ABANDONUL – tema celui mai lung maraton teatral din lume. In februarie, la Bucuresti
Articol de alinadecu, 25 ianuarie 2025, 13:15
Horror Vacui este o reprezentație de tip teatru durațional, susținută de peste 500 de actori. Va avea loc între 15 și 22 februarie 2025, la Galeria de Artă Galateca din București, timp de 7 zile, 24 de ore din 24.
„Horror Vacui” tratează tema abandonului copiilor din România și istoria acestui fenomen din perioada comunistă. Peste 1 milion de copii au fost abandonați, în perioada comunismului. Până astăzi, statul român nu are date concrete.
Printre actorii care se vor alătura evenimentului sunt: Maia Morgenstern, Ofelia Popii, Ada Galeș, Mihaela Sîrbu, Richard Bovnovski, Nicoleta Lefter, Tudor Cucu Dumitrescu, dar și Kate Pendry, o actriță britanică-norvegiană, câștigătoare a premiului Ibsen.
”Trăim vremuri complicate, în care izolarea și abandonul persistă sub diverse forme în jurul nostru. Ne gândim la Papercuts ca la o platformă de fitness civic, un spațiu de mediere între trecut și viitor. Prin Horror Vacui, căutăm să scriem alături de spectatori o scrisoare deschisă statului român, pentru ca acesta să recunoască public ororile comise între anii 1966 și 1990 și să facă această recunoaștere cu o promisiune pentru viitor. Peste 1 milion de copii abandonați atunci sunt astăzi parte din societate, dar se confruntă cu dificultăți de integrare. Horror Vacui este o încercare a artei de a- și întări potențialul său politic și empatic.” Alexandru Ivănoiu, actor, dramaturg și inițiator al proiectului
Acesta este primul demers organizat de Asociația A.R.T. Fusion. Muzeul Abandonului este partenerul acestui proiect.
Muzeul Abandonului are ca scop scoaterea la lumină a acestei imense traume colective a României – abandonul.
,,Cu cât ignorăm această rană, cu atât ea va săpa mai adânc în țesutul social, necrozând din ce în ce mai multe paliere ale emoționalului colectiv. Horror Vacui și proiectul Papercuts sperăm să fie niște declanșatoare de acțiune și responsabilitate. Dacă ne dorim o societate mai incluzivă, maiempatică, mai responsabilă, avem fiecare ceva de făcut în acest sens.” Oana Drăgulinescu, fondator Muzeul Abandonului