Cererile de finanțare ale Primăriei Capitalei pentru reabilitarea sistemelor de termoficare NU au îndeplinit condițiile programelor de la Ministerul Energiei!
Articol de Mircea Apostolescu, 10 ianuarie 2025, 16:14
Municipiul București a depus două proiecte, în cadrul celor două apeluri de finanțare pentru proiecte de reabilitare a sistemelor de termoficare din marile orașe, gestionate de Ministerul Energiei, câte un proiect pe fiecare apel de proiecte.
Astfel, la apelul de proiecte de Tip A – pentru sisteme integrate de tip SACET, a fost depus un proiect.
Iar un al doilea a fost depus în cadrul apelului Tip B – pentru sisteme cu producția separată de transportul și distribuția agentului termic.
În ceea ce privește proiectul depus în cadrul apelului de proiecte de tip A, Municipiul București nu a demonstrat eligibilitatea pentru proiecte de tip A, așa cum este prevăzut în Ghidul solicitantului, în sensul că nu a făcut dovada că îndeplinește condițiile din Ghidul solicitantului, Capitolul 1.8 Ajutor de stat.
În ceea ce privește proiectul depus de Municipiul București în cadrul apelului de proiecte de tip B, motivele de respingere a cererii de finanțare au vizat următoarele aspecte.
Proiectul a fost depus fără o hotărâre de aprobare a bugetului actualizat.
Ajutorul financiar nerambursabil solicitat a fost mai mare decât pragul indicat prin ghid.
Studiul de fezabilitate depus împreună cu cererea de finanțare indică drept „Titular investiție” și „Beneficiar” – COMPANIA MUNICIPALĂ TERMOENERGETICA BUCUREȘTI S.A. și nu solicitantul finanțării, respectiv Municipiul București.
Solicitantul nu a pus la dispoziție Planul anual de evoluție a tarifelor (conform Analizei Cost-Beneficiu), aprobat de către Consiliul General al Municipiului București, pentru proiectul pentru care era necesară întocmire audiului de fezabilitate.
În context, trebuie amintit faptul că evaluările în cadrul acestor apeluri au fost realizate de experți externi, iar Ministerul Energiei a fost în permanent contact cu toți aplicanții, solicitând clarificări pentru problemele apărute.
„Ministerul Energiei nu poate răspunde pentru calitatea documentațiilor transmise de fiecare aplicant în parte, iar faptul că există o serie de contracte deja semnate pentru apelul de tip B (Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Suceava etc.) demonstrează faptul că acest apel a fost accesibil tuturor aplicanților cu proiecte eligibile. Pentru proiectele de tip A, evaluarea tehnică este în curs, iar semnarea contractelor este așteptată în data de 23 ianuarie a.c.”, se precizează într-un comunicat al Ministerului Energiei.