ANA: Peste 2.000 de consumatori de droguri au beneficiat de serviciile specialiştilor antidrog în 2024
In 2024, specialiştii antidrog au derulat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, dar şi demersuri punctuale de informare, educare şi conştientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanţe psihoactive.

Articol de arionmihaela, 26 februarie 2025, 16:07
Peste 2.000 de consumatori de droguri au beneficiat de servicii furnizate de specialişti antidrog anul trecut, potrivit evaluării activităţii Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA) pe 2024, a anunţat reprezentanta acestei instituţii, comisar-şef de poliţie Paula Frusinoiu.
Aceasta a afirmat că, în 2024, specialiştii antidrog au derulat activităţi de prevenire a consumului de droguri în mediul şcolar, familial şi în comunitate, dar şi demersuri punctuale de informare, educare şi conştientizare cu privire la riscurile asociate consumului de substanţe psihoactive.
„Din luna decembrie, de când a apărut ordonanţa de urgenţă a Guvernului 147, toţi beneficiarii programelor Agenţiei Naţionale Antidrog au fost informaţi cu privire la faptul că, din luna martie, vor fi deferiţi către alte unităţi medicale. (…) centrele antidrog de pe plan local sunt reorganizate şi împreună cu centrele de sănătate mentală vor fuziona pe plan local, iar aceste centre vor fi pe lângă fiecare spital judeţean în parte. De altfel, în urmă cu două zile a apărut hotărârea de Guvern prin care se stabileşte lista cu aceste noi centre. Niciun beneficiar nu va rămâne pe dinafară (…) va beneficia în continuare de programul din care a acceptat să facă parte”, a declarat chestorul de poliţie Ramona Dabija, directorul Agenţiei Naţionale Antidrog.
La rândul său, o altă reprezentantă a ANA, comisar-şef de poliţie Ruxandra Iliescu, a informat că, potrivit raportului naţional privind situaţia drogurilor care prezintă cele mai noi evoluţii şi tendinţe identificate în 2024 referitor la situaţia drogurilor în 2023, bărbaţii intră în tratament mai mult decât femeile şi accesează serviciile în domeniu oferite la nivel naţional.
Ruxandra Iliescu a spus că principalul drog pentru care se solicită asistenţă este canabisul, iar în ceea ce priveşte tipul admiterii la tratament, mai mult de 60% sunt persoane care nu au mai fost tratate anterior.
„În ceea ce priveşte urgenţele medicale ca urmare a consumului de droguri, şi în acest caz bărbaţii accesează astfel de servicii mai mult decât femeile. Vârsta cu cele mai multe cazuri înregistrate este cea de 21 de ani. Cele mai multe cazuri sunt pentru consum singular şi nu consum combinat de substanţe. 1.700 de cazuri au fost înregistrate pentru intoxicaţie acută. (…) În anul 2023 au fost înregistrate 34 de decese ca urmare a consumului de droguri, 25 direct asociate şi nouă indirect asociate. Vârsta medie a persoanelor o reprezintă 37 de ani în cazul bărbaţilor şi 36 de ani în cazul femeilor, iar opiaceele reprezintă principalul drog din cauza căruia aceste persoane au decedat”, a adăugat Ruxandra Iliescu.