Ascultă Radio București FM Live

Lumea se reconfigurează. Ce rol mai joacă Europa între SUA și Rusia?

Lumea se reconfigurează. Ce rol mai joacă Europa între SUA și Rusia?

Articol de Monica Liche, 18 februarie 2025, 17:20 / actualizat: 19 februarie 2025, 12:58

Europa traversează una dintre cele mai complexe perioade din istoria sa recentă, confruntându-se simultan cu presiuni geopolitice, instabilitate economică și o nevoie urgentă de coeziune strategică.  Am analizat toate aceste aspecte împreună cu Ștefan Ciochinaru, doctor în drept internațional și profesor de științe politice, invitatul Ioanei Brușten #InComunitate.

Un nou joc al marilor puteri

Seria de întâlniri –  conferința de securitate de la München, întâlnirea informală de la Paris, iar astăzi întâlnirea de la Riyadh, din Arabia Saudită – demonstrează că lumea este într-o continuă negociere, iar Europa trebuie să își clarifice rapid poziția. Dacă în trecut relația cu Statele Unite era privită ca un pilon de stabilitate, astăzi incertitudinea planează asupra viitorului acestei alianțe. Europa trebuie să își asume un rol mai activ, să își securizeze resursele și să își definească strategia de apărare independent de schimbările politice de la Washington.

“(…)Până la urmă, problema securității europene este problema nostră, europenilor. Noi trebuie să facem asta, noi trebuie să ne asigurăm că putem să ne apărăm. Noi trebuie să ne asigurăm că vocea noastră de uriaș economic nu rămâne o voce de pitic militar sau strategic. Până la urmă s-ar putea ca tot răul să fie spre bine.”

Ucraina, între speranța victoriei și realitatea compromisului

 La începutul conflictului, Ucraina a surprins întreaga lume printr-o rezistență extraordinară, prin care a reușit să recupereze teritorii și să împingă înapoi armata rusă. Totuși, situația de pe front s-a schimbat dramatic în ultimele luni, pe fondul lipsei de sprijin militar și financiar din partea aliaților occidentali.

„Victor Orban s-a dus în America, s-a întâlnit cu cei de la Atac Foundation, o fundație ultraconservatoare americană cu influențe foarte mari în echipa lui Donald Trump. Ca urmare a acestor discuții, Trump și majoritatea din Partidul Republican au blocat ajutoarele pentru Ucraina

(…)După șapte luni în care Ucraina nu a primit ceea ce ar fi trebuit să primească din partea lumii libere, situația de pe front s-a răsturnat, s-a inversat, inițiativa a trecut de partea armatei ruse”, a explicat profesorul Ștefan Ciochinaru.

Cum se redesenează sferele de influență?

 Alegerile prezidențiale din SUA au marcat revenirea lui Donald Trump la Casa Albă, ceea ce a generat noi incertitudini privind viitorul NATO și relațiile transatlantice.

„Trump a moștenit un imperiu imobiliar, pe care l-a dezvoltat mai mult sau mai puțin după cum s-a priceput, iar acum tratează politica americană și politica globală exact cu ochii unui afacerist imobiliar. Și asta se poate vedea cu limpezime de către oricine privește obiectiv ceea ce se întâmplă.”, a explicat profesorul Ciochinaru.

În acest context, Europa trebuie să decidă rapid dacă  își asumă propria securitate sau rămâne dependentă de sprijinul american, care devine tot mai condiționat.

Trump vrea o Uniune Europeană suveranistă, nu federală, pentru că suveranismul despre care se vorbește azi se definește prin suveranism față de Bruxelles, față de Uniunea Europeană, astfel încât Trump să discute cu țări, nu cu o uniune de țări puternică. La fel și Putin. Putin nu vrea o uniune care să fie mai puternică decât Rusia lui.”

Când un om de business întâlnește un fost agent KGB

Relația dintre Donald Trump și Vladimir Putin a fost mereu un subiect de controversă, analizată atât din perspectiva intereselor politice, cât și din cea a dinamicii personale dintre cei doi lideri. Trump vede relațiile internaționale ca pe un joc de influență economică, în timp ce Putin lumea este un joc de șah, în care fiecare mișcare este calculată pentru a oferi un avantaj maximal. Echilibrul fragil al acestei dinamici poate reprezinta un pericol real pentru stabilitatea globală

“Unu crede că e rege, iar celălalt e păpușarul. (…) Trump este, cum am spus, un om de afaceri, un agent imobiliar. Acesta este structura lui de personalitate. Putin, pe de altă parte, e un agent KGB care a fost antrenat să identifice slăbiciunile oamenilor și să le exploateze, pentru că asta face un agent de informații, altfel nu poate să-și facă treaba.

(…)Problema este că, după ce se va fixa acest țintar de către specialiști, în cele din urmă se vor întâlni protagoniștii și în timp ce vom avea un protagonist care joacă șah, vom avea de partea cealaltă un impredictibil jucător de poker. Și atunci tot ce însemnat a pregătire în detaliu, la virgulă, a întâlnirii, poate să fie  o carte câștigătoare sau poate să se prăbușească ca un castel de cărți de joc.

Europa la răscruce

 În timp ce marile puteri își negociază propriile interese, Europa se află în fața unei decizii majore: devine un actor global de sine stătător sau rămâne într-o poziție subordonată?

“Europa, cum să vă spun, în momentul de față sau trece la un alt nivel de integrare, sau va înceta să existe. Putin și Trump nu doresc o Europă unită. (…)E vorba de o Europă federală, o Europă mai integrată de data aceasta, adică noi am reușit economic, social, am reușit această integrare, dar acum trebuie rezolvată și integrarea politică și militară. Financiar avem o monedă comună, avem un stat comună, avem un imn comun.

 (…)Trebuie făcută o Europă federală. De la această piață comună economică trebuie să trecem la o Europă federală, la Statele Unite ale Europei, care să stea la masa marilor decizii alături de America, de China, de Rusia. Pentru că alminteri, vom fi subsumați. Vom fi subsumați de Rusia, de America sau,  scenariul cel mai prost, vom fi subsumați și de unii, și de alții, printr-o nouă împărțire, printr-o nouă Ialta.”

 În fața provocărilor geopolitice, economice și sociale, apare nevoia unor decizii ferme și a unor lideri capabili să ghideze Uniunea Europeană spre o nouă etapă.

“(…)Timpurile dificile creează lideri. Vom avea, vom avea surpriza să apară acei lideri de care Europa are nevoie și să se facă ceea ce trebuie și,  să știți că se va face, iar cine nu se urcă în tren va rămâne pentru totdeauna în afară, pentru că lucrurile vor merge înainte.  Acea inimă a Uniunii Europene, care a fondat Uniunea Europeană, va merge înainte, va merge înainte cu orice preț.

 

Actualitate joi, 15 mai 2025, 14:23

MAI: În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere

În primele trei luni din acest an, peste 240 de oameni şi-au pierdut viaţa în accidente rutiere şi peste 500 au ajuns în spital, a declarat...

MAI: În primele 3 luni ale anului, peste 240 de oameni au murit în accidente rutiere
Actualitate joi, 15 mai 2025, 14:19

IGPR: Persoană reţinută după ce a fost prinsă în flagrant cu 2,2 kg de cannabis expediat din Spania

O persoană a fost reţinută pentru 24 de ore şi propusă magistraţilor pentru arestare preventivă după ce a fost prinsă în flagrant delict,...

IGPR: Persoană reţinută după ce a fost prinsă în flagrant cu 2,2 kg de cannabis expediat din Spania
Actualitate joi, 15 mai 2025, 14:17

INSP: 50.761 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 5 – 11 mai

Un număr de 50.761 de cazuri de infecţii respiratorii – gripă clinică, IACRS şi pneumonii – au fost raportate în săptămâna 28...

INSP: 50.761 de cazuri de infecţii respiratorii, în perioada 5 – 11 mai
Actualitate joi, 15 mai 2025, 14:13

VIDEO| Holy Molly și The Motans lansează „Neintenționat” – o baladă despre iubirea care așteaptă în tăcere

Holy Molly și The Motans își unesc vocile și sensibilitatea artistică pentru prima dată într-o colaborare emoționantă, lansând piesa...

VIDEO| Holy Molly și The Motans lansează „Neintenționat” – o baladă despre iubirea care așteaptă în tăcere
Actualitate joi, 15 mai 2025, 14:13

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate recrutează specialişti IT

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate organizează concurs pentru ocuparea a trei posturi contractuale de specialişti IT – expert...

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate recrutează specialişti IT
Actualitate joi, 15 mai 2025, 13:28

Noaptea Muzeelor la Galeriile Artmark – expoziţie cu peste 160 de obiecte de colecţie ale unor celebrităţi

Galeriile Artmark prezintă, sâmbătă, la Noaptea Muzeelor, „All Stars” – o expoziţie cu peste 160 de obiecte de colecţie cu...

Noaptea Muzeelor la Galeriile Artmark – expoziţie cu peste 160 de obiecte de colecţie ale unor celebrităţi
Actualitate joi, 15 mai 2025, 11:18

Conștienți, dar nehotărâți: Românii recunosc obiceiurile nesănătoase, însă mulți nu renunță la ele

Un sondaj recent arată că, deși majoritatea românilor cunosc efectele negative ale unor obiceiuri precum consumul excesiv de zahăr, timpul...

Conștienți, dar nehotărâți: Românii recunosc obiceiurile nesănătoase, însă mulți nu renunță la ele
Actualitate joi, 15 mai 2025, 09:40

Robert De Niro, onorat cu Palme d’Or-ul pentru întreaga carieră la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes 2025

Cea de-a 78-a ediție a Festivalului de Film de la Cannes a debutat marți, 13 Mai, cu o ceremonie spectaculoasă desfășurată în prezența unora...

Robert De Niro, onorat cu Palme d’Or-ul pentru întreaga carieră la deschiderea Festivalului de Film de la Cannes 2025