Droguri la volan. Decizia care schimbă regulile jocului în România

Articol de Monica Liche, 6 februarie 2025, 13:41
O decizie recentă a ICCJ schimbă regulile privind consumul de droguri la volan. Prezența substanțelor interzise în sânge nu mai înseamnă automat infracțiune – este necesară o expertiză care să demonstreze afectarea capacității de a conduce. Această hotărâre poate duce la clasarea sau redeschiderea a mii de dosare, având un impact major asupra sistemului judiciar și siguranței rutiere. Despre implicațiile și controversele deciziei am discutat cu avocatul Adrian Cuculis, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.
Toleranță zero? Nu mai este cazul
România și-a construit în ultimii ani o imagine de stat cu o politică de toleranță zero în privința drogurilor la volan. Orice șofer depistat cu substanțe interzise în sânge risca automat un dosar penal. Însă, o decizie recentă a Înaltei Curți de Casație și Justiție a schimbat cu totul această abordare și a provocat dezbateri aprinse. Din 27 ianuarie 2024, simpla prezență a drogurilor în sânge nu mai este suficientă pentru a incrimina un șofer. Acest lucru înseamnă că, pentru ca un șofer să fie condamnat, trebuie să se demonstreze influența directă a substanței asupra capacității sale de a conduce.
„România, odată cu decizia din data de 27 ianuarie anul curent, devine o țară unde acea sintagmă pe care tot foloseam de fiecare dată și lozincă, aș putea să-i spun, că România este țara unde toleranța este zero pentru droguri, nu se mai aplică.
(…)În momentul în care am văzut această decizie, mi-am dat seama că Înalta Curte vine și forțează, în cele din urmă, mâna legiuitorului primar, adică Parlamentul României, să impună niște praguri. Pentru că atâta vreme cât se vorbește despre două condiții esențiale pentru a fi reținută infracțiunea de conducere pe drumurile publice sub influența, atenție, că asta e foarte important, sub influența substanțelor interzise, respectiv să existe proba biologică care practic incontestabil îți arată că există substanțe interzise și, atenție, proba suplimentară, respectiv cât de mult ți-au influențat ție capacitatea și aptitudinea de a conduce, este cea de-a doua condiție pentru a putea fi reținută această infracțiune.”- Adrian Cuculis, avocat
Înalta Curte vs. Parlament
Decizia Înaltei Curți a fost criticată și percepută de mulți ca o măsură care relaxează legislația și creează un precedent periculos. Însă, potrivit avocatului Adrian Cuculis, problema nu este la instanța supremă, ci este definită de absența unei reglementări legislative clare. Dacă până acum era suficientă prezența unei substanțe interzise în organism, acum este nevoie de o expertiză care să dovedească efectele drogurilor asupra capacității de a conduce.
„Înalta Curte nu a greșit deloc aici. Statul român a greșit atunci când a stabilit un prag, spre exemplu, pentru alcoolemie. Eu cunosc din dosare, persoane care la 1 la mie erau în perfectă stare de funcționare, pentru că aveau un exercițiu al alcoolului, și cunosc persoane, care chiar sub 0.80 la mie aveau probleme în a stabili coerent și concret drumul pe care să meargă.
(…)Înalta Curte vine și spune: ori modificați legea și spuneți că simpla prezență a drogului în sânge este infracțiune, ori, dacă mențineți termenul de influență, trebuie să definiți clar ce înseamnă acest lucru.”- Adrian Cuculis, avocat
Cum se stabilește dacă un șofer era „sub influența” drogurilor?
Aplicarea noii decizii ridică probleme serioase pentru polițiști și procurori. Testele rapide, nici acestea de o mare acuratețe, utilizate în trafic pot detecta substanțe care au fost consumate cu zile sau chiar săptămâni în urmă, fără ca șoferul să mai fie afectat de ele. Înainte de a fi condamnat, un șofer va trebui să treacă printr-un proces complex de verificare medicală, ceea ce ar putea îngreuna anchetele. În plus, medicii care realizează expertizele au acum un rol esențial în stabilirea vinovăției.
„Atenție, în cazul anumitor substanțe, rata de fals-pozitiv este și de 80%, ceea ce este foarte rău. Când ești dus la sediu, mă rog, Institutul de Medicină Legală sau Serviciul de Medicină Legală sau practic la orice unitate de medicină legală de prelevare a probelor respective, trebuie să spunem că medicul care te primește acolo are obligația să te evalueze clinic, să vadă dacă ești orientat în spațiu și în timp, dacă știi în ce dată ești, poți să stai în picioare, ai coerență în vorbire și lucrurile astea vor face parte din probatoriu care, pe mai departe, va stabili în cazul expertizei, dacă tu aveai acea aptitudine de șofer afectată sau nu.”
Dosarele deja existente pot fi revizuite?
Hotărârea Înaltei Curți ar putea avea un efect neașteptat asupra dosarelor aflate în lucru. Mii de cazuri de conducere sub influența drogurilor s-ar putea întoarce în instanță, fiind reevaluate conform noii interpretări a legii.
“Dosarele aflate în lucru, care sunt cu miile în țară, pe conducere sub influență, dosare de accidente auto cu vătămări corporale sau cu decese, care sunt cu miile în țară și dosarele care se află în faza de judecată, în fond sau în apel, dosarele care sunt pronunțate, multe dintre ele, vor avea o soartă neașteptată chiar și pentru protagoniștii lor, respectiv inculpații și părțile vătămate civile, parchet și așa mai departe. Oamenii ăștia vor solicita, vor încerca cel puțin să solicite, chiar dacă, spre exemplu, pentru un dosar închis foarte greu îmi închipui cum ai putea să revizuiești o hotărâre de genul ăsta, dar vei putea, spre exemplu, să faci o o expertiză într-un dosar în fond sau un apel, sau în faza de cercetare și să arăți că tu, de fapt, nu erai sub influență.”- Adrian Cuculis
Ce urmează? Se va schimba din nou legea?
Există posibilitatea ca această decizie a Înaltei Curți să forțeze Parlamentul în vederea modificării legislației pentru a reveni la principiul toleranței zero.„Eu cred că se va modifica legislația cât de curând. Legislația se va modifica și vom avea un text de lege care va spune foarte clar: toleranță zero.”
Dacă acest lucru nu se va întâmpla, România riscă să intre într-o zonă gri, în care poliția și justiția vor avea dificultăți în aplicarea sancțiunilor pentru consumul de droguri la volan.
“(…)Te duci să îți preleveze sânge și, atenție, pe baza deciziei, nu o să mai putem spune că o persoană a fost prinsă sub influența drogurilor, pentru că teoretic nu e infracțiune și nici măcar contravenție. Este ca și cum ai fi prins în mașină cu un buchet de flori.”- Adrian Cuculis, avocat