Hocheiul pe gheață, la scară mondială, în România. Președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc, despre competiția ce va fi organizată la Sfântu Gheorghe: „Un prilej extraordinar de a populariza această disciplină”
Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață urmează să se desfășoare în perioada 27 aprilie - 03 mai, la Sfântu Gheorghe, în România, iar o conferință de presă organizată cu prilejul anunțului punerii în vânzare a biletelor generale a avut loc în Capitală, acolo unde mai mulți lideri oficiali ai forului federal aferent acestei discipline sportive au fost prezenți. Printre ei, președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc, a declarat faptul că o colaborare activă cu organul internațional al acestei ramuri sportive a fost menținută într-un mod intens în ultimii ani, fapt care a contribuit la primirea aprobării punerii la cale a acestui turneu pe teritoriul statului nostru, dar și că interesul manifestat de localnici și nu numai este unul uriaș. Naționala de hochei pe gheață a României a fost repartizată într-o grupă din care mai fac parte reprezentativele Marii Britanii, Poloniei, Italiei, Japoniei, dar și Ucrainei, iar selecționatele care termină competiția pe primele două locuri au drept de promovare în fazele superioare ale turneului.
Articol de mariosoare, 13 februarie 2025, 11:16
În București, recent, a avut loc o conferință de presă prilejuită de punerea în vânzare a biletelor pentru ediția de Campionat Mondial de Hochei pe Gheață care va fi organizată în arena din Sfântu Gheorghe, România, începând cu sfârșitul lunii aprilie din acest an. În cadrul evenimentului cu mass-media, au fost prezenți președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc, secretarul general al FRHG, Benedek Árpád Csaba, dar și membru al Biroului Federal FRHG, Miklós Ervin. Toți cei trei oficiali ai forului federal au oferit precizări legate de felul în care hocheiul românesc a primit acest privilegiu din partea organului internațional ce conduce desfășurarea disciplinei sportive, detalii despre bugetul de funcționare și cheltuielile ce acoperă întreg turneul, dar și informații din interiorul atmosferei locale, respectiv, predicții bazate pe șansele naționalei României de a face o figură frumoasă la această competiție.
Campionatul Mondial de Hochei pe Gheață, Divizia I/A, va avea loc în perioada 27 aprilie – 03 mai 2025, la Sfântu Gheorghe, în Covasna, pe teritoriu românesc, iar tichetele generale au fost puse în vânzare în jurul prânzului în ziua de miercuri, 12 februarie, la capătul unei conferințe de presă susținute în Capitală de către membri oficiali ai federației. Selecționata României se va duela cu reprezentativele Marii Britanii, Poloniei, Italiei, Japoniei, dar și Ucrainei, într-un total de 15 partide care vor decide următoarele naționale calificate în competiție, pentru că primele două clasate vor promova în competiția de mare anvergură, spre deosebire de echipa care va încheia meciurile sub titulatura de „lanterna roșie” a grupei, ce va fi nevoită să coboare într-un eșalon inferior.
Președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc, a oferit un interviu în exclusivitate pentru București FM, în care a precizat care este situația actuală a pregătirilor în ceea ce privește organizarea unui turneu de mare importanță într-un oraș din statul nostru, ceea ce ar putea fi interpretat de unii specialiști în sportul românesc ca fiind reperul principal în materie de competiții din acest an. Liderul forului federal a punctat detalii atât din perspectiva administrativă, cât și aspecte din latura sportivă. De asemenea, omul aflat în fruntea instituției a oferit câteva explicații referitoare la oportunitatea primită de România prin intermediul căreia o asemenea întrecere sportivă poate fi găzduită în țara noastră.
„Din punct de vedere infrastructural, stăm destul de bine, pentru că am avut deschiderea patinoarului în sala multifuncțională în Decembrie. Am avut câteva evenimente mari din luna decembrie încoace, precum Final Four-ul Cupei României, meciuri din campionat, meciuri amicale ale naționalei României. Din punct de vedere organizatoric, totul a funcționat bine, patinoarul rezistă la acest nivel, cred că suntem în regulă, plus că și Federația Internațională ne-a vizitat și au fost mulțumiți de ceea ce au văzut, așa că suntem într-o situație bună. Din punct de vedere sportiv, am avut două meciuri amicale săptămâna trecută, cu Ucraina, echipa a arătat destul de bine, mai ales în al doilea meci, pentru că am reușit să batem Ucraina, după mult timp. Băieții vor să demonstreze pe teren propriu că nu degeaba sunt la lotul național și vor să aducă rezultate cât mai bune.
Cred că este o victorie în diplomația sportivă și suntem foarte mândri. Mulțumim sprijinului Federației Internaționale, pentru că din primul minut în care am depus proiectul de organizare, ne-au ajutat cu absolut toate lucrurile necesare. Au și votat România ca țară organizatoare, eu sper ca acest eveniment să readucă hocheiul pe gheață în ecrane, să fie cunoscut din nou acest sport, pentru că oricine intră pe patinoar și se uită la un meci, mai mult ca sigur, va reveni acolo, pentru că este un sport spectaculos, rapid și nu este atât de agresiv pe cât se vede de afară”, a declarat președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc.
S-au pus în vânzare biletele pentru cel mai mare eveniment sportiv al anului în România, iar peste 20.000 de spectatori sunt așteptați la Sfântu Gheorghe la Campionatul Mondial de hochei pe gheață Divizia 1/A, după cum estimează organizatorii. Liderul forului federal a transmis, pentru sursa menționată anterior, faptul că oamenii locului „privesc cu mult entuziasm evenimentul ce stă să înceapă”, dar și că „multe telefoane vin din partea persoanelor interesate, pentru a afla mai multe informații despre turneu”. În plus, președintele FRHG, Nagy Attila-Ferenc, a subliniat care ar fi contextul real al șanselor calificării în acest moment în legătură cu selecționata țării noastre, menționând, totodată, numele celor mai duri oponenți, dar și care ar fi cel mai accesibil adversar din această grupă a competiției de nivel mondial:
„Consider că avem o grupă mai grea decât anul trecut (n.r. Ungaria, Coreea de Sud, Japonia, Italia, Slovenia, grupa din anul 2024), o să fie mai greu pentru noi să rămânem în această grupă valorică, dar toți jucătorii și staff-ul tehnic se gândesc pozitiv și vor să dea totul pe gheață, pentru a arăta că vrem nu doar să rămânem în această divizie, dar și că, eventual, putem câștiga o medalie. Sunt echipe de valoare egală, trei la număr, mă gândesc la Marea Britanie, la Italia și la Polonia, cred că noi avem o șansă cu Japonia, dar niciodată nu se știe. După cum am zis, avem șansa să câștigăm o medalie, dar riscăm, în același timp, să cădem din grupă. La acest nivel, la numărul de jucători pe care îi avem, la numărul patinoarelor pe care le avem, cred că suntem foarte bine poziționați în ierarhia internațională”, a adăugat unul dintre oficialii forului federal la microfonul București FM.
Posibilitatea organizării unei astfel de competiții într-un județ din România reprezintă un efort colosal depus la nivel local, iar un parteneriat solid între autoritățile covăsnene și instituțiile specializate în sport din acea regiune a dus la crearea unei imagini apreciabile de către membri ai Federației Internaționale ce au fost convinși să atribuie această ediție de Campionat Mondial de Hochei pe Gheață arenei din Sfântu Gheorghe. Unul dintre oamenii din interiorul Biroului Federal al FRHG care a asistat la conferința de presă ce a avut loc în București, Miklós Ervin, a evidențiat caracteristicile din interiorul pașilor de organizare ai acestei întreceri sportive, dar a și punctat alte ramuri sportive care beneficiază de investiții considerabile și de la care se așteaptă să atingă același succes în viitorul apropiat:
„Campionatul Mondial se organizează la Sepsi Arena datorită colaborării excelente la nivel local, principalii parteneri fiind Primăria Sfântu Gheorghe și Consiliul Județean Covasna. De altfel, Sepsi Arena este un spațiu multifuncțional care găzduiește de la meciuri de baschet, handbal sau fotbal în sală, concursuri de gimnastică, la târgul de carte SepsiBook, iar acum a venit rândului unui mare eveniment al hocheiului. E un bun prilej pentru dezvoltarea hocheiului în județul Covasna și susținerea tinerelor talente”, a transmis acest oficial al FRHG.
700.000 de euro este bugetul alocat finanțării acestui proiect din domeniul sportiv, iar acesta este împărțit de mai multe organizații, după cum urmează: o treime din această sumă este asigurată de Federația Internațională de Hochei pe Gheață, o altă treime provine din banii autorităților de la nivel local, iar cealaltă bucată din investiții reprezintă contribuția Agenției Naționale pentru Sport. 15 meciuri ar putea asista peste 20.000 de spectatori, fiind disponibile câte 2.000 de locuri per meci, sub formă de bilete sau abonamente.
Programul Campionatului Mondial Divizia I/A:
27 aprilie, duminică:
- 12:30 – Japonia vs. Italia
- 16:00 – Ucraina vs. Marea Britanie
- 19:30 – România vs. Polonia
28 aprilie, luni:
- 12:30 – Italia vs. Ucraina
- 16:00 – Polonia vs. Japonia
- 19:30 – Marea Britanie vs. România
30 aprilie, miercuri:
- 12:30 – Marea Britanie vs. Japonia
- 16:00 – Polonia vs. Italia
- 19:30 – Ucraina vs. România
1 mai, joi:
- 12:30 – Italia vs. Marea Britanie
- 16:00 – Polonia vs. Ucraina
- 19:30 – România vs. Japonia
3 mai, sâmbătă:
- 12:30 – Japonia vs. Ucraina
- 16:00 – Italia vs. România
- 19:30 – Marea Britanie vs. Polonia
Interviul complet realizat împreună cu președintele Federației Române de Hochei pe Gheață, Nagy Attila-Ferenc, poate fi accesat în materialul de mai jos.