Break the fake: Democrații fragile: care sunt cauzele?
Articol de bucurestifm, 22 ianuarie 2025, 11:01
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Grație internetului, avem acces la mai multă informație decât am avut vreodată. Tehnologiile de comunicare digitală au scos producția de informație de sub monopolul instituțiilor oficiale și mass media tradiționale; astăzi oricine poate produce conținut. Peisajul nostru informațional s-a schimbat fundamental, dar nu întotdeauna spre bine, contribuind la fragilizarea democrațiilor de pe glob.
În ultimul an, am participat la scrierea unui raport foarte ambițios, sub egida Forumului pentru Informație și Democrație (Paris). Raportul, intitulat „Ecosistemele de informare și democrațiile în pericol” (Information ecosystems and troubled democracy) reprezintă prima evaluare sistematică a ecosistemului media și de informare de la nivel global. Alături de coautorii mei, am sistematizat1600 de surse academice (cărți, articole științifice, rapoarte de cercetare), dintr-un total de peste 2700 de resurse semnalate de peste 400 de experți din 84 de țări, pentru a răspunde la o întrebare presantă: cum explicăm criza actuală a democrației?
Raportul se uită la schimbările periculoase din ecosistemul media și de informare, și este gândit în jurul a trei arii tematice (relația mass-media-politică-încredere/ impactul inteligenței artificiale asupra ecosistemelor media și de informare/ guvernanța datelor digitale) și o a patra arie transversală (instrumentalizarea dezinformării și consecințele sale).
Sunt mulți factori care afectează integritatea informației, corectitudinea alegerilor, reziliența instituțiilor și calitatea dezbaterilor publice. Este imposibil să rezum toate concluziile raportului, dar iată câteva rezultate relevante pentru rubrica Break the fake.
– Ascensiunea platformelor digitale (ex. Facebook, Instagram, TikTok) monopolizate de mari companii de tehnologie (ex Meta, Google, Bytedance, etc.), amenință jurnalismul de calitate. Organizațiile media de știri sunt nevoite să își schimbe modelul economic și să facă compromisuri pentru a se „mula” cerințelor conținutului de pe rețelele sociale. Problema este agravată de faptul că oamenii încep să evite din ce în ce mai mult știrile, iar încrederea în media variază mult în diferite țări.
– Deși informația este folosită ca armă de către actori străini și interni, există o tendință de a cerceta mai ales grupurile de extremă dreapta care execută ordinele puterilor străine și de a ignora rolul actorilor domestici, diverși în motivațiile lor.
– Datele noastre digitale nu ne aparțin. Companiile de tehnologie monopolizează datele în două moduri: monopolizarea datelor despre utilizatori, care din clienți devin un produs destinat să hrănească ecosistemul de publictate online și monopolizarea cunoașterii (a datelor ca resurse pentru luarea deciziilor, și care sunt privatizate, practic, de aceste companii).
– Toate produsele bazate pe AI, care se hrănesc intensiv cu date, sunt o amenințare pentru democrație, deoarece datele și informațiile sunt structurate într-un mod pe care puțini îl înțeleg sau îl controlează. Acest lucru le face vulnerabile la manipulare. Tehnologiile AI trebuie dezvoltate cu respectarea libertăților fundamentale și pe baze etice.
Atât pentru azi, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.