Finanțarea europeană pentru modernizarea CET-urilor ELCEN ar putea fi pierdută!
Electrocentrale București S.A. (ELCEN) ar putea pierde finanțarea nerambursabilă din Fondul pentru Modernizare, în valoare de 361 de milioane de euro, pentru modernizarea a trei dintre cele patru CET-uri, care dau agent termic, apă caldă menajeră și energie electrică Bucureștiului, a avertizat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Articol de Mircea Apostolescu, 17 ianuarie 2025, 10:15
Pierderea finanțării ar putea fi cauzată de imposibilitatea asigurării sumelor necesare pentru cofinanțarea investițiilor de către ELCEN.
ELCEN nu poate asigura cofinanțarea din cauza datoriei curente de 1 miliard de lei, pe care Primăria Municipiului București, prin Compania Municipală Termoenergetica, o are către principalul furnizor de agent termic și apă caldă menajeră, a explicat Burduja.
Reporter: „Pentru că ați vorbit despre temperaturi scăzute și despre faptul că principala sursă de energie rămâne gazul, cum stăm, la București, cu producția de energie, cu CET-urile”?
Sebastian Burduja: „NU sunt probleme. Sigur că CET-urile sunt, trei din patru, din anii ’60-’70 și funcționează pentru că există niște oameni foarte pricepuți, la ELCEN.
În același timp, noi am semnat, în decembrie, din Fondul pentru Modernizare, 361 de milioane de euro, pentru modernizarea celor trei CET-uri – Sud, Progresul și Grozăvești. Pentru a putea fi implementate, e nevoie ca Primăria Generală să-și plătească, totuși, datoria curentă pe care o are față de ELCEN.
Totuși, vorbim despre 1 miliard de lei, datorie curentă, și care a început să incomodeze implementarea acestor mari proiecte de modernizare.
Nu vom putea implementa aceste proiecte, deci, vom rămâne cu CET-urile din anii ’60-’70. Este păcat. Ministerul Energiei a obținut 361 de milioane de euro, bani gratis, din Fondul pentru Modernizare, a semnat, deja, contractele cu ELCEN. Putem să-i pierdem, sigur, și banii aceștia. ELCEN nu se piate împrumuta pentru toată cofinanțarea. Deci, și băncile spun ELCEN-ului, bun, mergi și recuperează-ți datoria de la Termoenergetica, de la Primărie„.
Am întrebat la Primăria Capitalei care este situația auditului asupra datoriei față de ELCEN, dacă acesta a fost finalizat și la ce sumă se ridică datoria, conform auditului anunțat de către primarul general Nicușor Dan.
Am mai întrebat și când preconizează Primăria Capitalei să plătească această datorie.
Nu am primit, încă, niciun răspuns.
În context, trebuie amintit faptul că, încă cu aproape un an de zile în urmă, la jumătatea lui februarie 2024, primarul general al Capitalei Nicușor Dan anunța un audit al datoriei Municipalității către ELCEN, pe perioada 2019-2023.
„Avem o problemă tehnică, aici. Avem o problemă tehnică pentru că avem mai multe instituții care
se ocupă de zona asta și fiecare dintre ele are propriul ei calcul, cu diferențe de zeci de milioane, de la una la cealaltă.
Și, atunci, decizia pe care am luat-o a fost să contractăm, prin intermediul ADI-ului – și ADI-ul are bani în buget pentru asta, ADI-ul de termie, să contractăm o mare casă de audit, care să facă un audit pe sistemul de termoficare, începând din 2019, decembrie 2019 – când el s-a mutat de la RADET la Termoenergetica, deci 2019-2020 până în 2023. Și să închidem toate situațiile la 2023.
Dar asta, realist, va dura până în vara acestui an, când vom avea toate calculele făcute.
În acest interval, vom continua să plătim în avans facturile pe care Termoenergetica ni le dă.
ELCEN-ul a făcut un profit considerabil, în fiecare dintre iernile trecute și, în special 2021-2022, pe seama bugetului nostru. Și acest calcul va urma„, răspundea, cu aproape un an în urmă, Nicușor Dan la întrebările București FM.