ANPC: Amenzi de peste un milion de lei în urma controalelor la cantinele din spitale şi la chioşcurile din proximitate
Potrivit Ordinului 206 din 24 februarie semnat de şeful ANPC, în perioada 24 - 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice şi private.

Articol de arionmihaela, 25 februarie 2025, 21:51
Comisarii de la Protecţia Consumatorilor au aplicat amenzi de peste un milion de lei şi au retras definitiv de la comercializare peste 1.500 de kilograme de produse, în urma controalelor realizate în ultimele două zile în unităţi de alimentaţie publică din incinta spitalelor şi la chioşcuri, magazine şi unităţi de alimentaţie publică din proximitatea acestora.
„În cadrul celor două zile de acţiune de control, au fost verificate un număr semnificativ de unităţi de alimentaţie publică şi chioşcuri: 152 unităţi de alimentaţie publică din incinta unităţilor sanitare, dintre care 113 au înregistrat abateri; 187 chioşcuri, magazine şi unităţi de alimentaţie publică din proximitatea unităţilor sanitare, dintre care 184 prezentau abateri. În urma acestor verificări, au fost aplicate măsuri severe pentru a proteja consumatorii şi a asigura siguranţa alimentelor: 78 kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, în valoare totală de 2.845 lei, până la remedierea deficienţelor; 1.526 kg de produse au fost retrase definitiv, în valoare totală de 51.844 lei; 135 amenzi contravenţionale, în valoare totală de 1.018.000 lei; 101 avertismente au fost aplicate”, se arată într-un comunicat al ANPC.
Printre principalele abateri identificate în cadrul controalelor se numără nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate pentru depozitarea alimentelor, produse cu modificări organoleptice şi ambalaje deteriorate, utilizarea apei din surse neverificabile pentru dozatoarele de cafea şi neigienizarea corespunzătoare a aparatelor de cafea, comercializarea unor produse nesigure, cum ar fi bacon feliat fără elemente de identificare sau ketchup transbordat din ambalaje colective fără data deschiderii, depozitarea necorespunzătoare a produselor, cu risc de contaminare microbiană, neafişarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură şi nerespectarea condiţiilor de igienă în unităţile de alimentaţie publică şi în echipamentele acestora.
Potrivit Ordinului 206 din 24 februarie semnat de şeful ANPC, în perioada 24 – 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice şi private.
Pe de altă parte, Ministerul Sănătăţii a transmis luni, printr-un comunicat, că acţiunile de control nu se pot desfăşura în afara cadrului legal şi a atras atenţia că „Ministerul Sănătăţii este autoritatea abilitată de Legea 95/2006 prin Inspecţia Sanitară de Stat să efectueze controlul oficial în domeniul sănătăţii publice. Conform prevederilor Ordonanţei de Urgenţă nr. 97/2001, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi ANPC pot efectua controale în domeniul alimentului numai dacă se emite un cadru legal comun, respectiv la nivel de ordin între instituţiile menţionate implicate în controlul alimentului”.