VIDEO| Psihoterapia și nevoia de apartenență – cum ne construim relații sănătoase

Articol de eugenvrabie, 4 februarie 2025, 15:21
În ediția din 24 ianuarie a emisiunii „Generația Z”, am abordat un subiect esențial pentru ascultătorii noștri: cum ne adaptăm la un nou mediu, cum ne obișnuim cu locuri sau persoane noi, de ce este importantă conversația cu un terapeut și cum putem beneficia de pe urma acesteia.
Pentru o înțelegere cât mai profundă, am avut-o invitată pe Silvia Ciubotaru, psiholog și coordonatoare a Laboratorului de explorare personală și dezvoltare comunitară din cadrul Festivalului de Teatru Ideo Ideis din Alexandria. Este specializată în psihoterapie experiențială și are 19 ani de experiență în proiecte de educație și cultură pentru tineri, precum Ideo Ideis, SYT (Showcase of Young Talent) sau In a Relationship.
„Fiecare dintre noi are nevoi de apartenență”
Silvia ne-a explicat că este esențial să ne cunoaștem pe noi înșine înainte de a ne integra într-un grup. Apartenența nu ar trebui să fie doar un reflex social, ci să reflecte valorile, principiile și stilul nostru de viață.
Totodată, există riscul ca unele persoane să intre în anumite grupuri doar dintr-o nevoie de validare, alegând medii care nu le reprezintă cu adevărat. „Oamenii ajung uneori să se alăture unor grupuri doar pentru că acele persoane sunt considerate „cool” sau pentru că „ar trebui” să facă parte din ele. Aici intervine nevoia de autocunoaștere”, a explicat Silvia.
„Cei care se tem de respingere au o rană deschisă”
Întrebată despre teama de abandon, Silvia a explicat că aceasta apare frecvent la persoanele care au trecut prin experiențe traumatizante. Frica de respingere le face să consume multă energie pe gânduri negative și scenarii anxioase, ceea ce afectează calitatea relațiilor pe care le-ar putea avea.
„Să nu ne mai gândim în termeni de corect sau greșit”
O altă temă importantă discutată a fost influența mediului social asupra identității personale. Silvia a explicat că mulți oameni exagerează anumite comportamente pentru a se integra. „Cea mai frecventă tendință este imitarea celor pe care îi admirăm. Însă, în acest fel, riscăm să ne pierdem autenticitatea și să ne îndepărtăm de cine suntem cu adevărat.”
Soluția? Autenticitatea. Doar așa putem găsi grupuri de oameni cu care rezonăm cu adevărat. „Cea mai bună cale către stabilitate emoțională, sau cum îi spunem noi, fericire, este să ne dăm voie să fim noi înșine”, a concluzionat Silvia.
„Eticheta de nebun”, asociată „etichetei de proscris”
Una dintre cele mai importante întrebări a fost: „Cum putem convinge oamenii din jurul nostru să meargă la terapie?”
Silvia a explicat că nu putem forța pe nimeni să meargă la terapie, dar putem influența prin exemplul personal. Dacă cei din jur observă o schimbare pozitivă în comportamentul nostru, vor fi mai deschiși să exploreze beneficiile terapiei. „Prin propria noastră transformare, putem contribui la un mediu mai sănătos în jurul nostru”, a explicat Silvia.
Dacă vrei să afli mai multe despre psihoterapie și adaptarea la noile medii din societatea de azi, urmărește canalul nostru de YouTube București FM! Ne găsești și pe Instagram, Facebook și TikTok, unde te așteptăm cu sesiunea noastră de Speed Questions.
Ascultă „Generația Z” în fiecare vineri, de la ora 21:00, pe București FM!