Paste carbonara cu până la 19 aditivi alimentari
InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale pentru pastele carbonara ce se comercializează în restaurante .
Articol de alinaene, 11 ianuarie 2025, 10:07
Conform datelor existente în meniurile fizice din restaurantele ce au făcut obiectul studiului sau pe site-urile acestora de unde consumatorii pot comanda online produsele situația este următoarea:
Gramajul pe porţia de paste carbonara variază între 100 şi 555 de grame.
– Valoarea calorică raportată la 100 grame este cuprinsă între 184.98 kcal și 451.85 kcal , media fiind de 270.76 kcal
– Cantitate de sare raportată la 100 de grame de paste carbonara variază între 0.34 grame – 3.64 grame
– Cantitate de zahăr raportată la 100 de grame de paste carbonara variază între 0.46 grame – 4.12 grame
Numărul de aditivi alimentari variază între 2 – 19 , însă media numericului de aditivi alimentari ( E-uri ) este de 9 .
La o porție de 555 grame , cantitatea de sare poate ajunge până la 20.20 grame și până la 22.87 grame de zahăr .
Studiul a fost efectuat pe un număr de 61 preparate.
Organizația Mondială a Sănătății recomandă un consum maxim de 5 grame de sare pe zi și maxim 25 grame de zahăr pe zi pentru un adult.
De reținut! Aplicația InfoCons afișează alertele pentru produsele alimentare, pentru facilitarea monitorizării acestora în vederea asigurării că produsele folosite nu afectează sănătatea consumatorilor.