Controale ANPC în spitalele din București și din țară!
În urma acțiunilor de control desfășurate la nivelul unităților spitalicești administrate de ASSMB dispuse de către Președintele ANPC Cristian Popescu Piedone, în perioada 24-25 februarie 2025, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a aplicat sancțiuni pentru abaterile constatate, având scopul de a asigura siguranța și igiena alimentară în spitale.
Aceste acțiuni fac parte dintr-o serie de controale naționale ce vizează respectarea reglementărilor privind protecția consumatorilor.
Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sector 1 – CA efectuat controale la patru unități spitalicești.
În cadrul verificărilor efectuate, au fost constatate deficiențe în gestionarea igienei și informarea consumatorilor, iar în urma controalelor au fost aplicate două amenzi în valoare totală de 10.000 lei și două avertismente.
Printre deficiențele constatate se numără neigienizarea corespunzătoare a echipamentelor frigorifice, utilizarea ustensilelor de bucătărie neprofesionale și etichetarea incorectă a produselor.
Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sector 2 – a executat acțiuni de control la șapte unități spitalicești.
În urma controalelor la spitale precum „Dr. Ion Cantacuzino”, „Colentina” și „Foișor”, au fost aplicate trei amenzi, în valoare totală de 70.000 lei și două avertismente.
De asemenea, au fost retrase din consum produse în valoare de aproximativ 1.700 lei.
Deficiențele constatate au inclus neconformitatea temperaturii de păstrare a produselor alimentare, neigienizarea adecvată a echipamentelor și depozitarea necorespunzătoare a alimentelor.
Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sector 3 – a efectuat acțiuni de control la trei unități sanitare.
Au fost aplicate avertismente pentru abateri mai puțin grave, precum utilizarea ustensilelor neprofesionale și necorespunzătoarea curățenie a echipamentelor.
În unitățile verificate, masa pacienților este asigurată de firme de catering.
Comisariatul pentru Protecția Consumatorului Sector 4 – a efectuat controale la două unități spitalicești.
În cadrul verificărilor, s-au constatat mici abateri de la reglementările legale, precum lipsa informațiilor referitoare la alergenii din meniuri. Unitățile vizate au primit termene de remediere de 5 zile pentru a conforma toate cerințele legale.
Comisariatul pentru Protecția Cinsumatorului Sector 5 a efectuat acțiuni de control la o unitate spitalicească,
Spitalul Clinic „Prof. Theodor Burghele”.
Aici, inspectorii ANPC au aplicat o o amendă de 10.000 lei pentru nereguli constatate la echipamentele din blocul alimentar, inclusiv utilizarea ustensilelor de bucătărie neprofesionale și neconformitatea listei de meniu.
Comisariatul pentru Protecția Consuamtorilor Sector 6 a efectuat controale la două unități spitalicești.
La Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie „Prof. Dr. Panait Sarbu” și Spitalul „Sf. Stelian”, au fost aplicate trei amenzi în valoare totală de 30.000 lei, pentru abateri legate de utilizarea ustensilelor neprofesionale, nerespectarea normelor de igienă și neîndeplinirea cerințelor de etichetare a produselor alimentare.
Inspectorii ANPC au controlat și unitățile de alimentație publică și chioșcurile din incinta spitalelor, din București, dar și din toată țara.
Astfel, în cadrul acțiunii naționale de control demarată pe 24 februarie 2025, sub coordonarea Președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Cristian Victor Popescu Piedone, controalele la nivel național au continuat și în data de 25 februarie 2025, fiind efectuate verificări în toate județele și sectoarele Municipiului București.
Scopul principal al acestei acțiuni a fost verificarea respectării normelor legale în unitățile de alimentație publică și în cele din incinta unităților sanitare.
Rezultatele verificărilor
În cadrul celor două zile de acțiune de control, au fost verificate un număr semnificativ de unități de alimentație publică și chioșcuri :
•152 unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 113 au înregistrat abateri.
•187 chioscuri, magazine și unități de alimentație publică din proximitatea unităților sanitare, dintre care 184 prezentau abateri.
Măsurile aplicate
În urma acestor verificări, au fost aplicate măsuri severe pentru a proteja consumatorii și a asigura siguranța alimentelor:
•78 kg de produse au fost oprite temporar de la comercializare, în valoare totală de 2.845 lei, până la remedierea deficiențelor.
•1.526 kg de produse au fost retrase definitiv, în valoare totală de 51.844 lei.
•135 amenzi contravenționale, în valoare totală de 1.018.000 lei.
•101 avertismente au fost aplicate.
Principalele abateri constatate
Printre principalele abateri identificate în cadrul controalelor se numără:
•Nerespectarea condițiilor prescrise și declarate pentru depozitarea alimentelor, produse cu modificări organoleptice și ambalaje deteriorate.
•Utilizarea apei din surse neverificabile pentru dozatoarele de cafea și neigienizarea corespunzătoare a aparatelor de cafea.
•Comercializarea unor produse nesigure, cum ar fi bacon feliat fără elemente de identificare sau ketchup transbordat din ambalaje colective fără data deschiderii.
•Depozitarea necorespunzătoare a produselor, cu risc de contaminare microbiană.
•Neafișarea prețului de vânzare și a prețului pe unitatea de măsură.
•Nerespectarea condițiilor de igienă în unitățile de alimentație publică și în echipamentele acestora.
În urma acestor controale, ANPC va continua monitorizarea și aplicarea măsurilor legale necesare pentru protejarea drepturilor consumatorilor și pentru asigurarea unor condiții optime de igienă și siguranță în spitale și unități de alimentație publică.
„ASSMB continuă să depună toate eforturile necesare pentru îmbunătățirea permanentă a serviciilor destinate pacienților și rămâne ferm angajată în această MISIUNE”, se spune într-un comunicat de presă al instituției, cu privire la controalele ANPC.
„Apreciem activitatea autorităților de control care își îndeplinesc atribuțiile în mod legal și responsabil. ASSMB și fiecare spital în parte au un obiectiv clar: respect pentru pacienți și un angajament ferm pentru sănătate. Ne bucurăm să constatăm, alături de comisarii ANPC, că în spitalele noastre punem un accent deosebit pe calitatea serviciilor oferite. Asigurăm pacienții și autoritățile că toate recomandările și atenționările primite vor fi implementate în cel mai scurt timp, iar dialogul cu instituțiile statului rămâne o prioritate pentru noi”, ar fi declarat Iustinian Roșca, director general ASSMB, conform aceluiași comunicat de presă.