Colectarea selectivă a deșeurilor, responsabilitatea primăriilor de sector
Articol de Mircea Apostolescu, 20 ianuarie 2025, 14:39
Conform Hotărârii Consiliului General al Municipiului București (HCGMB) nr. 82/2015 privind aprobarea Strategiei de dezvoltare și funcționare pe termen mediu și lung a serviciului public de salubrizare al Municipiului București, până în 2025, trebuiau închise ghenele din blocurile cu tubulatură internă pentru gunoi.
Deșeurile ar fi trebuit să fie colectate în așa-numite „insule pentru colectarea selectivă”, amenajate pe domeniul public.
HCGMB nr. 82/28.04.2015 stabilește în sarcina primăriilor de sector obligația de a duce, a îndeplinire prevederile Strategiei de salubritate și stabilește și o amendă, cuprinsă între 30 și 50 de mii de lei, care le-ar putea fi aplicată acestora, în cazul neîndeplinirii prevederilor Strategiei.
Așadar, după 1 ianuarie, suntem obligați să închidem ghenele de gunoi? Unde vom duce gunoiul?
Am întrebat la Primăria Municipiului București, care este proprietarul de drept, prin lege, al deșeurilor municipale, care este stadiul de implementare a prevederilor Strategiei de salubritate, adoptate acum zece ani de către Consiliul General al Municipiului București?
Direcția de Utilități Publice a Primăriei Capitalei spune, însă, că, potrivit Legii 101/2006, a salubrizării colectarea selectivă a deșeurilor este responsabilitatea primăriilor de sector.
De aceea, Municipalitatea nu a făcut altceva decât să întrebe primăriile Sectoarelor 1-6 cum au pus în practică Strategia de salubrizare a Municipiului București.
Potrivit Primăriei Generale, Primăria Sectorului 2 se află în stadiul consultărilor cu cetățenii pentru a stabili disponibilitatea asociațiilor de proprietari de a utiliza încăperile ghenelor de gunoi de la parterul blocurilor pentru amplasarea recipientelor de colectare selectivă achiziționate de către Autoritatea Locală cu finanțare POIM, recipiente pe care Primăria de la Bucur Obor le poate distribui, deja.
Noua infrastructură are CIP-uri care permit identificarea utilizatorului și un soft care permite cântărirea deșeurilor, în aplicarea principiului „plătești pentru cât arunci”.
De asemenea, Primăria Sectorului 2 a identificat 45 de platforme betonate, în Cartierul Floreasca, platforme care vor fi modernizate, pentru a asigura precolectarea deșeurilor, conform informațiilor centralizate de către Direcția de Utilități Publice a Primăriei Capitalei.
În Sectorul 3, primăria a creat o infrastructură de colectare selectivă a deșeurilor formată din 188 de recipiente pentru colectarea sticlei, 1014 pentru colectarea deșeurilor reciclabile, 122 de recipiente pentru colectarea gunoiului menajer și 1219 recipiente îngropate, conform informațiilor oferite de Primăria Municipiului București.
Primăria Sectorului 5 a creat, până în prezent, 29 de module de colectare selectivă a deșeurilor și se află în plin proces de identificare a unor noi locații, în acest scop, conform informațiilor trimise către Primăria Municipiului București.
Sectorul 6 a accesat atât fonduri din POIM, cât și fonduri din PNRR, pentru a crea o infrastructură de colectare selectivă a deșeurilor.
Astfel, din fonduri POIM, au fost achiziționate 884 de platforme de colectare, cu care patru containere de câte 1100 de litri pentru hârtie – carton, plastic și metal, sticlă și deșeuri reziduale.
Au mai fost achiziționate câte 8645 de europubele de câte 129 litrii fiecare pentru colectarea bio respectiv a deșeurilor reziduale de la locuințele individuale.
De asemenea, Primăria din Calea Plevnei a mai cumpărat 12 containere de câte 1,1 metrii cubi pentru preluarea deșeurilor de sticlă, la centrele de aport voluntar existente.
Din fonduri PNRR, au fost achiziționate 250 de platforme de colectare – insule ecologice digitalizate, cu câte cinci containere, pentru hârtie -cartin, metal, sticlă, biodeșeuri și deșeuri reziduale, conform datelor de la Direcția de Utilități Publice a Primăriei Capitalei.