Recensământ al „câinilor industriali”, în Județul Ilfov!
Articol de Mircea Apostolescu, 13 ianuarie 2025, 15:41
De astăzi, a demarat recensământul câinilor fără stăpân, care trăiesc, însă, în curțile agenților economici, din Județul Ilfov.
Reprezentanții Protecției Animalelor Ilfov vor verifica fiecare zonă industrială din județul Ilfov, pentru o evidență a câinilor și pentru controlul înmulțirii lor, prin sterilizare.
„Am numit proiectul așa pentru că vizăm, de data aceasta, câinii din zonele industriale. Pentru că, știm, acolo unde sunt sedii de firmă, care funcționează sau nu, sunt căței care se adună, sunt oameni care abandonează animale, în zonele respective.
Și exact aceste zone le vizăm, în acest proiect. Pentru că, numai prin sterilizare, putem ține sub control înmulțirea câinilor. Atunci, acesta este scopul nostru, vrem să luăm la pas toate sediile industriale, din Județul Ilfov. În fiecare săptămână, ziua de luni va fi alocată acestui demers, astfel încât să avem o evidență reală, din teren, nu ne interesează datele de la Registrul Comerțului. Nu vrem evidența în hârtii, vrem situația efectivă, situația din teren, astfel încât să știm, în curtea fiecărei firme, câți câini se află si câte sterilizări este nevoie să facem, prin urmare”, a explicat pentru București FM, Cristina Caliu, reprezentant al Protecției Animalelor Ilfov.
Prima opire a fost la firmele de pe Centura București, la ieșirea din Mogoșoaia spre Otopeni.
„Astăzi, a fost prima ieșire în teren, în cadrul acestui proiect și am vizat, în mod deosebit, zonele care au sediile pe Centura București, la ieșirea din Mogoșoaia, spre Otopeni.
Au fost oameni foarte deschiși, în acea zonă, le-au deschis porțile colegilor mei, i-au lăsat să intre, le-au arătat animalele. Ba chiar colegii mei au fost surprinși de faptul că mulți câini erau sterilizați și oamenii le făcuseră acolo și țarcuri. A fost o surpriză plăcută.
Și îmi povesteau colegii mei că sunt poate trei sau patru firme care nu au deloc câini, în curți. În rest, în fiecare sediu de firmă, sunt câte trei sau patru animale, care trebuie sterilizare, astfel încât să nu se înmulțească, să nu facă pui și, la rândul lor, puii să facă alți pui”, a declarat, pentru București FM, Caliu.
În context, trebuie amintit faptul că o femelă poate avea pui de două ori pe an. Astfel, o femelă și un mascul, cu puii lor și puii puilor lor, pot da naștere, în câțiva ani la peste 60 de mii de câini.