Ascultă Radio București FM Live

Control ANPC la termoficare! Apa caldă e rece! Căldura răcește caloriferele!

Control ANPC la termoficare! Apa caldă e rece! Căldura răcește caloriferele!

Articol de Mircea Apostolescu, 13 februarie 2025, 11:06

Autoritatea Națională pentru Protecția Consuamtorilor a desfășurat un control operativ, în București, având drept scop verificarea respectării legislației naționale și europene privind protecția consumatorilor, în special în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire.

Au fost verificate 31 de puncte termice și totodată 86 de unități locative, arondate acestora, în mod aleatoriu, constatându-se încălcări ale legislației în vigoare.

Astfel, inspectorii ANPC au constatat diferențe semnificative de temperatură privind agentului termic de încălzire, generate de poziționarea imobilului făță de punctul termic.

Temperatura agentului termic de încălzire verificat se afla sub parametrii contactați, au mai stabilit inspectorii.

Ei ai spun că beneficiarii serviciului de termoficare plătesc apă caldă pe care nu o consumă.
Astfel, în situația unei avarii, din cauza acumulării de aer pe rețeaua de distribuție a apei de consum, de la momentul deschiderii robinetului, până la golirea coloanei de aerul acumulat, sistemele de înregistrare a consumului/apometre înregistrează volum de apă, deci consum, in conditiile in care locatarii nu beneficiază, efectiv, de apă caldă.

În timpul verificărilor, s-a mai constatat că aparatele de măsurare din unitățile locative, verificate de Termoenergetica București SA în vederea verificării metrologice în urmă cu 10 zile, nu au fost înlocuite cu alte aparate de măsurare, calcularea valorilor fiind tip „paușal”.

Având în vedere constatările inspectorilor, ANPC a concluzionat că operatorul economic nu respectă condițiile prescrise și declarate prin contract și nici „Standardul de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”, prin care se specifică faptul că, pentru apă caldă de consum, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 55°C și 60°C, menținând această temperatură constantă, indiferent de consumul instantaneu, iar, pentru încălzire, temperatura agentului termic trebuie să fie conform diagramei de reglaj, astfel încât să asigure temperaturile interioare convenționale de calcul specifice, stabilite și prevăzute în contractele încheiate.

Astfel se încalcă prevederile art. 7 lit. C a 3 – a lin din OG 21/1992, aplicarea cadrului legal fiind în litera și spiritului legii conform art 50(1) lit c din același act normativ.

Totodată, în conformitate cu prevederile art.15(4) din OG 21/1992, ANPC dispune remedierea deficiențelor constatate.

În plus, ANPC a decis aplicarea de sancțiuni contravenționale în cuantum de 620 000 lei.

Astfel, spre exemplu, în Sectorul 1, la PUNCTUL TERMIC – PT HRISOVULUI -La blocul nr.2 str. Hrisovului nr.5A , integratorul indica o temperatură a agentului termic de încălzire de 41,2 °C. și o temperatură a apei calde de consum de 35,8°C.
În apartamente, însă, a fost constantă o temperatură a agentului termic de încălzire cuprinsa între 32-38°C și o temperatura agentului termic a apei calde cuprinsă între 22-35°C.

În Sectorul 2, la PUNCTUL TERMIC CHEILE ZĂNOAGEI NR 2- la bloc 54 sc. 1, temperatura de intrare a apei calde menajere (ACM) era de numai 28,1°C, iar cea a agentului termic pentru încălzire, de doar 36°C.
La unul dintre apartamente s-a constatat o temperatură pentru ACM 22°C, iar agentul termic din calorifer avea o temperatură de numai 27,3°C.

În Sectorul 3, bl MY4, sc 1, ap 1-30, Str. Lucrețiu Pătrășcanu, nr 16, în apartamente, nu există repartitoare, temperatura agentului termic (AT) tur secundar 45,64°C, t° retur secundar, fără înregistrare contoare.
Mai mult decât atât, temperatura apei calde de consum nu s-a putut măsura.
Inspectorii AMPC au verificat temperatura la caloriferul situat pe holul blocului inregistrandu-se 39,2°C.

În Sectorul 4, la blocul 55, sc. 1, temperatura de intrare ACM 53,26°C și cea a agentului termic de încălzire era 51,64°C.

Însă, temperatura de intrare în imobil a ACM era de 33,6°C, la baie, iar, pentru încalzire, de 47,7°C.

În Sectorul 5, temperatura era mai mica de 50°C, în cele șase puncte termice verificate.

La unele dintre integratoarele din subsolurile blocurilor, au fost constatate abateri în ceea ce privește temperatura apei calde, în sensul în care exista o diferență mai mare de 5°C față de punctul termic respectiv.
În apartamente, temperatura varia și au existat intervale semnificative de timp, de la pornirea robinetului de apă caldă si până la ajungerea acesteia la temperatura normală.

În Sectorul 6, la punctul termic 3/10- Str. LĂȚEA
GHEORGHE NR 14, care asigura distribuția apei calde și căldurii către un număr de 35 de blocuri,
temperatura agentului termic de încălzire era setată la 43°C, iar plecarea către consumatori era la o temperatură de 40°C.
Furnizarea apei calde se realizeaza la o temperatură de 50°C.
Aici, inspectorii au verificat tempera, atât cea a apei calde, cât și cea a căldurii în Str Gârleni nr 9, bl C46, SC.A, ocazie cu care s au constatat faptul că, la subsolul blocului, contorul de agent termic cu seria S/N 6848095/2010 indica temperatura agentului termic 41,22°C ( tur) și 36,27°C ( retur), iar contorul apei calde seria S/N 6832476 temperatura de 39,58°C°

Ca urmare a numeroasele cazuri identificate în decursul unui singur control operativ, ANPC are ca prioritate în următoarea perioadă continuarea acțiunilor de control și respectiv extinderea controlului la nivel național.

Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 17:06

PMB: Mai multe imobile din Municipiul București vor beneficia de expertizare tehnică

Administrația Municipală pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic a semnat contractul pentru prestarea serviciilor de expertizare tehnică a...

PMB: Mai multe imobile din Municipiul București vor beneficia de expertizare tehnică
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 16:33

Dâmbovița Apă Dulce – proiect urban 2025 – dialog, artă și reconectare cu orașul

Am discutat despre cum Dâmbovița poate deveni un loc viu, curat și deschis ideilor tale cu Tamina Lolev – Nod Markerspace și Teodor Frolu...

Dâmbovița Apă Dulce – proiect urban 2025 – dialog, artă și reconectare cu orașul
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 13:45

Break the fake: Community Notes – utilizatorii verifică faptele. Cu ce rezultat?

Flavia Durach, conferențiar universitar doctor în cadrul Facultății de Comunicare și Relații Publice și specialist în dezinformarea în...

Break the fake: Community Notes – utilizatorii verifică faptele. Cu ce rezultat?
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 12:02

Vatican: a început conclavul care va alege noul papă

La peste două săptămâni de la moartea Papei Francisc, 133 de cardinali electori se reunesc in Capela Sixtina pentru un conclav care se anunţă...

Vatican: a început conclavul care va alege noul papă
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 11:29

Inspectorii ANPC au închis un veritabil „abator al groazei” din Popești Leordeni! FOTO & AUDIO

Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descins aseară într-un abator situat în Popești-Leordeni, pe...

Inspectorii ANPC au închis un veritabil „abator al groazei” din Popești Leordeni! FOTO & AUDIO
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 10:30

Cele 6 semne că relația se apropie de sfârșit

Relațiile moderne sunt supuse unei presiuni constante: să existe stabilitate, maturitate, inteligență emoțională, dar să fie și pline de sens...

Cele 6 semne că relația se apropie de sfârșit
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 10:25

Teatrul Masca marchează 35 de ani cu un weekend aniversar

Teatrul Masca împlinește 35 de ani de activitate. Cu acest prilej, instituția organizează un weekend aniversar care reunește un manifest...

Teatrul Masca marchează 35 de ani cu un weekend aniversar
Actualitate miercuri, 7 mai 2025, 09:49

Lansare de carte și sesiune de autografe > „forma tăcerii“ de Cristian Fulaș la Cărturești Verona

Vor vorbi despre carte, alături de autor, Carmen Mușat (critic literar, profesor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti,...

Lansare de carte și sesiune de autografe > „forma tăcerii“ de Cristian Fulaș la Cărturești Verona