Record în natația românească: peste 700 de copii au înotat în bazinul de la Otopeni, sub privirile a peste 1.400 de fani. Președintele LPIN, Cătălin Miron: „Să vezi atâtea suflete într-o competiție de înot este ceva fantastic”
Înotul românesc a beneficiat, de curând, de atingerea unui record impresionant, atunci când 711 sportivi au participat la competiția ce a fost organizată în Bazinul Olimpic „Otopeni”, sub denumirea de „Cupa OPEN LPIN 2025”, inițiată de președintele Ligii Performanței în Natație, Cătălin Miron, care, în același timp, îndeplinește funcția de fondator al clubului de înot „Swimming Team”, din Capitală. Copii din toată țara au fost prezenți la acest eveniment sportiv care a fost urmărit din tribune de o asistență numeroasă, pentru că în jur de 1.400 de oameni s-au aflat în interiorul bazinului pentru a fi martori la ceea ce avea să devină competiția supremă în materia numărului de înotători înscriși pe listă înainte de intrarea în apă. Într-un interviu oferit în exclusivitate pentru București FM, Cătălin Miron, a descris atmosfera resimțită la această întrecere sportivă care s-a întins pe două zile, a rezumat pregătirile de dinaintea competiției, dar a și analizat obiectivele următoare pe care își dorește să le îndeplinească cu brio.
Articol de mariosoare, 13 februarie 2025, 14:49
Bazinul Olimpic „Otopeni” a fost, în perioada 8-9 februarie 2025, gazda unui eveniment unic în natația românească, deoarece peste 700 de sportivi proveniți de la cluburi de înot din București, dar și din restul țării, au fost implicați în competiția organizată de președintele Ligii Performanței în Natație, Cătălin Miron, alături de echipa sa de coordonare, sub denumirea de „Cupa OPEN LPIN 2025”. Mai exact, un număr de 711 de copii cu vârste diverse au intrat în apă pentru a concura, iar aceștia au fost susținuți pe tot parcursul probelor de 1.423 spectatori în tribunele complexului sportiv din afara Capitalei, conducând la stabilirea unui nou record în această direcție, pentru că, ulterior desfășurării, întrecerea sportivă respectivă a devenit cea mai numeroasă privind participanții înscriși în competiție.
Cătălin Miron, în calitate de lider al organului specific înotului și altor ramuri sportive din această gamă din România, Liga Performanței în Natație, este, de asemenea, fondatorul unuia dintre cele mai notabile cluburi de înot din București, „Swimming Team”, iar pasiunea sa față de lumea acestei discipline sportive și dorința sa constantă de a dezvolta natația din țara noastră au avut drept rezultat organizarea acestei competiții prestigioase ce poate fi inclusă pe lista evenimentelor de succes din înotul românesc. Competiția a reunit o serie de cluburi de înot din toată țara, o mulțime de sportivi dedicați, dar și o serie lungă de antrenori cu experiență, toate acestea pentru ca viitorul natației românești să primească atenție permanentă și să capete din ce în ce mai multă notorietate.
„Această competiție este despre visuri, despre ambiție și despre progres. Vrem ca fiecare copil care intră în bazin să simtă că poate deveni mai bun, că poate ajunge la marea performanță”, spune Cătălin Miron. De asemenea, într-un interviu oferit în exclusivitate pentru București FM, liderul organizației de mare prestigiu din zona înotului românesc, a transmis care a fost senzația ce a predominat în bazinul de la Otopeni pe tot parcursul competiției, dar și care ar fi principala lecție pe care atât tehnicienii, cât și înotătorii, ar trebui să o privească cu multă seriozitate și pe care ar trebui să o poarte cu ei de acum încolo în toate întrecerile sportive de acest tip în care vor fi angrenați:
„Emoția, emoția din partea sportivilor (n.r. sentimentul care a predominat), ținând cont că am avut un număr record de participanți la start și să vezi atâtea suflete, peste 700 de sportivi, care iau startul într-o competiție de natație este ceva fantastic. Și am avut emoție toți, și noi, organizatorii, și sportivii, și părinții, în desfășurarea competiției cap-coadă. Ne-am propus să fim cât mai liniari, să zic așa. Din punctul ăsta de vedere, am funcționat ceas.
Cu experiența și cu motivația de a-și dobândi din ce în ce mai multe abilități și de a doborî din ce în ce mai multe recorduri personale ale sportivilor. De fapt, noi, ca entitate, ne dorim să aducem cât mai multe competiții, ca sportivii să se poată acomoda cu emoțiile competițiilor sau concursurilor și să dea rezultate din ce în ce mai bune pe plan național și pe plan internațional”, a dezvăluit Cătălin Miron despre atmosfera creată în arenă, dar și despre rolul unor turnee de acest gen.
Pe lângă toate aceste aspecte, cel care poate fi considerat de acum înainte ca fiind „cel mai mare organizator de competiții de înot din țara noastră”, luând în calcul gradul ridicat de implicare și cantitatea uriașă de participanți aduși în această întrecere sportivă, a declarat care au fost ultimele acțiuni efectuate de către Liga Performanței în Natație pentru a evolua de la zi la zi, dar și cum s-a comportat clubul de înot pe care îl conduce în perioada recentă. În plus, Cătălin Miron a pus accentul și pe prestația individuală a celor de la „Swimming Team”, dar și pe rezultatele înregistrate la „Cupa OPEN LPIN 2025”, în termeni generali:
„Liga (n.r. Liga Performanței în Natație) a progresat foarte mult de când am preluat activitatea ca director administrativ, ținând cont că în primele ediții reușeam să strângem un număr de 200, 300, 300 și un pic de sportivi la start, iar acum, în ultima competiție, Cupa Ligii Open 2025, care a fost în 8 – 9 februarie la Otopeni, au luat startul 711 sportivi. Mai exact, am intrat în istoria natației. Noi, ca organizatori, suntem cei mai mari organizatori de competiții sportive la nivel național, după numărul de participanți.
Nici o altă entitate în momentul de față, nici Federația Română de Natație, nici un alt club sau o altă entitate, nu a avut așa număr mare de participanți. Vreau să zic că de un an și jumătate numărul este în creștere. Primim semnale din ce în ce mai mari că ne facem treaba foarte bine. Suntem apreciați și datorită faptului că ne exercităm lucrurile și treaba foarte bine la bazin cu din ce în ce mai mulți sportivi. Iar noi, ca echipă, am făcut progrese la această cupă.
Au luat startul 45 de cluburi din țară, nu doar din regiunea noastră, cea apropiată Bucureștiului, și am venit pe locul trei (n.r. Swimming Team), ținând cont că am avut un număr de 50 de sportivi. Ca număr total acumulat de puncte, de-a lungul probelor, am ajuns pe locul 3, ceea ce înseamnă că facem o treabă excelentă pentru un club de natație”, au fost cuvintele rostite de către Cătălin Miron în interviul realizat pentru București FM.
Organizatorul evenimentului sportiv din natația românească care a „dat peste cap” statisticile atinse până de curând a precizat ideea conform căreia modalitatea de recrutare a participanților a fost una simplă, mai exact, invitații multiple au fost înaintate diverselor cluburi de înot din toată țara, în funcție de parametri obținuți în probele de calificare. Copii cu vârste cuprinse inclusiv în intervalul de 10-11 ani au putut fi implicați în desfășurarea competiției de la Otopeni, dacă timpii bifați se încadrau în baremele setate de oficiali, iar Cătălin Miron s-a declarat mulțumit de faptul că întrecerea sportivă nu s-a prelungit, așa cum s-ar fi așteptat acesta, iar festivitatea de premiere a putut fi pusă la punct fără niciun fel de întârziere.
Investițiile depuse în procesul de construire a întregului eveniment din natația românească dedicat în totalitate noilor generații de înotători au fost suportate, în procent de aproximativ 50%, din tichetele vândute de către reprezentanți ai Ligii Performanței în Natație, iar restul banilor au provenit din sponsorizările pe care entitatea sportivă le deține cu diverse instituții media ori din alte domenii de activitate. De menționat ar fi țintele principale pe care Cătălin Miron și le-a setat, după realizarea acestei performanțe de înalt nivel în zona înotului românesc, iar pasionatul de natație a specificat pentru București FM faptul că unele obiective sunt îndrăznețe, dar au rolul de a crea recunoaștere internațională și de a permite sportivilor să evolueze în mod constant:
„Avem două obiective, sper să le realizăm anul acesta. Nu știm cât de fezabile sunt. Unul ar fi să organizăm un Grand Prix omologat de FINA (n.r. Federația Internațională de Natație în România) și să putem să-l organizăm noi, cu sportivi la nivel mondial. Acesta este unul din obiectivele care este cel mai greu de atins. Obiectivul celălalt este să ne implicăm inclusiv în organizarea de competiții Masters, adică a sportivilor care s-au lăsat de înot și își doresc, totuși, să continue activitatea de agrement sau să vină în aceste competiții de Masters. În momentul de față, sunt răspândite ici-colo în România. Nu este un organizator ferm care face acest lucru și, din acest motiv, ne-am dori să facem aceste competiții de Masters”, a concluzionat președintele Ligii Performanței în Natație și deținătorul clubului de înot din Capitală, „Swimming Team”.
Interviul complet realizat împreună cu președintele Ligii Performanței în Natație și fondatorul clubului de înot „Swimming Team”, Cătălin Miron, poate fi accesat în materialul de mai jos.