inaugurării preşedintelui Donald Trump, conform CNBC.
Dealtfel compania Meta, cea care deține Facebook, Instagram și WhatsApp, a făcut o serie de schimbări odată cu realegerea lui Donald Trump la Casa Albă, încercând astfel o apropiere de noua administrație republicană.
Joel Kaplan, fost consilier al Casei Albe sub preşedintele George W. Bush, care a fost numit drept noul director global de afaceri al Meta, a anunţat pe platforma internă Workplace: „Suntem optimişti că aceste schimbări ne vor ajuta să revenim la angajamentul fundamental pentru libertatea de exprimare” ca pretext pentru o serie de decizii prin care liderii mega companiei de social media încearcă să se apropie de administraţia Trump.
Vă reamintim, recent compania Meta a adăugat noi membri în consiliul său de administraţie, inclusiv pe Dana White, CEO-ul UFC (liga profesionistă de lupte în cuşcă) şi un prieten apropiat al lui Trump, compania donând şi 1 milion de dolari pentru inaugurarea preşedintelui ales!
„Pare că spunem oamenilor că informaţiile nu mai contează” a scris un angajat în vreme ce alţii au avertizat că noile politici ar putea duce la o creştere a conţinutului rasist şi transfobic şi la răspândirea dezinformării.
Pe lângă eliminarea programului de verificare, Meta a eliminat în 2023 şi un proiect intern de verificare a informaţiilor, ca parte a măsurilor de reducere a costurilor.
După cum era de așteptat, compania Meta a refuzat să comenteze asupra situaţiei…
Dimpotrivă, printr-o postare personală, directorul general al Meta, Mark Zuckerberg, a încercat să explice cum că verificarea informațiilor ar fi fost…cenzură: „Am ajuns într-un punct în care pur şi simplu sunt prea multe greşeli şi prea multă cenzură. A sosit momentul să revenim la rădăcinile noastre în ceea ce priveşte libertatea de exprimare”. Zuckerberg a deplâns în acest sens şi faptul că „numărul legilor care instituţionalizează cenzura (în UE) nu încetează să crească şi prin urmare este dificil să se construiască acolo ceva inovator”, declaraţie criticată de Comisia Europeană.
„Respingem categoric orice alegaţie de cenzură din partea noastră”, a reacţionat astfel o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, Paula Pinho. Executivul comunitar a indicat deja de marţi că va continua să monitorizeze respectarea de către Meta a regulilor UE.
În cazul acesta conceptul de „libertate de exprimare” poate deveni sinonim cu minciuna, știrile false ori manipularea cea mai grosolană.
Din fericire, deocamdată, această așa-zisă „libertate de exprimare” nu se aplică și în Uniunea Europeană.