AO Open 2025, ziua a 11-a: o reprezentantă din SUA a fost eliminată în sferturile de finală, în vreme ce o alta a trecut mai departe, iar un alt american va încerca să oprească forma de minune a lui Jannik Sinner
Australian Open a atins ziua cu numărul 11, iar alte patru sferturi de finală s-au desfășurat în complexul plin de arene moderne de la Melbourne, câte două pe fiecare tablou aflat în acțiune. La feminin, Maddison Keys a trecut de ucraineanca Elina Svitolina în trei seturi pline de lovituri puternice, game-uri de serviciu bine pregătite din punct de vedere tactic, în vreme ce fostul lider mondial din Polonia, Iga Swiatek, a depășit-o fără probleme pe Emma Navarro, din Statele Unite ale Americii, într-o partidă dezechilibrată care a fost reținută de unii dintre pasionații de tenis ca urmare a unei erori de arbitraj care a avantajat-o pe a doua favorită la cucerirea titlului de la „openul vesel”. În „lumea” circuitului masculin de la primul turneu de Mare Șlem din acest an, o înfruntare de patru manșe a avut loc între un alt tenismen american și Lorenzo Sonego, ultimul dintre ei sperând până în ultima clipă să poată juca contra compatriotului său, Jannik Sinner, în semifinalele întrecerii, care a obținut o calificare facilă în „careul de ași”.
Articol de mariosoare, 22 ianuarie 2025, 20:05
În prima confruntare din a 11-a zi de la ediția din acest an de la Australian Open, arena centrală a găzduit două jucătoare aflate în afara primelor 10 sportive din clasamentul actual al ierarhiei feminine, deoarece Maddison Keys a dat piept cu Elina Svitolina. Jucătoarea din Statele Unite ale Americii care a eliminat-o în turul al doilea al competiției pe românca Gabriela Ruse la capătul unei partide strânse din perspectiva evoluțiilor prestate a fost incapabilă să pună în scenă o strategie care să o perturbe pe ucraineancă, iar prima care a cedat pe propriul serviciu a fost a 19-a favorită la câștigarea trofeului. La scorul de 3-4 în favoarea partenerei de viață a sportivului francez, Gael Monfils, Maddison Keys și-a pierdut echilibrul de care dăduse dovadă până în acel punct, iar break-ul izbutit de sportiva din Ucraina a fost fructificat, astfel că aceasta a preluat conducerea la general.
În manșa secundă a înfruntării, desprinderea a venit mai devreme decât în actul de debut, dar, de această dată, în tabăra jucătoarei de peste Ocean, deoarece Maddison Keys și-a crescut nivelul preciziei la retur și a fost dispusă să riște mai mult decât adversara sa. Elina Svitolina a fost nevoită să se apere mult mai frecvent, în comparație cu setul întâi pe care îl câștigase, iar până la finalul actului, aceasta nu a putut reveni pe tabelă, așadar, înfruntarea a ajuns într-un set decisiv. În ultima parte a acestui meci, serviciul ucrainencei nu a mai funcționat la parametrii din primele acte ale partidei, dar și din precedentele runde de la „openul vesel”, iar prestația sa mai „ștearsă” a fost prilejul numai bun pentru ca americanca să forțeze la fiecare lovitură și să beneficieze de un break încă destul de devreme, la al cincilea game al setului. Maddison Keys, dar și adversara sa, nu au mai oferit șansa uneia celeilalte de a se apropia, pentru că s-a mers cap la cap cu game-ul de serviciu, însă avantajată a fost sportiva care ocupă poziția cu numărul 14 în clasamentul general feminin în acest moment care și-a procurat „biletele” pentru semifinalele turneului australian.
Capitolul statistici în această încleștare a scos în evidență la final faptul că procentajul primului serviciu a fost aproximativ același, cu un mic plus pentru sportiva din SUA, în timp ce loviturile câștigătoare au fost, într-un mod categoric, îndreptate în tabăra lui Maddison Keys. Totuși, de menționat ar fi că cea care a eliminat o jucătoare din țara noastră în tururile anterioare nu a fost ajutată absolut deloc de ceea ce înseamnă erori neforțate, acolo unde a avut cu 26 mai multe greșeli comise în loviturile sale, spre deosebire de ucraineancă, dar victoria a fost adjudecată de aceasta, datorită predispoziției sale de a trimite mingi mai puternice în terenul advers și datorită abilității sale de a expune un joc de tenis variat, cu multe execuții imprevizibile. Sportiva din Statele Unite ale Americii se va duela în semifinalele întrecerii de la Antipozi cu nimeni alta decât Iga Swiatek, după ce poloneza a terminat învingătoare în meciul pe care l-a disputat în compania unei alte americance, Emma Navarro. A doua favorită a competiției din acest an de la Australian Open s-a impus în fața oponentei non-europene în minimum de seturi, într-o oră și jumătate, această bornă reprezentând durata cea mai lungă a unei partide jucate de poloneză la primul turneu de Mare Șlem din anul 2025.
În actul inaugural, retururile puternice, lungi și precise ale fostului lider din clasamentul WTA au condus la posibilitatea ca aceasta să preia „frâiele” confruntării și să se desprindă rapid pe tabela de marcaj. Iga Swiatek a realizat un break încă din startul înfruntării pe care l-a confirmat și a izbutit să îl dubleze în game-ul al cincilea al duelului, atunci când se distanța la trei game-uri față de adversara sa. Principalele arme ale polonezei au fost acuratețea la serviciu, dar și la trimiterea înapoi a mingii, respectiv, alternarea loviturii de forehand cu cea de backhand prin intermediul cărora și-a surprins adversara la orice schimb intens. Setul de debut a fost adjudecat în 36 de minute cu scorul de 6-1, ceea ce a reprezentat cel mai dur eșec al sportivei din SUA într-o manșă desfășurată până acum la Australian Open, pentru ca actul al doilea să decurgă într-un mod similar, fiindcă câștigătoarea de la Roland Garros din stagiunea precedentă a profitat de o nouă serie de lovituri nesigure la serviciu expusă de Emma Navarro, iar break-ul obținut a fost imediat consolidat de un game de serviciu solid.
Manșa secundă a fost umbrită de un episod nefericit care s-a petrecut înspre sfârșitul meciului, atunci când, chemată fiind la fileu de către adversara sa, Iga Swiatek a lovit mingea, după ce aceasta ar fi căzut de două ori, acțiune interzisă prin regulamentul actual din tenis. Arbitrul de scaun nu a intervenit, deși faza s-a petrecut în fața ochilor săi, iar, în ciuda protestelor Emmei Navarro și cererii acesteia de a vizualiza cele întâmplate cu ajutorul VAR, simpla continuare a punctului a condus la imposibilitatea de a reveni asupra deciziei. Mai apoi, multă lume a criticat numărul doi mondial din prezent din circuitul feminin că nu a recunoscut încălcarea regulamentului și oferirea punctului oponentei sale din SUA, dar, chiar și în aceste condiții, Iga Swiatek a încheiat socotelile în minimum de seturi, pierzând trei game-uri, în total, în acest meci, și s-a calificat în „careul de ași”. De asemenea, poloneza a bifat o altă performanță uluitoare, deoarece a ajuns la patru confruntări la rând în care nu își cedează serviciul, iar ultimele partide în care a fost angrenată au fost relativ scurte, ceea ce o poate avantaja în perspectiva penultimei faze a turneului.
În circuitul masculin, ultimele două sferturi de finală au avut loc, iar organizatorii au decis ca duelul dintre conaționalul lor, Alex De Minaur, să îl întâlnească pe favoritul cu numărul unu la câștigarea trofeului, Jannik Sinner, în sesiunea de seară. Așadar, prima confruntare din zona tenisului masculin de la Australian Open a fost cea dintre americanul Ben Shelton, numărul 20 în ierarhia mondială, respectiv, un alt italian, Lorenzo Sonego, considerat outsider al acestei etape a turneului, ca urmare a poziționării sale în afara primilor 50 de jucători ai lumii. Chiar dacă diferența, pe hârtie, conform specialiștilor din tenis și nu numai, era destul de vizibilă între cei doi sportivi, misiunea yankeului în vârstă de 22 de ani nu a fost deloc una ușoară, deoarece reprezentantul statului în formă de „Cizmă” era motivat de o potențială încleștare cu compatriotul său în semifinalele întrecerii și a jucat exemplar în multe puncte ale meciului.
Primul set al partidei a fost unul echilibrat care a oferit schimburi de mingi spectaculoase în care intensitatea fiecărei lovituri a ridicat publicul în picioare și a tăiat răsuflarea „actorilor principali” ai duelului în multe rânduri. Singurul break al acestei manșe de debut a fost obținut în ultimul game de pe serviciul italianului, atunci când Ben Shelton a găsit modalitatea potrivită prin care să penetreze mingile trimise în terenul oponentului său, iar break-ul bifat a fost convertit imediat în câștigarea actului și preluarea conducerii la general. Al doilea set a fost caracterizat de mult dramatism, dar și de o scurtă de efect reușită de Lorenzo Sonego, ceea ce poate fi interpretat drept lovitura turneului de până în acest punct, moment aplaudat până și de american. Multe lovituri venite dinspre ambele tabere au fost impecabile, dar câștig de cauză a avut tot yankeul care a trecut cu bine de prelungiri și se apropia la o singură manșă de semifinalele de la un turneu de Grand-Slam. Manșa cu numărul trei a acestei întâlniri a aparținut, în totalitate, italianului, deoarece acesta a fost mult mai inspirat și mai hotărât în lovituri, izbutind să treacă cu brio de pericolul ieșirii din turneu, grație unui singur break, terminând setul cu scorul de 6-4.
Ultimul act a fost unul balansat în care returul lui Ben Shelton s-a făcut remarcat, iar, într-un final, acesta a beneficiat de mai multă concentrare și precizie în execuții în tie-break, acolo unde s-a ajuns, după ce jocul ambilor tenismeni a fost unul oscilant. Americanul a câștigat partida și a obținut, în premieră, calificarea în semifinalele de la Australian Open, fiind pentru prima dată, de asemenea, în „careul de ași” al unui turneu de Mare Șlem. De asemenea, acesta se alătură lui Jannik Sinner, atunci când vine vorba de cei mai tineri doi jucători de tenis care au atins penultima fază a competițiilor de Grand-Slam de pe suprafață dură, amândoi calificându-se în semifinalele de la US Open și de la Australian Open la o vârstă fragedă. Chiar cel din urmă menționat îi va fi adversar în „careul de ași”, după ce sportivul cu origini germane a trecut fulminant de favoritul australienilor, Alex De Minaur, în trei seturi scurte și dominate într-un mod autoritar.
Al optulea favorit al competiției de la Melbourne a fost „anesteziat” de prestația liderului mondial care a impresionat prin loviturile de forehand extrem de bine plasate și pe execuțiile de contre-pied la care a apelat în anumite puncte cheie ale jocului. Campionul en-titre a ajuns la conducerea partidei, după ce a învins în primul act al înfruntării de pe „Rod Laver Arena”, cu scorul de 6-3, iar după alte 41 de minute scurse în a doua manșă, un nou triumf a venit în tabăra elevului antrenat de Darren Cahill. În ciuda unei susțineri sonore de anvergură din partea fanilor de la Antipozi, Alex De Minaur nu a putut să riposteze contra „coșmarului” carierei sale, iar cel de-al treilea set a fost unul dezastruos, deoarece australianul a încercat în tot acest timp să nu piardă la zero. Statisticile de la final, după un succes în aproximativ două ore al celui mai bun jucător de tenis din lume din prezent, cu scorul de 6-3, 6-2, 6-1, au arătat faptul că procentajul primului serviciu, loviturile câștigătoare, dar și erorile neforțate, au fost de partea italianului, care a bifat a 10-a victorie împotriva sportivului din Australia.