Numărul virozelor s-a dublat într-o săptămână. Populația, sfătuită să se vaccineze
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că în perioada următoare se aşteaptă să crească incidenţa infecţiilor respiratorii, menţionând totodată că în următoarele săptămâni populaţia se poate încă vaccina.
Articol de bucurestifm, 17 ianuarie 2025, 17:38
„Ne aflăm în prim sezon al virozelor. Dacă săptămâna trecută aveam circa 45.000 de cazuri de viroze sanitare, în raportarea din această săptămână numărul s-a dublat. Sunt în jur de 90.000 de cazuri de viroze, dar încă ne aflăm sub media ultimilor cinci ani şi sub ceea ce s-a înregistrat anul trecut, în acelaşi interval de timp, când au fost peste 100.000 de cazuri. Observăm, pe de o parte, o creştere a numărului de cazuri de gripă diagnosticată clinic. De la circa 4.500, am ajuns la peste 5.000 de cazuri în această săptămână, la nivel naţional”, a declarat ministrul Alexandru Rafila.
Conform declaraţiilor sale, în următoarele săptămâni se mai poate face vaccinarea antigripală.
„Numărul cazurilor de gripă încă nu este aşa de mare. Având în vedere că 10-14 zile este perioada necesară pentru obţinerea imunităţii după vaccinare, se poate continua vaccinarea în această perioadă. Vaccinul este disponibil, prin recomandare la medicul de familie, şi este gratuit pentru copii şi adolescenţi, pentru femeile gravide, persoanele cu vârstă de peste 65 de ani, şi pentru cei care au boli cronice. Recomandăm în continuare vaccinarea”, a afirmat Alexandru Rafila.
El a explicat că şi în România a început pregătirea pe trei paliere a sistemului de sănătate pentru a face faţă solicitărilor venite din partea pacienţilor cu viroze şi gripe.
Primul palier vizează asistenţa medicală din spitale, al doilea vizează serviciile ambulatorii de specialitate, iar al treilea este reprezentat de medicina de familie.
Totodată, acesta a afirmat că sunt evaluate stocurile de antivirale administrate doar în cazurile cu gripă.
„Fac un apel atât la populaţie, cât şi la medici, să nu prescrie, şi să nu ia medicamentul, care se dă doar în gripă sau pentru o viroză banală. El, ca orice medicament antiviral, are anumite contraindicaţii, are un grad de toxicitate, şi atunci trebuie să-l folosim exclusiv în cazul gripei”, a subliniat Alexandru Rafila.
Un număr de 90.877 de cazuri de infecţii respiratorii (gripă clinică, IACRS şi pneumonii) au fost raportate în săptămâna 6 -12 ianuarie, fiind comunicate cinci noi decese cu virus gripal, a informat, joi, Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).
Astfel, numărul persoanelor care au murit în acest sezon rece din cauza gripei a ajuns la 9.