În Comunitate: pasionată de fotbal și campioană europeană la box feminin, pugilista Lăcrămioara Perijoc dezvăluie abordarea sa din marile competiții internaționale: „Nu pun niciodată presiune pe mine, vreau doar să mă bucur de fiecare luptă din ring”
Lăcrămioara Perijoc, campioană europeană în anul 2019 și vicecampioană mondială în anul 2022 la box feminin, categoria 54 de kilograme, a fost invitatul ediției sportive a emisiunii „În Comunitate”, moderată de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare. Pugilista din România a vorbit la microfonul „București FM” despre primele sale contacte cu diverse sporturi care necesită o minge încă din perioada copilăriei, despre dificultățile întâmpinate în unele competiții interne și internaționale, dar și despre momentul surprinzător prin intermediul căruia s-a apucat de practicarea boxului. De asemenea, sportiva din țara noastră a adus în discuție evenimentele petrecute la cea mai recentă ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, cea de la Paris din anul 2024, dar și felul în care gestionează turneele de anvergură și modalitatea de combatere a criticilor mai puțin constructive venite dinspre publicul larg.
Articol de mariosoare, 22 februarie 2025, 15:27
Ediția sportivă a emisiunii „În Comunitate” a avut drept subiect de discuție, alături de moderatorii Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, boxul feminin din România, pentru că în studioul „București FM”, a fost prezentă Lăcrămioara Perijoc, pugilistă de performanță, campioană europeană la categoria 54 de kilograme în această disciplină sportivă în anul 2019, respectiv, vicecampioană mondială la același tip de concurs în anul 2022. Sportiva din țara noastră a fost unica reprezentantă a României în lumea boxului feminin la cea mai recentă ediție a Jocurilor Olimpice de Vară, cea de la Paris, din anul 2024, debutând pe scena Olimpiadelor, iar prestația sa a fost una solidă, atingând optimile de finală ale competiției. În acea fază a turneului, pugilista a fost depășită de mongola Enkhjargal Munguntsetseg, la puncte, decizie 4-1.
Lăcrămioara Perijoc a fost întrebată de către gazdele emisiunii referitor la felul în care ar descrie, de la o bună bucată de vreme trecută de la acea competiție majoră, experiența pe care a perceput-o din participarea sa la Olimpiada din „Hexagon”, iar răspunsul acesteia a fost unul care subliniază ideea de atracție totală față de sportul pe care îl practică, dar și care evidențiază dorința de progres care se resimte în principiile promovate de pugilistă:
„Cred că a fost una dintre cele mai frumoase experiențe din cariera mea de sportiv de performanță, chiar dacă nu s-a finalizat cu o medalie. Sunt foarte recunoscătoare că am putut să țin steagul sus și să fac prezența boxului feminin românesc la Jocurile Olimpice, să existe o continuitate în acest sens. Pot spune că am avut emoții pe toată durata desfășurării Olimpiadei, a fost o primă ediție pentru care am muncit foarte mult să mă calific.
Mi-am dorit mult să mă calific la ediția din anul 2016, dar nu am reușit, la ediția din anul 2020, care s-a ținut în anul 2021, m-am calificat, dar am fost accidentată. Poate mai am puțin de învățat cum să gestionez unele emoții și, de aceea, nu am reușit să fiu acolo cum ar fi trebuit. M-am simțit pregătită, m-am simțit încrezătoare, dar rămân câteva aspecte pe care nu le poți preconiza, așa este boxul”, a declarat, în exclusivitate pentru „București FM”, pugilista care a reprezentat România la Paris 2024.
Campionatul Mondial de box feminin din Turcia, din anul 2022 (medalie de argint), Jocurile Europene din Polonia, din anul 2023 (medalie de argint și biletul de participare la turneul final al Jocurilor Olimpice, Campionatul European din Bosnia și Herțegovina, din anul 2024 (medalie de argint pentru). Toate aceste performanțe îi aparțin Lăcrămioarei Perijoc, iar sportiva din țara noastră a fost rugată să rostească în timpul emisiunii „În Comunitate”, care dintre bornele atinse ce au fost menționate mai sus ocupă un loc special în sufletul său. Pugilista a mizat pe turneul final de la Istanbul, din Turcia, explicând satisfacția uriașă pe care a avut-o, la capătul unui ciclu mondial plin de eforturi și de compromisuri:
„Toate au venit într-un context al vieții mele în care mi-au adus satisfacție și care m-au împlinit la momentul respectiv, dar o medalie pe care am trăit-o și pentru care sunt recunoscătoare este cea de la Campionatele Mondiale, pentru că a venit după un eșec în care eu nu am reușit să mă calific la Olimpiada de la Tokyo, m-am accidentat, am stat șase săptămâni pe bară, șase săptămâni într-un picior. Mi-a fost greu, sunt o fire activă, îmi place să mă mișc, iar în perioada aceea am vrut să rezist bine din punct de vedere psihic.
Am revenit după șase luni, m-am antrenat undeva la trei-patru luni, nu am forțat la Campionatele Mondiale. M-am antrenat calculat, am devenit mult mai atentă la mine și am încercat să nu mă gândesc la cine am în fața mea, fie că este o jucătoare din Taipei, fie că este o jucătoare din Rusia. Așa am reușit să câștig, nu am studiat pe nimeni, nu m-am uitat pe culoar”, a mai spus Lăcrămioara Perijoc de-a lungul interviului realizat pe frecvențele 98.3 FM.
Sportiva născută într-un sat din județul Suceava a fost pasionată, încă de la o vârstă fragedă, de fotbal, handbal, sau orice altă disciplină care se practică folosind o minge. Totuși, inexistența unor echipe de fotbal feminin extrem de dezvoltate din perspectiva infrastructurii, condițiilor puse la dispoziție, dar nici traseul creionat de Lăcrămioara Perijoc, au adus-o pe aceasta mult mai aproape de box. Întâmplarea prin intermediul căreia moldoveanca a decis să practice această disciplină de contact a fost una imprevizibilă, iar un profesor de sport din liceul său cu profil specializat în științele naturii i-a schimbat complet abordarea de pe plan profesional. Pugilista a povestit în direct „În Comunitate” cum au decurs primele interacțiuni pe care le-a avut cu boxul, dar și modalitatea prin care a trecut la această ramură sportivă:
„M-am născut cu mingea la picior și am jucat, acum dacă merg pe stradă și văd pe cineva jucând, rămân impresionată, mi-a plăcut tare mult. Fotbalul mi-a plăcut cel mai mult, tatăl meu a jucat în tinerețea lui și ne-a învățat pe toți. La box am ajuns, atunci când eram în liceu, jucam fotbal cu băieții, iar antrenorul de box era profesorul meu de sport. M-a chemat la el și mi-a propus să merg la box, doar că, la început, nu am crezut că se poate așa ceva, eram lipsită de speranță. Totuși, am mers la sală, după ce l-am mințit, în primă fază, că vin și nu am venit, m-am simțit rușinată. Până la urmă, am mers, mi-a plăcut foarte mult și acolo am rămas, nu am mai plecat”, a dezvăluit Lăcrămioara Perijoc, despre primii pași efectuați în zona boxului feminin românesc.
Campionatul Mondial de Box Feminin din acest an va avea loc între 6 și 17 martie și va fi găzduit de orașul sârb Nis. IBA a anunțat și premiile puse în joc iar acestea sunt importante. Luate de jos în sus, ocupantele locurilor 5-6 vor pleca acasă cu 10000 $, medaliatele cu bronz vor câștiga 25 000 $, cele cu argint 50 000 $ iar campioanele mondiale își vor trece în cont nu mai puțin de 100 000 $. În Nis se vor alinia la start mai mult de 500 de sportive din peste 100 de țări, împărțite în 12 categorii de greutate. Bani foarte serioși pentru o competiție de amatori, o oportunitate excelentă și pentru reprezentantele noastre de a câștiga niște sume care să le recompenseze munca și sacrificiile făcute. Aproximativ 500 de participante vor fi prezente la ora startului acestei întreceri sportive, ceea ce s-ar putea traduce într-un record mondial, iar pugilista din România a anticipat desfășurarea competiției, amintind care sunt obiectivele sale și în ce stadiu este cu pregătirea înainte de turneul final:
„Mă bucur de perioada pregătirii pe care o mai am până la Campionatele Mondiale, am început antrenamentele în luna ianuarie, dar nu pun nicio presiune pe mine, am avut pauză de la Jocurile Olimpice până la începutul acestui an. Nu mă stresez absolut deloc, chiar dacă este o ediție de Campionate Mondiale, chiar dacă sunt premiile care sunt puse în joc. Mă simt mai bine ca niciodată, mă antrenez cu drag, sunt conștientă de nivelul competiției, mi-am schimbat categoria, am mers cu una mai sus, așa că vreau doar să fiu bine, să nu mă accidentez și să mă bucur de joc. Eu sunt deschisă la orice mi-a pregătit Dumnezeu”, a concluzionat sportiva care a scris istorie pe plan olimpic în boxul feminin românesc.
Interviul complet realizat „În Comunitate”, de către Răzvan Ursuleanu și Mario Soare împreună cu Lăcrămioara Perijoc, poate fi accesat aici.