Reprezentanţii ANMDR şi Ministerului Sănătăţii, reticenţi la legiferarea tratamentului cu canabis
Proiectul a constituit temă de dezbatere la Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.

Articol de arionmihaela, 12 februarie 2025, 17:18
Reprezentanţii Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale din România (ANMDR) şi Ministerului Sănătăţii şi-au exprimat reticenţa, la Parlament, faţă de proiectul de lege privind regimul juridic al plantei canabis, al substanţelor şi preparatelor ce conţin canabis, utilizate în scop medical.
Proiectul a constituit temă de dezbatere la Comisia pentru sănătate şi familie a Camerei Deputaţilor.
Preşedintele ANMDR, Răzvan Prisada, a precizat că există în România medicamente alternative tratamentului cu canabis, care nu este încă legiferat, şi a adăugat că există o discuţie în curs privitoare la inflorescenţa de canabis ca şi produs medicamentos.
„În ceea ce priveşte activitatea Agenţiei Naţionale a Medicamentului, urmare a discuţiilor care au avut loc tot în această sală, în martie 2023, am demarat procedura de evaluare a medicamentelor care sunt autorizate la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului. Vorbim despre Epidiolex, în primă instanţă, o soluţie orală destinată tratamentului pacienţilor de până la doi ani şi mai mult pentru crizele de epilepsie. Există o decizie din martie 2024 a Agenţiei Naţionale a Medicamentului care recomandă includerea acestui produs în lista de produse rambursate disponibile asiguraţilor în Sistemul Naţional de Asigurări de Sănătate. În urma încheierii unui contract (…) cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, produsul va putea fi prescris şi ridicat din farmaciile din România”, a afirmat Prisada.
Potrivit acestuia, există opţiuni terapeutice bazate pe protocoalele actuale pentru ameliorarea durerii în timpul tratamentului la bolnavii în fază terminală.
Reprezentantul Ministerului Sănătăţii, dr. Gabriel Diaconu, spune că parlamentarii ar trebui să explice „ce au avut în cap” când s-au gândit că Ministerul Sănătăţii ar putea să-şi deschidă plantaţii de canabis şi agenţii privind cultura de canabis.
„Atâta vreme cât şi colegii mei au arătat asta, regimul licit al plantei este reglementat în România de mai bine de 20 de ani. Confuziile din interiorul proiectului de lege sunt la multiple niveluri şi tare mi-e teamă că nici măcar acum, într-o discuţie tehnic avizată, oamenii care au venit cu acest proiect nu fac foarte uşor diferenţa între medicina bazată pe dovezi vizavi de medicina bazată pe poveşti. Evident că în medicină unele poveşti pot să fie foarte convingătoare, din păcate pentru dânşii, într-un sistem public de sănătate, avizele şi procedurile privind introducerea de noi molecule trebuie să fie făcute după o analiză atentă din baza de cunoaştere, din studii şi meta-analize, ceea ce a fost astăzi atins, cred eu, destul de convingător din partea reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii”, a declarat Gabriel Diaconu la finalul discuţiilor.
El a explicat de ce avizul Ministerului Sănătăţii a fost unul negativ pe acest proiect.
„În fond, nu suntem împotriva explorării suplimentare vizavi de potenţialul terapeutic al canabisului în scop medicinal. Suntem în continuare rezervaţi vizavi de faptul că, sub adăpostul acestui nume, vorbim de o familie de compuşi care nu este reglementată încă la nivel european. Introducerea pe un circuit de avizare continuă să fie cu referinţă la produse bogate în THC, în Tetrahydrocannabinol, compus care în continuare pe legislaţia românească este introdus în categoria substanţelor ilicite din tabelul aferent care le pune pe acelaşi palier cu narcotice şi stupefiante. Drept urmare, pentru Ministerul Sănătăţii să avizeze un astfel de proiect ar însemna să se împuşte singur în picior. Suntem conştienţi că vor fi situaţii punctuale, de obicei asociate cu paliaţie şi cu medicina paliaţiei în care s-ar putea să fie în beneficiul superior al pacientului aflat la limita terapeutică să acceseze produse pe bază de canabis compasional pentru ameliorarea calităţii vieţii şi să nu fie incriminat pentru asta. Dar din nou este o chestiune care tangenţial are de-a face cu Ministerul Sănătăţii, are de-a face din nou cu Ministerul Justiţiei, etc. Şi atunci, pe proiectul de astăzi, avizul nostru a trebuit să fie negativ”, a transmis Gabriel Diaconu.