Află tot despre noile proiecte urbane din Sectorul 6

Articol de Monica Liche, 24 februarie 2025, 16:39
Sectorul 6 trece printr-o serie de transformări, cu investiții în infrastructură, educație și mediu. De la modernizarea Lacului Morii și amenajarea Parcului Grozăvești, până la desființarea ghenelor de bloc și construirea unui spital nou, aceste proiecte vor schimba semnificativ viața locuitorilor. Cum vor influența aceste schimbări comunitatea și ce provocări trebuie depășite? Despre toate acestea am discutat cu Paul Moldovan, Viceprimarul Sectorului 6, în cadrul emisiunii În Comunitate.
Lacul Morii – un proiect de amploare pentru București
Una dintre inițiativele importante din Sectorul 6 este reabilitarea Lacului Morii, menită să transforme această zonă într-un spațiu urban modern și accesibil locuitorilor. Viceprimarul Paul Moldovan a explicat #InComunitate amploarea proiectului și a subliniat că se dorește ca insula și zona de nord a lacului, după reamenajare, să devină un punct de atracție pentru bucureșteni.
„Modernizarea insulei Lacului Morii face parte dintr-un proiect mai amplu, pe care l-am început încă din 2020. Ne dorim să reintroducem acest spațiu vast în circuitul public și să-l punem în valoare. Am organizat acest proiect, acest concurs de soluții, pe care l-am gestionat împreună cu Ordinul Arhitecților din România, prin care am încercat să venim cu un proiect foarte bun de reabilitare a insulei și a zonei de nord. Îi spunem noi practic malul lacului, de la Pasajul Ciurel, vestitul pasaj Ciurel, la podul din Chiajna.
(…) În acest moment este în execuție insula, tot ce înseamnă maluri, amenajări de zone de petrecere a timpului liber, suplimentare a spațiilor verzi, plantări de noi copaci și așa mai departe, după care suntem în procedură de licitație cu malul. Cam acesta este proiectul, în momentul de față, și vor începe ambele în acest an.”
Desființarea ghenelor de bloc și colectarea selectivă
Orice schimbare aduce cu sine și un anumit nivel de rezistență la ea. Printre subiectele discutate s-a aflat și cel al modernizării sistemului de colectare a deșeurilor, prin desființarea ghenelor de bloc și introducerea unui sistem selectiv de colectare. Deși schimbarea nu este ușoară, normele europene pentru un trai sustenabil o impun, iar autoritățile consideră că este o măsură esențială pentru igiena și aspectul orașului. Experiențele din alte orașe arată că, odată implementată, noua metodă de colectare devine parte din rutina zilnică.
“Atunci când am studiat modalitatea prin care să amplasăm aceste gene îngropate, am căutat și locații și am studiat și reglementările, ori inclusiv Direcția de Sănătate Publică are anumite reglementări pe care le urmărește atunci când avizează montarea acestor instalații și, practic, a trebuit ca noi să facem o muncă imensă, în primii ani, prin care să identificăm sute, peste 1000 de locații pe care putem să instalăm aceste ghene, cum le spunem noi, care vor facilita o colectare selectivă, pe patru fracții, a deșeurilor. Le-am identificat, dar fiecare are problemele ei, în sensul în care pentru fiecare locație, imaginați-vă, ar trebui să obținem cam șapte avize.
(…)Ele acoperă tot sectorul șase, dar nu vor fi suficiente, adică noi în continuare identificăm noi și noi locații, pentru că părerea noastră este că ne vor trebui minim 2000 de astfel de platforme, care să poată să sprijine întreg demersul de colectare separată.”
Investiții mari în educație
Educația rămâne o prioritate pentru Sectorul 6, cu proiecteprin care se urmărește atât renovarea unităților de învățământ, cât și construcția unor noi clădiri pentru școli și grădinițe. Pe lângă aceste proiecte, există și un plan de consolidare pentru școlile care prezintă vulnerabilități, din punct de vedere seismic, pentru a asigura siguranța elevilor și profesorilor.
“Este un domeniu destul de vast și prioritar pentru noi. Făceam un calcul anul trecut, împreună cu colegii și, din cele 68 de unități de învățământ din Sectorul 6, am constatat, analizând date și ce proiecte avem, că mai bine de 27 erau într-un fel sau altul, fie renovate, fie în proces de de renovare.
Aproape jumătate din unitățile de învățământ. Ne-am dus pe două tipuri de politici aici, odată partea de renovare, adică acele unități vechi pe care le-am renovat cu exterior, interior, inclusiv mobilier și așa mai departe, și extinderea capacității, practic construirea de corpuri noi de școli și grădinițe în interiorul unităților existente. Am reușit deja patru-cinci proiecte finalizate de clădiri noi, mobilate, care sunt în uz și lucrăm deja la altele.
(…)Un exemplu important este Liceul de Telecomunicații Gheorghe Airinei, care se află în risc seismic de categoria I. Vom demola actuala clădire și vom construi un liceu modern, finanțat printr-o investiție de 280 de milioane de lei.”
Spitalul Sectorului 6, un proiect esențial pentru comunitate
Lipsa unui spital generalist în Sectorul 6 a fost o problemă recunoscută de mult timp. Proiectul pentru construirea unui spital nou a intrat în faza de licitație și promite să ofere servicii medicale moderne pentru locuitori. În ciuda procedurilor administrative complexe, autoritățile sunt optimiste că lucrările vor începe cât mai curând.
“Nu există niciun spital în Sectorul 6, cred că există doar Maternitatea Giulești, dar vorbim de un spital generalist care va îngloba undeva la 22 de specializări medicale și care va putea să găzduiască cam 150 de pacienți în spitalizare continuă și cam 80-100 în ambulatoriu. Adică vii, faci analize, vezi ce tratamente trebuie să iei și îți vezi de viață. E un proiect extrem de important. E și localizat într-o zonă ideală, zona dintre cartierele Drumul Taberei și Militari. În acest moment este procedura de licitație pentru execuție și dotare cu acele echipamente mai mari, care trebuie să fie instalate în momentul în care faci și construcția.”
Dacă vrei să afli detalii despre parcările din Sectorul 6, despre dezvoltarea Parcului Grozăvești sau despre transportul alternativ apasă aici.