Revenirea în Superligă nu a fost de „bun augur” pentru campioana României: FCSB, remiză „chinuită” cu FC Hermannstadt pe un stadion aproape gol la primul meci oficial din anul 2025. Juri Cisotti, debut oscilant în tricoul clubului din Capitală
FCSB și FC Hermannstadt au intrat pe gazonul de pe „Arena Națională” pentru a lupta pentru cele trei puncte în prima etapă programată să se dispute de la reluarea meciurilor din campionatul intern, duel terminat la egalitate, scor final 1-1, ce a contat pentru runda cu numărul 22 din Superligă. Campioana României a afișat o prestație ștearsă până înspre ultimele minute ale confruntării, fiind condusă pe tabela de marcaj încă din primul act, atunci când Aurelian Chițu și Ianis Stoica au combinat pentru a deschide scorul. Totuși, filiala celor doi fundași laterali ai echipei antrenate de Elias Charalambous, cea dintre Risto Radunovic și Valentin Crețu i-a permis celui din urmă să marcheze spectaculos, cu un șut plasat, și să împartă punctele între cele două formații. „Roș-albaștrii” au trecut la conducerea primului eșalon al fotbalului românesc, dar lupta la titlu rămâne una deschisă, în timp ce sibienii se îndepărtează de play-off.
Articol de mariosoare, 17 ianuarie 2025, 21:58
Campioana României, FCSB, a revenit în Superligă într-un meci programat să se dispute pe „Arena Națională”, împotriva celor de la FC Hermannstadt, iar partida a contat într-o proporție covârșitoare pentru elevii antrenați de Elias Charalambous, deoarece în cazul unei victorii, locul întâi ar fi fost asigurat la capătul acestei etape. Runda cu numărul 22 din întrecerea internă o „găsea” pe formația din Capitală poziționată pe treapta a doua a podiumului, cu un total de 37 de puncte, fiind la egalitate din acest punct de vedere cu „U” Cluj, dar la un punct distanță față de marea rivală din oraș, Dinamo București. Universitatea Craiova și CFR Cluj „suflau” în ceafa clubului finanțat de Gigi Becali înainte de această confruntare, fiind la două puncte în spatele „roș-albaștrilor”.
Cantonamentele desfășurate de cele două grupări în perioada de pauză au fost complet diferite, deoarece din totalul de două meciuri disputate de cei de la FCSB, contra unor adversari de rang european, precum Hamburg, din Germania, respectiv, Dinamo Kiev, din Ucraina, deținătoarea titlului din Superligă a câștigat contra nemților, scor 2-1, dar a pierdut, la limită, în compania clubului antrenat, la un moment dat, de Mircea Lucescu. Darius Olaru s-a accidentat într-unul dintre duelurile de pregătire și a devenit indisponibil timp de două luni de zile, în timp ce Vlad Chiricheș, Luis Phelipe, respectiv, Mihai Lixandru, nu au putut fi folosiți de tehnicianul cipriot. În tabăra adversă, Marius Măldărășanu nu a putut miza pentru această înfruntare pe serviciile fotbalistului ghanez împrumutat de la campioana României, Nana Antwi, iar întreaga suflare „roș-albastră” aștepta cu nerăbdare să asiste la debuturile celor două achiziții efectuate de conducerea echipei în această perioadă de „mercato”, în persoanele lui Juri Cisotti și Lukas Zima.
Ionuț Panțîru, William Baeten și Daniel Popa au fost excluși din planurile de joc ale lui Elias Charalambous, iar aceștia au fost nevoiți să își caute o altă formație doritoare să îi cumpere, tocmai pentru a crea spațiu suficient în efectivul trupei bucureștene, astfel încât fotbalistul venit de la Oțelul Galați și cel de la Petrolul Ploiești să poată intra în calcule. Ultimele cinci confruntări directe dintre FCSB și FC Hermannstadt au oferit două victorii pentru gruparea din Capitală, un unic succes pentru sibieni, dar și alte două rezultate de egalitate. De asemenea, un alt aspect de precizat ar fi acela că, pe ultima sută de metri, extrema stângă a „roș-albaștrilor”, Octavian Popescu, s-a accidentat la antrenament și a devenit indisponibil pentru înfruntarea din primul eșalon al fotbalului românesc. Duelul dintre cele două formații a început cu o „avalanșă” de ocazii la poarta sibienilor, iar prima dintre ele și, totodată, cea mai clară, i-a aparținut lui Florin Tănase.
După o pasă foarte bună trimisă în profunzime de către Adrian Șut către Mihai Toma, înlocuitorul căpitanului echipei din Capitală, Darius Olaru, incursiunea tânărului fotbalist a fost una de calitate, reușind să elimine doi adversari din joc. Mai apoi, fotbalistul folosit de managerul din Cipru în spatele vârfului în această partidă a pasat la timp pentru Florin Tănase, însă jucătorul care a evoluat și în Golf a trimis un șut puternic care a lovit doar bara transversală. Ulterior acestei faze, o altă oportunitate uriașă de a deschide scorul i-a aparținut lui Adrian Șut, care, la capătul unei lovituri de colț executată de David Miculescu s-a înălțat suficient de mult și a reluat cu capul, dar un fundaș al sibienilor a respins de pe linia porții apărate de Vasile Căbuz. Nu a trecut mult timp până când atacantul central al campioanei României, Daniel Bîrligea, respectiv, golgheterul acestei grupări, să iasă la rampă, dar execuția sa acrobatică direcționată cu piciorul drept s-a scurs pe lângă poartă, iar tabela a rămas nemișcată.
La prima apariție în ofensivă din această confruntare, sibienii antrenați de Marius Măldărășanu au izbutit să puncteze primii, după un joc de pase foarte bine croit. În primă fază, linia de mijloc, grație unei întoarceri de excepție a lui Ionuț Biceanu, a furnizat o minge în spațiu liber pentru Ianis Stoica, iar după ce fostul fotbalist al celor de la FCSB a scăpat de Siyabonga Ngezana, acesta a livrat o centrare pe jos în centrul careului. Aurelian Chițu, aflat pentru multă vreme sub comanda lui Gheorghe Hagi la Viitorul (Farul) Constanța, a preluat, s-a descotorosit rapid de Joyskim Dawa, iar acesta a ales să finalizeze cu un șut printre picioarele lui Ștefan Târnovanu, la firul ierbii, aducându-și formația pentru care evoluează în avantaj, în ciuda desfășurării de până atunci a meciului. Minutul 28 al confruntării a fost echivalent cu crearea unei posibilități de a egala la general din partea formației bucureștene, atunci când, la finalul unui atac prelungit, Adrian Șut a jucat în margine la Risto Radunovic, iar centrarea fundașului lateral muntenegrean l-a găsit liber în suprafața de pedeapsă pe Mihai Toma, care primise îngrijiri medicale cu ceva vreme în urmă, dar încercarea acestuia de a înscrie a fost una pretențioasă, iar lovitura sa de cap a trecut pe lângă buturile oaspeților.
Înainte cu șapte minute ca actul întâi al partidei să se termine, Silviu Balaure, din calitate de apărător lateral dreapta prins extrem de avansat la una dintre puținele acțiuni periculoase ale sibienilor, a fost pasat în timp util, dar finalizarea acestuia a lăsat de dorit, deoarece șutul său din drop nu a prins spațiul porții, ajungând în plasa buturilor în care se afla Ștefan Târnovanu. La faza imediat următoare, o lovitură de colț a adus o dublă-ocazie pentru formația bucureșteană, atunci când centrarea lui Mihai Toma a fost direcționată cu capul de Siyabonga Ngezana pe mijlocul porții, dar intervenția goalkeeper-ului trupei pregătite de pe margine de Marius Măldărășanu a fost una nesigură, iar fundașul central sud-african a avut șansa de a marca pentru a doua oară în câteva secunde, dar și de această dată Cătălin Căbuz s-a opus golului.
În pragul intrării în minutele suplimentare ale primei reprize, campioana în exercițiu din întrecerea internă reușise să introducă balonul în poarta celor de la Hermannstadt, atunci când Florin Tănase a rămas cu noroc cu mingea la picior, după ce Daniel Bîrligea fusese blocat de blocul defensiv al sibienilor. Cătălin Căbuz ieșise haotic în întâmpinarea oponentului său, iar „șeptarul” echipei gazdă marcase cu poarta goală, dar fanionul a fost ridicat de la margine, iar bucuria din tribune a fost anulată de brigada de arbitri. O ocazie uluitoare de gol a fost consemnată de David Miculescu la ultima acțiune din repriza de debut, în momentul în care, după o serie de nesincronizări apărute în apărarea grupării oaspete, Florin Tănase a împins balonul înspre coechipierul său, dar execuția acestuia a trecut la o palmă peste bara transversală, iar la cabine cei avantajați au fost elevii fostului rapidist.
Partea a doua a jocului a debutat cu două modificări efectuate în efectivul „roș-albaștrilor”, iar David Miculescu, respectiv, Malcom Edjouma, au fost trecuți pe banca de rezerve, iar Alexandru Băluță și, în premieră, într-un meci oficial pentru trupa din campionatul României, Juri Cisotti, au pășit pe gazon. Acțiunea din minutul 49 a sibienilor, purtată în urma unui contraatac dirijat de Ianis Stoica, Joyskim Dawa a fost avertizat cu cartonaș galben de centralul înfruntării, ca urmare a opririi unui atac periculos al gazdelor, care, însă, s-a soldat fără ceva notabil. În minutul 60 al duelului, noul intrat la pauza întâlnirii, Juri Cisotti, a fost demarcat în profunzime și a recepționat un balon din partea unui coechipier, iar centrarea rapidă a acestuia a ajuns la bara a doua, acolo de unde Daniel Bîrligea a trimis din voleu. Totuși, ca urmare a devierii mingii de către Ionuț Bejan, direcția luată de finalizarea fostului atacant de la CFR Cluj a fost una nefavorabilă pentru campioana României, iar totul s-a încheiat cu repunere din colțul careului de șase metri al sibienilor.
Până înspre ultimul sfert de oră al întâlnirii de pe „Arena Națională”, prestația jucătorilor antrenați de tehnicianul cipriot a fost una de slabă calitate, drept dovadă cifra 0 în contul ocaziilor de până atunci. Ca urmare a unei erori provocate de apărarea trupei din Sibiu, Florin Tănase s-a gândit să îl angajeze rapid într-o cursă pe Daniel Bîrligea, iar vârful de atac al campioanei României a preluat și a accelerat către buturile apărate de Cătălin Căbuz, dar șutul său puternic a fost blocat de Ionuț Stoica care s-a aruncat la sacrificiu și a blocat încercarea adversarului său de a îi permite echipei gazdă să intre în meci. Alexandru Băluță, câteva minute mai târziu, a recepționat o minge în colțul careului oaspeților, iar după driblinguri de efect, fostul jucător al celor de la Universitatea Craiova, printre alte formații, a trimis în plasa laterală.
Cu șapte minute înainte de terminarea partidei, o centrare venită din partea lui Risto Radunovic din flancul stâng a fost reluată cu capul de Adrian Șut, care a sărit peste toată defensiva oponentă și a fost aproape de a înscrie și de a egala situația la general, dar balonul a fost îndepărtat de Tiberiu Căpușă de pe linia porții în ultimă instanță. La recuperarea balonului, Marius Ștefănescu a decis să șuteze dintr-un unghi destul de închis, iar execuția sa direcționată pe jos a fost reținută fără probleme de Cătălin Căbuz. Golul egalizator avea să vină la următoarea fază, atunci când Valentin Crețu și Risto Radunovic, cei doi fundași laterali, au contribuit la declanșarea bucuriei pe stadionul din Capitală, pentru că centrarea fotbalistului muntenegrean cu efect a fost reluată cu piciorul stâng de „doiarul” celor de la FCSB, goalkeeper-ul oaspeților fiind simplu spectator la această execuție.
Ultimele minute ale acestui duel au fost unele controlate în totalitate de campioana în exercițiu din Superligă care a încercat din răsputeri să înscrie un gol decisiv, dar ocazia lui Daniel Bîrligea, urmată de șutul blocat în ultimă fază trimis de Alexandru Băluță au condus la terminarea acestei partide cu o remiză, iar ambele formații pleacă cu un punct de pe urma sa. „Roș-albaștrii” au izbutit, totuși, să treacă în fața celor de la „U” Cluj, dar un singur punct separă grupările, iar sibienii ocupă poziția a noua a ierarhiei, pentru ca meciul următor al trupei antrenate de managerul cipriot să fie în Europa League, contra celor de la Qarabag, iar FC Hermannstadt se va înfrunta cu Poli Iași, în campionat.