Break the fake: Internetul și economia atenției | VIDEO

Articol de Vicentiu Andrei, 5 februarie 2025, 09:36
Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în mediul online, ne prezintă marca reportajelor de calitate: diversitatea surselor de informații!
Bine te-am regăsit!
Săptămâna trecută am discutat despre modul în care este organizat astăzi internetul, și anume bazat pe captarea și exploatarea atenției noastre permanente. Spuneam atunci că mediul online este dominat de economia atenției. Conceptul se referă la acele practici economice care depind de capacitatea utilizatorilor de a rămâne atenți; produsele digitale concurează acerb între ele pentru atenția noastră limitată în raport cu volumul uriaș de conținut.
Pentru utilizator, acest lucru poate deveni rapid extenuant. Când totul pe internet cere atenție, devine dificil să ne concentrăm pe un singur lucru. Cercetările au arătat că, în ultimele două decenii, capacitatea de concentrare a oamenilor s-a redus în mod măsurabil. Gloria Mark, doctor în psihologie la Universitatea din California Irvine, explică cum internetul și dispozitivele digitale ne-au afectat abilitatea de a ne concentra și de ce multitasking-ul este atât de stresant.
Conform cercetătoarei, în 2004, durata atenției acordate în folosirea oricărui ecran pentru o singură activitate neîntreruptă era, în medie, de două minute și jumătate. De-a lungul anilor, aceasta a devenit tot mai scurtă. Astfel, în jurul anului 2012, a devenit de aproximativ 75 de secunde. Iar în ultimii cinci-șase ani, cercetătorii au descoperit că durata medie a atenției a scăzut la aproximativ 47 de secunde.
Scăderea capacității de atenție este o problemă deoarece se asociază cu niveluri mai ridicate de stres, și scăderea performanței atunci când lucrăm în regim de multitasking (mai multe activități simultan). Dacă în mod obișnuit ne luăm o pauză de la ceea a ce facem în momentul oportun (de exemplu, fără să ne uităm ideea când scriem ceva, fără să se ardă mâncarea când gătim ceva), în mediul online de astăzi aplicațiile care concurează, cum spuneam, pentru atenția noastră, ne distrag atenția în moduri care ne afectează puterea de concentrare și confortul psihic, chiar dacă nu conștientizăm acest lucru. Este cu atât mai grav în cazul copiilor, care au mai puțin capacitatea de a se autocontrola.
În practică, am devenit tot mai obișnuiți să primim stimuli simultan, din multe părți. De exemplu, atenția unui utilizator de smartphone este adesea împărțită între aplicația sau site-ul web utilizat în acel moment și un serial TV sau un alt stimul extern. De aceea, sesiunile tind să fie mai scurte pe dispozitivele mobile decât pe desktop: șansa unei întreruperi este ridicată.
Nu trebuie să judecăm utilizatorii care se simt depășiți de situație când vine vorba de timpul petrecut pe aplicațiile digitale. Produsele digitale sunt concepute pentru a fi din ce în ce mai captivante, putem spune că ne țin chiar ostatici, într-un fel.
Despre soluții, în ediția viitoare!
Atât pentru azi, rămâi cu București FM, sursa sigură de informații!
Pentru că suntem bombardați de informații contradictorii, senzaționale, uneori plauzibile, pentru că fiecare dintre noi s-a întâlnit cu fenomenul fake news în social media, pentru că nu știm pe cine să credem, ne-am gândit să o credem pe Flavia Durach, sursa noastră de încredere în ceea ce privește fenomenul dezinformării.
Ascultă-i rubrica „Break the fake! Informare despre dezinformare” în fiecare miercuri pe 98,3 FM de la 09:15, 13:40 și 18:30! Dacă ai pierdut-o, mai ai o șansă, sâmbătă la 09:20 sau duminică la 16:20.