Ascultă Radio București FM Live

Află tot despre Maratonul Internațional de Canoe Ivan Patzaichin și Delta lui Ivan

Află tot despre Maratonul Internațional de Canoe Ivan Patzaichin și Delta lui Ivan

Articol de Monica Liche, 26 februarie 2025, 16:46

 

Maratonul Internațional de Canoe Ivan Patzaichin nu este doar o competiție sportivă, ci o călătorie emoționantă care păstrează vie moștenirea unui campion. Prin acest eveniment, spiritul lui Ivan Patzaichin continuă să inspire generații, și transformă Delta Dunării într-un sanctuar al sportului și sustenabilității, mai ales că, este  o inițiativă care promovează ecoturismul și protecția Deltei Dunării.  Am primit detalii despre acest eveniment de la  Ivona Patzaichin – Rusu, președintele Asociației Ivan Patzaichin – Mila 23,  invitata lui Răzvan Ursuleanu  #InComunitate.

Moștenirea lui Ivan Patzaichin prinde viață într-un maraton internațional

Evenimentul, aflat la prima ediție, un omagiu adus marelui campion, aduce împreună pasionați de caiac, canoe și stand-up paddle, atât din țară, cât și din străinătate, și își dorește  să ofere o experiență unică, unde tradiția și inovația se întâlnesc pentru a crea un model sustenabil de explorare a naturii.

“Nu a venit cu totul și cu totul întâmplător denumirea de Maraton Internațional pentru că vicepreședintele asociației, Teodor Frolu a participat anul trecut, în toamnă, lângă Lion, la o activitate cu rafting și canoe, s-a integrat foarte bine în comunitatea celor de acolo, care ne-au promis că vor veni și la noi,  dacă noi vom face un astfel de de eveniment, de aceea cu siguranță va fi internațional. Sigur, este deschis tuturor, însă avem promisiunea celor de acolo că vor participa și de aceea l-am denumit Maraton Internațional.”

”Delta lui Ivan”  – un traseu care promite o experiență de neuitat

 Competiția promite o aventură unică, desfășurată pe un traseu care leagă Memorialul Ivan Patzaichin din Tulcea de Muzeul Ivan Patzaichin din Mila 23 și le oferă participanților ocazia de a descoperi Delta Dunării într-un mod autentic. Evenimentul este structurat pe două categorii: Elite, destinată sportivilor cu experiență, și Loisir, pentru amatorii care doresc să participe într-un ritm mai relaxat.

„Diferența este practic de anduranță între cele două categorii. Cei de la elite se angajează să participe la acest maraton și să termine cursa într-o singură zi.

(…)Ținând cont că este vorba totuși de 46 km, nu cred că se vor încumeta cei care se confruntă prima oară cu o astfel de distanță.

(…)Sunt foarte mulți oameni care își doresc să facă acest traseu, plecând din Tulcea și până la Mila 23, pe “Delta lui Ivan”, cum l-am denumit noi. Este un traseu care se face cu diferite ambarcațiuni, în special caiace și sunt foarte mulți oameni care care practică sportul acesta pentru plăcerea lor.”

 Locuri de popas: experiența autentică a Deltei

 Pentru participanții la maraton, au fost gândite puncte de înoptare, locuri care să permită urcarea amabarcațiunilor pe mal și care să permită o experiență autentică, menită să îi apropie de spiritul Deltei.

  Există acele puncte de campare pe care, de anul trecut, practice, le-am obținut împreună cu cei de la Biosfera Deltei Dunării, de la RBDD.  Clar, este nevoie pentru astfel de oameni să aibă niște locuri în care să poată înnopta. Punctele de noptare sunt, sigur, limitate, ca și timp. De la ora 18:00 până a doua zi la 10:00 dimineața, poți să rămâi în acel punct și, evident, este obligatoriu să strângi tot după tine.

 Participanții nu sunt doar sportivi, ci și ambasadori ai sustenabilității, care descoperă frumusețea Deltei fără a lăsa în urmă nicio urmă de poluare.

 “Oamenii care merg cu barca prin Deltă, cu vâsle, au cumva acest simț al protecției mediului. Nu poți să te plimbi cu o barcă trăgând la vâsle și să arunci pe tună apă. Te duci acolo ca să vezi natura și să te bucuri de ea, nu să o strici.”

Ecoturism în Delta Dunării

Pe lângă competiție, maratonul are și un obiectiv clar de promovare a ecoturismului în Delta Dunării, de promovare a unor locuri mai puțin cunoscute, dar și de încurajare a folosirii unor mijloace de mobilitate alternative.

Există un proiect în PNRR al Biosferei Delta Dunării, în care suntem cumva parte, prin consiliere, pentru că el a fost de fapt munca tatălui meu de când s-a lăsat de sport, și până a murit, tocmai de a realiza în Deltă niște puncte în care oamenii să poată să vadă lucruri interesante în Deltă.

(…)În momentul ăsta există câteva puncte de interes în Deltă. Problema este că există o prea mare presiune în aceste puncte, timp în care, în alte locuri nu prea ajunge nimeni, nu se duce nimeni.

Lucruri foarte interesante pot exista oriunde, atât de văzut, cât și de făcut. Noi ne-am propus să facem și trasee de biciclete pe anumite grinduri, să facem puncte de observație pentru păsări. Sunt multe lucruri care pot fi făcute în Deltă și sunt aspecte care încă nu au fost valorificate. Acest proiect, de asta se va ocupa. Delta lui Ivan este un prim traseu din acest proiect.”

 Află aici detaliile legate de înscrieri și condițiile de participare la Maratonul Internațional de Canoe „Ivan Patzaichin”

Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 17:14

„Străzi Deschise” deviază linia 282 de pe strada Maior Vasile Băcilă

Linia de autobuze 282 va fi deviată de pe strada Maior Vasile Băcilă în mai multe weekend-uri, ca urmare a evenimentului „Străzi...

„Străzi Deschise” deviază linia 282 de pe strada Maior Vasile Băcilă
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:41

Liniile 41 şi 178 vor avea un program de circulaţie prelungit, duminică seara

Liniile 41 şi 178 vor avea un program de circulaţie prelungit, duminică seara, pentru a asigura transportul spectatorilor ce vor asista la meciul...

Liniile 41 şi 178 vor avea un program de circulaţie prelungit, duminică seara
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:30

Daniel David: Guvernul a aprobat OUG care permite organizarea examenelor de titularizare; începem cu 30 aprilie

Guvernul a aprobat  o ordonanţă de urgenţă care permite organizarea examenelor de titularizare în urma cărora 62.000 de posturi didactice de...

Daniel David: Guvernul a aprobat OUG care permite organizarea examenelor de titularizare; începem cu 30 aprilie
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:15

Olimpiada „Natura dintre Ape” revine cu ediția a III-a: o provocare pentru elevii pasionați de biodiversitate

Olimpiada „Natura dintre Ape” revine cu ediția a III-a și lansează o nouă provocare pentru elevii din clasele II–VII din București și...

Olimpiada „Natura dintre Ape” revine cu ediția a III-a: o provocare pentru elevii pasionați de biodiversitate
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:08

Două grădinițe noi, în Tunari!

În Tunari, se vor construi două grădinițe noi, dintre care una cu program prelungit, pentru copiii cu vârste între 3 și 6 ani. Noua...

Două grădinițe noi, în Tunari!
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 15:02

Controale ANPC în sectorul 6: 55.000 de lei amenzi şi două unităţi alimentare temporar închise

Comisarii pentru protecţia consumatorilor au aplicat amenzi de 55.000 de lei în urma unor controale realizate miercuri la trei societăţi cu...

Controale ANPC în sectorul 6: 55.000 de lei amenzi şi două unităţi alimentare temporar închise
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 14:07

Piaţa volantă ajunge în Dorobanţi: Sâmbătă şi duminică deschidem Târgul de Primăvară pe strada Moraru Octavian

Piaţa volantă ajunge în Dorobanţi: Sâmbătă şi duminică deschidem Târgul de Primăvară pe strada Moraru Octavian În acest weekend, peste...

Piaţa volantă ajunge în Dorobanţi: Sâmbătă şi duminică deschidem Târgul de Primăvară pe strada Moraru Octavian
Actualitate joi, 24 aprilie 2025, 13:59

La programul Rabla, creşte valoarea tichetului pentru maşinile electrice

La programul Rabla va creşte valoarea tichetului pentru maşinile electrice la circa 7.500 de euro, iar la Casa Verde Plus va fi extins programul de...

La programul Rabla, creşte valoarea tichetului pentru maşinile electrice