Programele de prevenţie şi educaţie sunt esenţiale pentru a gestiona prevalenţa în creştere a obezităţii
Potrivit statisticilor, peste jumătate din populaţia adultă din România se confruntă cu probleme legate de greutate: 31,1% cu supraponderabilitate şi 21,3% suferă de obezitate.
Articol de arionmihaela, 22 ianuarie 2025, 16:38
Programele de prevenţie şi educaţie sunt esenţiale pentru a gestiona prevalenţa în creştere a obezităţii şi supraponderii în România şi este important să se acţioneze rapid, pentru că obezitatea este un factor de risc important pentru sute de alte afecţiuni, inclusiv multe forme de cancer, susţin specialiştii, în contextul în care un român din doi are probleme cu greutatea.
„Este mare nevoie de educaţie pentru sănătate în şcoli, pentru că situaţia e mai gravă la copii şi adolescenţi decât la populaţia adultă. La noi, subiectul educaţiei pentru sănătate e pasat de ani de zile între Ministerul Educaţiei şi cel al Sănătăţii, fără vreun progres vizibil. Toţi putem pune presiune pe decidenţi pentru ca lucrurile să se schimbe”, a afirmat Lorenzo Radu, preşedintele Asociaţiei Împreună Împotriva Obezităţii, citat într-un comunicat remis presei.
Potrivit statisticilor, peste jumătate din populaţia adultă din România se confruntă cu probleme legate de greutate: 31,1% cu supraponderabilitate şi 21,3% suferă de obezitate. Totodată, estimările indică o creştere semnificativă în următorii zece ani.
„Sunt multe lucruri pe care le putem face şi poate ca unul dintre cele mai importante este acela de a schimba paradigma, de a schimba percepţia obezităţii, din condiţie care ţine de estetică, în paradigma legată de obezitatea – ca boală cronică netransmisibilă. Cred că această percepţie trebuie schimbată nu numai în rândul societăţii si nu numai în rândul pacienţilor, dar şi în rândul profesioniştilor din sănătate”, a declarat preşedintele CMR, Cătălina Poiană.
Asociaţia Împreună Împotriva Obezităţii atrage atenţia asupra importanţei abordării obezităţii ca pe o boală cronică şi nu doar ca pe rezultatul unui stil de viaţă nesănătos.
De asemenea, conform Agenţiei Internaţionale de Cercetare în domeniul Cancerului, obezitatea este asociată cu un risc crescut pentru cel puţin 13 tipuri de cancer. La nivel global se estimează că între 4 şi 8% dintre cazurile de cancer diagnosticate anual sunt direct atribuite obezităţii.
Conform specialiştilor, în România, prevalenţa obezităţii este în creştere, ceea ce indică o posibilă viitoare creştere a incidenţei cancerelor asociate. Situaţia este chiar mai alarmantă în cazul copiilor şi adolescenţilor. Un sfert dintre copiii români suferă deja de obezitate, iar numărul acestora este în creştere alarmantă.
Estimările Federaţiei Mondiale a Obezităţii incluse în Atlasul Mondial al Obezităţii ediţia 2024 indică pentru ţara noastră o rată de creştere anuală de 3,1% pentru perioada 2020-2035, România situându-se peste ţările vecine precum Ungaria (2,5%) şi Bulgaria (1,3%).
Contrar percepţiilor comune, obezitatea este o boală complexă care necesită tratament multidisciplinar care include activitate fizică terapeutică, nutriţie terapeutică, terapie psihologică, farmacoterapie, chirurgie bariatrică sau, de cele mai multe ori, o combinaţie a acestora.