Ascultă Radio București FM Live

La mulți ani, Victor Rebengiuc!

La mulți ani, Victor Rebengiuc!
Foto: Florin Ghioca

Articol de andreiabarsanbfm, 9 februarie 2025, 23:30 / actualizat: 10 februarie 2025, 9:02

Pe 10 februarie este ziua de naștere a domnului Victor Rebengiuc.

Marele actor a fost sărbătorit pe scenă, la finalul spectacolului ”Tatăl”, vineri seara, la Teatrul Bulandra, când colegii de distribuție și publicul i-au cântat ”La mulți ani!”.

Spectacolul ”Tatăl” de Florian Zeller, în regia lui Cristi Juncu, a trecut deja de 100 de reprezentații, și i-a adus și un nou trofeu UNITER pentru rol principal, la Gala din 2023.

Spectatorii au mai trăit astfel de momente emoționante pentru că Victor Rebengiuc a ales de-a lungul ultimilor anii să fie pe scenă de ziua sa sau în preajma acestei date. Aniversarea celor 85 de ani a fost pe scena mare a TNB, cu „Regele moare”, regizat de Andreea și Andrei Grosu.

Joacă și în această stagiune acest personaj ionescian, după aproape opt ani de la premieră. Un alt rol cutremurător, încununat cu premiul Uniunii Teatrale din România, în 2018.

După reprezentația din 22 septembrie 2024, domnul Victor Rebengiuc și doamna Mariana Mihut au primit, la Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, „Ordinul de Onoare”, cea mai importantă distincție oferită de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu.

 

Fotografiile din acest spectacol și cronici din acești ani, au fost cuprinse în albumul ”Regele NU moare”, creat de Florin Ghioca. Volumul a fost lansat într-o atmosferă de suflet, Victor Rebengiuc povestind cu umor despre această experiență.

https://www.facebook.com/100040087580515/videos/pcb.1196230661723175/992225545852806

Pentru cei care vor să îl cunoască și mai bine, din filele unei cărți, pot citi „Ăsta-s eu, Victor Rebengiuc”, volum realizat de Simona Chițan și Mihaela Michailov, apărut. la Editura Vremea, în anul în care actorul a împlinit 90 de ani.

Foto: Florin Ghioca

Și se mai anunță un moment ce merită sărbătorit, anul viitor, 70 de ani de carieră.

Este o carieră bogată nu doar în ani, ci mai ales în roluri în teatru, film, teatru radiofonic.

Înainte de orice, numele său este strâns legat de cel al  Teatrului Bulandra, în care joacă din 1957.  A fost pentru o scurtă perioadă și director aici(1996 – 1998).

Nu a părăsit această scenă nici în anii în care l-a însoțit profesional pe regizorul Radu Penciulescu, jucând la Teatrul Mic, între  1962 – 1971,  în: ”Doi pe un balansoar” de William Gibson, ”Tango” de Sławomir Mrożek și ”Richard al II-lea” de William Shakespeare.

Debutul său la Teatrul Bulandra a coincis cu cel al lui Liviu Ciulei, în ”Omul care aduce ploaia”, iar drumurile celor doi au mers atât de frumos împreună: ”Cum vă place”, ”Opera de trei parale”, ”Un tramvai numit dorință”, ”Azilul de noapte”, ”Lungul drum al zilei către casă”, ” Furtuna” . A jucat și în ”Visul unei nopți de vară”, la revenirea marelui regizor, după 90, aici, rol ce i-a adus și Premiul UNITER, apoi în ”Hamlet”, în 2000 și în ”Şase personaje în căutarea unui autor”, în 2005.

Întâlnirea dintre cei doi artiști s-a produs tot la filmările pentru ”Pădurea spânzuraţilor“, unde își dau și replica. Dialogul dintre Klapka, jucat de Ciulei, și Bologa, interpretat de Rebengiuc, este o secvență care rămâne în memoria oricărui cinefil.

Filmul lui Liviu Ciulei, premiat la Cannes în 1965, rămâne un reper pentru cariera actorului ,dar și pentru viața sa personală. Pe platoul de filmare a cunoscut-o pe Mariana Mihuț.

Și dacă tot vorbim despre ecranizări celebre din literatura română, amintim cele două personaje memorabile cărora le-a dat chip: Ilie Moromete, din ecranizarea lui Stere Gulea, din 1986, Pampon, din “De ce trag clopotele, Mitică?” regizat de Lucian Pintilie, (1981), dar Tănase Scatiu regia Dan Pița, 1976, și Busuioc, din ”Pădureanca” (1986), filmul după nuvela lui Slavici, realizat de Nicolae Mărgineanu.

Sunt multe filme realizate înainte de anii 90, dar și după, în care a avut interpretări remarcabile, chiar și în roluri secundare. Primarul din ”Balanța”, filmul lui Pintilie ar fi un astfel de exemplu.

”Medalia de onoare” și ”Câinele Japonez” sunt cel puțin două dintre titlurile reprezentative pentru perioada recentă a carierei sale cinematografice, încununate cu Premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal, în 2011 și 2014.

Revenind la teatru, dintre spectacolele ultimilor ani, amintim: ”Căsătoria” și ”Unchiul Vanea”, în regia lui Yuri Kordonsky, și mai ales ”Marmură”, un regal al recitalurilor actoricești, creat de același regizor, pentru Victor Rebengiuc și Marian Râlea, la Teatrul Bulandra. Tot aici îl regăsim în: ”Rața sălbatică”, montare semnată de Peter Kerek, ”Moartea unui comis voiajor”, regizat de Felix Alexa, ”Ivanov”, în regia lui Andrei Șerban.

L-ați putut vedea și în ”Toţi fiii mei”, un spectacol montat de Ion Caramitru, la TNB. Și, bineînțeles, vi-l amintiți din spectacolul ”Inimă de câine“, în regia lui Yuri Kordonsky, montat la Național, în Preobrajenski, pentru care, în anul 2006, i s-a decernat Premiul UNITER pentru cel mai bun actor în rol principal.

Și nu putem să nu mai amintim câteva spectacole de teatru create special pentru acest cuplu extraordinar, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc. Silviu Purcărete a montat cu ei ”Conu Leonida faţă cu reacţiunea”, pe scena Naţionalului bucureştean. Aici au jucat împreună în ”Umbre”, regizat de Vlad Cristache,
Un gest asemănător făcuse și Cătălina Buzoianu, distribuindu-i în spectacolul ”Copilul îngropat”, în 1996, la Teatrul Bulandra.

Și foarte multă lume i-a îndrăgit pentru rolurile din ”O scrisoare pierdută”, spectacolul creat inițial de Liviu Ciulei, preluat de televiziune.

 

Victor Rebengiuc  a absolvit Institutul în 1956. A fost student al Aurei Buzescu, ”Maestra”, după cum o numește și pe care o evocă de fiecare dată în interviuri sau atunci când primește un premiu.

Debutul în teatru a avut loc pe scena Teatrului Naţional din Craiova. Plecase aici împreună cu profesorul său din ultimul an, Vlad Mugur, și cu o parte din colegii de clasă. După  şase luni, a venit la București, unde a dat concurs la Teatrul Municipal, condus de doamna Bulandra.

A primit de-a lungul timpului numeroase premii și distincții:

În anul 2003 a primit Premiul UNITER pentru întreaga activitate și Premiul de Excelență, în 2014, trofeu pe care l-a închinat ”Generației de Aur”, din care face parte. Are un Premiul de Excelență și din partea Festivalului Internațional de Film Transilvania (2004).

Ediția din 2017 a Festivalului Național de Teatru i-a fost dedicată. Președintele României i-a conferit Ordinul Național ”Steaua României” în grad de Cavaler.

Este Doctor Honoris Causa al UNATC, titlu decernat în 2008. A fost şi rector al acestei instituţii, între anii 1990 – 1995.

O stea cu numele său există pe Aleea Celebritătilor din Capitală, și pe cea din Sibiu.

Pe 8 mai 2022, Mariana Mihuț și Victor Rebengiuc au fost omagiați la Gala Premiilor Gopo, unde au primit Premiul pentru întreaga carieră.
Ar trebui considerați „comori naționale”, spunea regizorul Andrei Șerban, în laudațio.

 

 

Actualitate luni, 5 mai 2025, 20:03

Cristina Neagu și-a anunțat meciul de retragere!

Handbalista Cristina Neagu se retrage oficial pe 8 iunie, când o gală dedicată ei va avea loc la Sala Polivalentă din București. Sportiva spune...

Cristina Neagu și-a anunțat meciul de retragere!
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:56

VIDEO| GenZ vs. Sens Unic – cu Marius Stoica și Eugen Vrabie

În ediția de vineri, 11 aprilie, la Generația Z, i-am avut ca invitați pe Marius Stoica și Eugen Vrabie, moderatorii emisiunii Sens Unic de la...

VIDEO| GenZ vs. Sens Unic – cu Marius Stoica și Eugen Vrabie
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:37

USR a decis să-l susţină oficial pe Nicuşor Dan în turul al doilea!

Comitetul Politic al USR a decis, astăzi, să-l susţină oficial pe Nicuşor Dan în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. ”USR este unit...

USR a decis să-l susţină oficial pe Nicuşor Dan în turul al doilea!
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:14

VIDEO: Nicușor Dan a transmis un mesaj după intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale!

Candidatul independent Nicușor Dan a transmis un mesaj după ce a reușit să intre în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. El a spus că...

VIDEO: Nicușor Dan a transmis un mesaj după intrarea în turul al doilea al alegerilor prezidențiale!
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:05

UPDATE: Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de premier!

UPDATE: Preşedintele interimar Ilie Bolojan a luat act, în această seară, de demisia premierului Marcel Ciolacu. Un premier interimar va fi...

UPDATE: Marcel Ciolacu și-a dat demisia din funcția de premier!
Actualitate luni, 5 mai 2025, 19:01

”Mă duc să ning”, premieră la Teatrul de Comedie

Teatrul de Comedie anunță premiera ”Mă duc să ning”, după o piesă scrisă de George Lungoci, în regia lui Sorin Misirianțu, duminică,...

”Mă duc să ning”, premieră la Teatrul de Comedie
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:54

Concertul Regal, la Sala Radio!

Vineri, 9 mai, de la 19:00, în continuarea unei tradiții stabilite de mulți ani, Orchestra Națională Radio vă invită la Sala Radio la un...

Concertul Regal, la Sala Radio!
Actualitate luni, 5 mai 2025, 17:36

Româncele și-au aflat adversarele de la Roma!

Irina Begu, Sorana Cîrstea şi Jaqueline Cristian și-au aflat adversarele din primul tur al turneului de tenis de la Roma. Astfel, în prima...

Româncele și-au aflat adversarele de la Roma!