Ascultă Radio București FM Live

Control ANPC la termoficare! Piedone: jaf la drumul mare!

Control ANPC la termoficare! Piedone: jaf la drumul mare!

Articol de Mircea Apostolescu, 13 februarie 2025, 16:39

București, jaf la drumul mare, la termoficare?

În aceste zile friguroase de februarie, Autoritatea Națională pentru Protecția Consuamtorilor (ANPC) a desfășurat, la dispoziția președintelui Cristian Popescu Piedone, un control operativ, în București, având drept scop verificarea respectării legislației naționale și europene privind protecția consumatorilor, în special în ceea ce privește furnizarea apei calde menajere și a agentului termic de încălzire.

Au fost verificate, în mod aleatoriu, 31 de puncte termice și totodată 86 de unități locative, arondate acestora, din toate sectoarele Capitalei, constatându-se încălcări ale legislației în vigoare, conform președintelui ANPC, Cristian Popescu Piedone.

„Jaf la drumul mare, pe consumator, nu-l interesează avarii, nu-l interesează baipasuri ale unor anumite conducte, nu-l interesează avariile de lungă durată sau înlocuirea țevilor.
El (… consumatorul n.r.) este important și există soluții pentru a beneficia, în primul rând, de confortul legal impus.
La agentul termic, există o temperatură fixată exact, prin lege, de la plecarea din punctul de termoficare, până la intrarea în bloc.
Iar, în calorifere și la apa caldă, cu siguranță, există același minim al gradelor care trebuie să „curgă”.
Lucrurile astea nu se întâmplă, astăzi, iar toate astea le plătește consumatorul.
Nu, consumatorul trebuie să plătească, în real, ceea ce prevede legea.
Niciodată, în istoria Bucureștiului, Termoenergetica nu a despăgubit consumatorul sau nu a scăzut din facturi prețul încasat peste.
Sunt aparate de măsură vechi de peste 25-30 de ani.
În anumite blocuri, aceste aparate lipsesc cu desăvârșire”, a declarat pentru București FM, președintele ANPC, Cristian Popescu Piedone.

Apa caldă nu e caldă, agentul termic răcește caloriferele, contoare și instalații vechi sau defecte!?

Astfel, inspectorii ANPC au constatat diferențe semnificative de temperatură privind agentului termic de încălzire, generate de poziționarea imobilului făță de punctul termic.

Temperatura agentului termic de încălzire verificat se afla sub parametrii contactați, au mai stabilit inspectorii.

Ei ai spun că beneficiarii serviciului de termoficare plătesc apă caldă pe care nu o consumă.
Astfel, în situația unei avarii, din cauza acumulării de aer pe rețeaua de distribuție a apei de consum, de la momentul deschiderii robinetului, până la golirea coloanei de aerul acumulat, sistemele de înregistrare a consumului/apometre înregistrează volum de apă, deci consum, in conditiile in care locatarii nu beneficiază, efectiv, de apă caldă.

În timpul verificărilor, s-a mai constatat că aparatele de măsurare din unitățile locative, verificate de Termoenergetica București SA în vederea verificării metrologice în urmă cu 10 zile, nu au fost înlocuite cu alte aparate de măsurare, calcularea valorilor fiind tip „paușal”.

„Colegii noștri, comisari ANPC, s-au deplasat în toate cele șase sectoare ale Municipiului București.
Principalele abateri constatate sunt următoarele: ne asigurarea agentului termic și a apei calde la valorile de temperaturi minime, prevazute atât de legislație, cât și de contractele încheiate de asociații cu operatorul economic; neîncadrarea în diagramele de reglaj; sisteme de distribuție a agentului termic cu componente deteriorate uzate sau lipsă; lipsa notificărilor de către furnizor, cu 30 de zile înainte de intrarea în vigoare a modificării tarifelor.
Există echipamente vechi și foarte vechi. Sunt anumite manometre, anumite termometre sau anumite aparate de măsurare care, din ceea ce am văzut, nu mai sunt de actualitate, din perspectivă nu numai fizică, ci și morală.
Sunt zone în care respectă clauzele contractuale, dar sunt și foarte multe zone în care nu se respectă clauzele contractuale, în sensul în care nu numai temperatura care pleacă de la punctul termic, dar temperatura care intră la echipamente, la intrarea în fiecare imobil, nu corespunde condițiilor contractuale, în primul rând, nu spunem și prevederilor legale în vigoare, având în vedere că, pentru căldură, undeva între 44°C-47°C ar trebui să fie și au existat cazuri, în Sectoarele Municipiului București, unde temperaturile ajungeau, câteodată, chiar la jumătate”, a declarat, pentru București FM, directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Operatorul nu respectă contractele cu asociațiile de proprietari?

Având în vedere constatările inspectorilor, ANPC a concluzionat că operatorul economic nu respectă condițiile prescrise și declarate prin contract și nici „Standardul de performanță pentru serviciul public de alimentare cu energie termică în sistem centralizat”, prin care se specifică faptul că, pentru apă caldă de consum, temperatura trebuie să fie cuprinsă între 55°C și 60°C, menținând această temperatură constantă, indiferent de consumul instantaneu, iar, pentru încălzire, temperatura agentului termic trebuie să fie conform diagramei de reglaj, astfel încât să asigure temperaturile interioare convenționale de calcul specifice, stabilite și prevăzute în contractele încheiate.

Astfel se încalcă prevederile art. 7 lit. C a 3 – a lin din OG 21/1992, aplicarea cadrului legal fiind în litera și spiritului legii conform art 50(1) lit c din același act normativ.

Totodată, în conformitate cu prevederile art.15(4) din OG 21/1992, ANPC dispune remedierea deficiențelor constatate.

Sancțiuni de 620 de mii de lei pentru fiecare punct termic și despăgubiri pentru consumatori!

În plus, ANPC a decis aplicarea de sancțiuni contravenționale în cuantum de 620 000 lei.

„Durerea e nu numai amenda, care va creste de la cei 620 de mii, care li s-au dat, pentru fiecare punct termic în parte.
Inclusiv furnizorul va fi amendat.
ANPC a dispus ca aceste pagube survenite consumatorului să fie despăgubite, într-un termen care, astăzi, se va regăsi în Raportul final pe București, sumele care trebuie restituite către consumator. Pe o perioadă de un an sau doi, în urmă, ar trebui să plătească (… Termoenergetica n.r.) diferența de apă caldă, care nu rezultă, în gradația legală, de la furnizor, până la robinet sau calorifer.
A plecat același control, la nivel de țară. Acest control se va încheia, probabil, luni sau marți, în toate orașele unde au puncte de termoficare.
Este un jaf la drumul mare”, a anunțat Piedone, în premieră, la București FM.

Studii de caz, pe sectoare!

Astfel, spre exemplu, în Sectorul 1, la PUNCTUL TERMIC – PT HRISOVULUI -La blocul nr.2 str. Hrisovului nr.5A , integratorul indica o temperatură a agentului termic de încălzire de 41,2 °C. și o temperatură a apei calde de consum de 35,8°C.
În apartamente, însă, a fost constantă o temperatură a agentului termic de încălzire cuprinsa între 32-38°C și o temperatura agentului termic a apei calde cuprinsă între 22-35°C.

În Sectorul 2, la PUNCTUL TERMIC CHEILE ZĂNOAGEI NR 2-
– la bloc 54 sc. 1, temperatura de intrare a apei calde menajere (ACM) era de numai 28,1°C, iar cea a agentului termic pentru încălzire, de doar 36°C.
La unul dintre apartamente s-a constatat o temperatură pentru ACM 22°C, iar agentul termic din calorifer avea o temperatură de numai 27,3°C.

În Sectorul 3, bl MY4, sc 1, ap 1-30, Str. Lucrețiu Pătrășcanu, nr 16, în apartamente, nu există repartitoare, temperatura agentului termic (AT) tur secundar 45,64°C, t° retur secundar, fără înregistrare contoare.
Mai mult decât atât, temperatura apei calde de consum nu s-a putut măsura.
Inspectorii AMPC au verificat temperatura la caloriferul situat pe holul blocului inregistrandu-se 39,2°C.

În Sectorul 4, la blocul 55, sc. 1, temperatura de intrare ACM 53,26°C și cea a agentului termic de încălzire era 51,64°C.

Însă, temperatura de intrare în imobil a ACM era de 33,6°C, la baie, iar, pentru încalzire, de 47,7°C.

În Sectorul 5, temperatura era mai mica de 50°C, în cele șase puncte termice verificate.

La unele dintre integratoarele din subsolurile blocurilor, au fost constatate abateri în ceea ce privește temperatura apei calde, în sensul în care exista o diferență mai mare de 5°C față de punctul termic respectiv.
În apartamente, temperatura varia și au existat intervale semnificative de timp, de la pornirea robinetului de apă caldă si până la ajungerea acesteia la temperatura normală.

În Sectorul 6, la punctul termic 3/10- Str. LĂȚEA
GHEORGHE NR 14, care asigura distribuția apei calde și căldurii către un număr de 35 de blocuri,
temperatura agentului termic de încălzire era setată la 43°C, iar plecarea către consumatori era la o temperatură de 40°C.
Furnizarea apei calde se realizeaza la o temperatură de 50°C.
Aici, inspectorii au verificat tempera, atât cea a apei calde, cât și cea a căldurii în Str Gârleni nr 9, bl C46, SC.A, ocazie cu care s au constatat faptul că, la subsolul blocului, contorul de agent termic cu seria S/N 6848095/2010 indica temperatura agentului termic 41,22°C ( tur) și 36,27°C ( retur), iar contorul apei calde seria S/N 6832476 temperatura de 39,58°C°.

Control ANPC, la sistemele de termoficare din toată țara!

Ca urmare a numeroasele cazuri identificate în decursul unui singur control operativ, ANPC are ca prioritate în următoarea perioadă continuarea acțiunilor de control și respectiv extinderea controlului la nivel național.

„Vă spun în premieră, din dispoziția președintelui ANPC, domnul Cristian Popescu Piedone, a fost demarată o acțiune de control, la nivel național. Acțiune care s-a soldat cu verificarea a peste 200 de puncte termice, în cele 42 de județe ale României.
Au fost lăsate 52 de invitații. Abaterile constatate sunt similare cu cele regăsite în Municipiul București: nerespectarea anumitor condiții contractuale, nerespectarea temperaturilor impuse, atât de legislație, cât și de condițiile contractuale.
Și, în teritoriu, am găsit aparate de măsură care nu aveau sau nu au putut fi prezentate verificările metrologie, la zi.
Acțiunea continuă și datele, pe măsură ce le obținem, le vom comunica”, a declarat directorul general al ANPC, Paul Anghel, pentru București FM.

Conform datelor puse la dispoziție de către ANPC, în cadrul acțiunii la nivel național, au fost controlați un număr de 32 de operatori economici din 25 de județe ale țării, fiind constatate abateri la 5 dintre aceștia.

În urma verificărilor, până în prezent, au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale, dintre care 3 amenzi în valoare totală de 28.000 lei și 3 avertismente.

De asemenea, pentru a asigura respectarea drepturilor consumatorilor, au fost aplicate și 2 măsuri complementare de remediere a serviciilor furnizate.

Până la finalizarea acțiunii de control, care este programată pentru data de 21.02.2025, ANPC estimează că valoarea amenzilor aplicate va crește semnificativ.

În cadrul acțiunii de control, au fost inspectate 212 puncte termice, precum și diverse unități locative, unități de învățământ, spitale și săli de sport, pentru a verifica respectarea reglementărilor legale.

Pricipalele abateri constatate sunt următoarele:
• neasigurarea agentului termic și a apei calde la valorile de temperatură minime prevăzute de legislație și de contractele încheiate cu beneficiarii;
• neîncadrarea în diagrama de reglaj;
• sisteme de distribuție a agentului termic cu componentedeteriorate/uzate/lipsă;
• lipsa notificării de către furnizori cu 30 zile înainte de intrarea în vigoare a modificării tarifelor.

Totodată, au fost solicitate contractele încheiate cu beneficiarii (pentru verificarea respectării clauzelor contractuale) precum și documente care să ateste verificareametrologică a aparatelor de măsurare aflate atât în punctele termice, cât și în unitățile locative, la punctele de delimitare. ​

Au fost emise 52 de invitații, urmând ca incheierea documentelor de control să se efectueze după finalizarea verificărilor.

Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 23:29

Incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari

Pompierii intervin pentru stingerea unui incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari, județul Ilfov. Update 00.18:...

Incendiu, produs la un restaurant, situat pe Șoseaua Andronache, Voluntari
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 21:24

AEP: Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 374.000 de alegători

Peste 374.000 de alegători s-au prezentat la urne în diaspora, până sâmbătă, la ora 21:00 (ora României), pentru a vota la primul tur al...

AEP: Până sâmbătă, la ora 21:00, s-au prezentat la urne în diaspora peste 374.000 de alegători
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 19:21

Temperaturi ridicate, duminicã, in Capitalã

La noapte, Cerul va fi mai mult senin, iar vântul va sufla în general slab. Temperatura minimã va fi de 12…13 grade, mai scãzutã spre 9...

Temperaturi ridicate, duminicã, in Capitalã
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:24

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenţionează să călătorească în Republica...

MAE: Atenţionare de călătorie: Republica Franceză
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 18:19

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!

În ultimele ore, în mediul online au fost postate mai multe ȘTIRI FALSE despre producerea unor accidente rutiere grave sau incendii devastatoare...

DSU: Atenție, ȘTIRI FALSE despre accidente grave, tragedii sau incidente!
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 15:03

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”

Gabriel Torje a fost prezent în emisiunea cu tematică sportivă de pe București FM, acolo unde, alături de gazdele emisiunii, Răzvan Ursuleanu,...

Gabriel Torje, desemnat jucătorul român al anului 2011, membru al „Minunii de la Liberec”, dar și fotbalist cu evoluții în La Liga și Serie A, invitat „În Comunitate”: „Nu am fost niciodată un vânător de trofee individuale”
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 12:18

Ziua Mondială a Libertăţii Presei

Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost instituită cu peste trei decenii în urmă în scopul conştientizării rolului major pe care libertatea...

Ziua Mondială a Libertăţii Presei
Actualitate sâmbătă, 3 mai 2025, 11:47

MAI: 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în timpul campaniei electorale

Un număr de 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în legătură cu procesul electoral au fost înregistrate în campania pentru alegerile...

MAI: 149 de sesizări referitoare la fapte nelegale în timpul campaniei electorale