Ascultă Radio București FM Live

Ziua Culturii Naţionale – evenimente în Capitală

MNLR

Articol de andreiabarsanbfm, 14 ianuarie 2025, 12:19 / actualizat: 14 ianuarie 2025, 15:29

Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită pe 15 ianuarie, va fi marcată printr-o serie de evenimente, în Capitală, destinate publicului de toate vârstele.

Ziua Culturii Naţionale a fost iniţiată de academicianul Eugen Simion, preşedinte al Academiei Române şi legiferată de Parlamentul României, în anul 2010, data stabilită fiind cea a aniversării nașterii poetului Mihai Eminescu.

Ajunsă la cea de-a XV-a ediţie, seria de manifestări se va deschide, la ora 10:00, la Academia Română, cu sesiunea omagială dedicată împlinirii a 175 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu.

Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” va oferi un moment musical, în cadrul evenimentului, iar Romfilatelia va lansa emisiunea filatelică ”Luceafărul poeziei românești, Mihai Eminescu”. Emisiunea are în componența sa o marcă poștală, o coliță dantelată, două minicoli, un plic „prima zi” precum și o mapă filatelică cu produs special în tiraj limitat.

În foaierul Academiei Române va fi prezentată expoziţia foto-documentară „Identitate românească / Identitate europeană”, realizată în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române, care va celebra o serie de personalităţi ale culturii române comemorate în anul 2025: Mihai Eminescu, Marin Constantin, Gheorghe Dima, Ion Barbu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Călinescu, Grigore Vieru, Titu Maiorescu, Şt. O. Iosif, Ioan Slavici şi Regina Maria a României.

Iar în Sala „Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române, va fi vernisată expoziţia „G. Călinescu – 60 de ani de posteritate”, care va prezenta publicului manuscrise şi ediţii de colecţie din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române şi al Muzeului Naţional al Literaturii Române.

Ateneul Român va putea fi vizitat gratuit, în ziua de 15 ianuarie. De la ora 16:00, este organizat un tur ghidat, prezentat de muzicologul Octavia Dinulescu, în cadrul căruia publicul va descoperi poveştile clădirii şi rolul marcant al acesteia în cultura națională.

De la ora 18:00, în cadrul stagiunii educative, va avea loc un recital extraordinar susţinut de Corina Mitroi (vioară), Eugen Bogdan Popa (violoncel) şi Anamaria Biaciu-Popa (pian). Vor fi interpretate lucrări de George Enescu, Iacob Mureşianu, Constantin Dimitrescu, Myriam Marbe, Ludovic Feldman, Constantin C. Nottara şi Tudor Ciortea. Comentariul aparţine muzicologului Cleopatra David. Intrarea este gratuită.

Tot de Ziua Culturii Naţionale, Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti” vernisează o expoziţie dedicată împlinirii a 150 de ani de la naşterea Reginei Maria a României.

Organizată împreună cu Institutul Naţional al Patrimoniului şi Muzeul Satului, expoziţia expoziţia reunește o parte dintre cărţile Reginei Maria, în ediţii princeps, una dintre ele fiind cu autograful acesteia.

Printre exponate se regăsesc:  un creion cu monogramă, un portret, în peniţă, de la logodna sa, tabachera reginei, fotografii, cărţi poştale, reclame, timbre, medalii. Expoziţia este completată de planşe cu fotografii inedite, documente, acuarele şi lucrări grafice reprezentative ale Reginei Maria.

Pe lângă evenimentele amintite deja, realizate în parteneriat Academia Română,  Muzeul Naţional al Literaturii Române oferă un program amplu, derulat pe mai multe zile, ce cuprinde: expoziţii, dezbateri, serate, spectacole şi ateliere.

În ziua de 15 ianuarie, casele memoriale:  ”Anton Pann”, ”Tudor Arghezi – Mărțișor”, ”George și Agatha Bacovia”, ”Ion Minulescu și Claudia Millian” și ”Liviuu și Fanny Rebreanu”, vor putea fi vizitate gratuit.

Tot miercuri, MNLR oferă publicului o expoziție inedită,  „Oraşul scriitoarelor. Peisaj urban în literatura scrisă de femei”, un exerciţiu de recuperare a operelor şi biografiilor unor scriitoare active în perioada interbelică, la sediul MNLR din Calea Griviţei 64-66. Vernisajul va avea loc la ora 18:00.

La finalul serii, Stere Gulea, va purta un dialog cu Radu Paraschivescu despre cartea „Scrisoare către nepoatele mele. Însemnările unui regizor”.  Vor participa actorii Olimpia Melinte și Alex Călin.

Din program mai amintim: o serată eminesciană, cu Arlinda Morava şi Claudiu Bleonţ, acompaniaţi la pian de Adriana Alexandru,  care se va desfășura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, pe 15 ianuarie, de la ora 17:00,  și spectacolul „Nina”, cu Rodica Mandache şi Cezar Antal, dedicat scriitoarei Ninei Cassian, ce va fi găzduit la sediul MNLR din strada Nicolae Crețulescu 8, pe 18 ianuarie, de la ora 16:00.

Atelierele pentru copii au și ele teme diverse: educaţie muzeală, scenografie, benzi desenate şi educaţie alternativă prin artă performativă. Găsiți mai multe detalii pe  https://mnlr.ro/zilele-culturii-nationale-la-mnlr-15-19-ianuarie-2025/

*Teatrul Naţional „I.L. Caragiale” din Bucureşti organizează două Tururi ghidate ale expoziţiei ”Regina Maria la teatru”, de la ora 12:00 şi 14:00. De la ora 19:00, la Sala Media, este programat  spectacolul-lectură cu două piese într-un act de Mihai Eminescu, ”Minte şi inimă”, în regia lui Răzvan Popa.

În distribuţie: Ionuţ Toader, Alice Sălceanu, Cosmina Cheyrouze, Cesonia Postelnicu, Ovidiu Cuncea, Răzvan Popa. Intrarea este liberă.

Biblioteca Naţională a României oferă, de la ora 12:00, în Aula Ministerului Culturii, o proiecţie gratuită a filmului ”Anul nou care n-a fost”, urmată de discuţii cu regizorul Bogdan Mureşanu şi actori din distribuție. Discuţia va fi moderată de prof. univ. Adrian Cioroianu, Directorul Bibliotecii Naţionale.

Pe 15 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Teatrelli, are loc spectacolul ”Aplauze pentru poet”, susținut de actorii Emilia Popescu și Mihai Mălaimare.

Vor fi recitate versuri  din creaţia poeţilor clasici şi moderni români, de la Eminescu, până la Marin Sorescu, Nichita Stănescu sau Emil Brumaru, în ambianța muzicală special creată de versatilul pianist Cătălin Răducanu. Spectacolul este completat de proiecții cu: Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Ştefan Bănică Jr., Dorel Vişan şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru.

Anul acesta, Teatrul Odeon invită publicul, de la ora 19:30, la un performance de poezie cu Simona Popescu, ”Puseu de iubire”, pe versuri de Carmen Sorescu, Lucian Blaga, Mihai Eminescu, Virgil Mazilescu, Petrarca, Nichita Stănescu, Rabindranath Tagore, Vasile Voiculescu, Marius Tucă și alții.

Intrarea este liberă, pe bază de invitație, în limita locurilor disponibile. Invitația se poate ridica de la Casa de Bilete, în ziua spectacolului, începând cu ora 16:00.

Centrul Cultural al Municipiului București marchează Ziua Culturii Naționale prin evenimentul special „Magie, poezie și povești fermecate”, ce include vizitarea expoziției „ABRACADABRA – Secretele magiei”, un atelier de lectură interactivă cu poeta Carmen Tiderle, una dintre cele mai iubite autoare de literatură pentru copii din România, și cunoscuta actriță Dana Rogoz, precum și un spectacol de magie al celebrului iluzionist MAGITOT. Totodată, cu acest prilej, expoziția de succes „ABRACADABRA – Secretele magiei” de la ARCUB – Hanul Gabroveni beneficiază de un program extins de vizitare.

Biletele sunt disponibile online, pe arcub.ro, entertix.ro, abracadabrasecretelemagiei.ro, sau la casa de bilete ARCUB (str. Gabroveni nr. 50-53).

Ziua Culturii Naționale 2025 este sărbătorită și la Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa”.  Cu acest prilej , instituția oferă vizitatorilor miercuri, 15 ianuarie, un program special  care include: vizionarea filmului documentar de lung metraj „A ști sau a nu ști – de la banchizele  Antarcticii la Ghețarul de la Scărișoara, pe urmele savantului explorator român  Emil Racoviță”, turul ghidat al expoziției temporare „Visul primei nopți polare – Belgica – expediția antarctică 1897-1899”.

Participarea la evenimente și vizitarea expoziției permanente sunt gratuite, înscrierile se fac prin formularul de rezervare https://antipa.ro/rezervari, în limita locurilor disponibile.

La Muzeul Ţăranului Român sunt organizate mai multe vernisaje, de  expoziții: „Imaginarium: lumea celor nevăzute”, „Dor şi Drum”, „Omagiu artistic”. La ora 18:30, începe, la Cinema Muzeul Ţăranului,  proiecţia filmului „Ivan – omul cu rădăcini în apă”, regizat de Ana Preda.

 

Andrew Tate scapă de arestul la domiciliu în dosarul care vizează exploatarea sexuală. Măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 18:43

Andrew Tate scapă de arestul la domiciliu în dosarul care vizează exploatarea sexuală. Măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar

Tribunalul Bucureşti a decis, astăzi, să înlocuiască arestul la domiciliu cu controlul judiciar în cazul lui Andrew Tate. În dosarul care îl...

Andrew Tate scapă de arestul la domiciliu în dosarul care vizează exploatarea sexuală. Măsura a fost înlocuită cu controlul judiciar
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna: TVA-ul nu creşte în 2025!
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 18:32

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna: TVA-ul nu creşte în 2025!

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a declarat marţi că nu creşte TVA-ul în 2025 şi bugetul se pregăteşte fără creştere de impozite şi...

Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna: TVA-ul nu creşte în 2025!
Oscar 2025: Lista nominalizărilor va fi anunțată pe 23 ianuarie!
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 17:33

Oscar 2025: Lista nominalizărilor va fi anunțată pe 23 ianuarie!

Anunţul nominalizărilor la Oscar a fost amânat din cauza incendiilor din Los Angeles, iar Academia de Film (AMPAS), organizatoarea galei, a...

Oscar 2025: Lista nominalizărilor va fi anunțată pe 23 ianuarie!
Luni, 20 ianuarie, este Blue Monday – cea mai tristă zi din an
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 17:23

Luni, 20 ianuarie, este Blue Monday – cea mai tristă zi din an

Blue Monday, cunoscută drept cea mai tristă zi din an, este o combinație între vremea mohorâtă, stresul post-sărbători și presiunea...

Luni, 20 ianuarie, este Blue Monday – cea mai tristă zi din an
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 16:55

STB: Circulația tramvaielor 25, blocată pe tronsonul Bd. Preciziei – Răzoare, din cauza unui incident

Circulaţia tramvaielor pe linia 25 a fost blocată, astăzi, pentru mai mult de două ore, pe tronsonul Bd. Preciziei – Răzoare, din cauza unui...

STB: Circulația tramvaielor 25, blocată pe tronsonul Bd. Preciziei – Răzoare, din cauza unui incident
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 16:51

Gabriel Diaconu: „Distanța de la nebun la profet și înapoi este foarte mică, în  istoria umanității.”

Sănătatea mintală uitată în curgerea timpului  Problemele de sănătate mintală sunt o constantă istorică, consemnată încă din din cele...

Gabriel Diaconu: „Distanța de la nebun la profet și înapoi este foarte mică, în  istoria umanității.”
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 16:27

METEO: Vreme frumoasă, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei

În această noapte, în Capitală, regimul termic va fi caracterizat de valori apropiate de mediile caracteristice datei, astfel cã temperatura...

METEO: Vreme frumoasă, cu temperaturi apropiate de normalul perioadei
Actualitate marți, 14 ianuarie 2025, 16:22

Cercetări efectuate de poliţişti după ce mai multe inscripţii cu caracter fascist au fost desenate pe un pod din Capitală

Polițiștii Capitalei s-au sesizat din oficiu în cazul inscripțiilor desenate pe un pod din București și desfășoară activități în vederea...

Cercetări efectuate de poliţişti după ce mai multe inscripţii cu caracter fascist au fost desenate pe un pod din Capitală