Află cum poți primi sprijin psihologic gratuit prin SchoolHUB

Articol de Monica Liche, 27 februarie 2025, 16:22
Siguranța elevilor devine o preocupare majoră, iar soluțiile concrete sunt tot mai necesare. SchoolHUB, linia de suport psihologic gratuită lansată de Poliția Română și Asociația Happy Minds, vine în sprijinul elevilor, părinților și profesorilor, oferind asistență zilnică pentru situații de bullying, violență, anxietate și alte probleme din mediul școlar. Disponibilă la 0374.078.078, între orele 08:00 – 20:00, această inițiativă oferă ajutor real și intervenție rapidă în cazurile de urgență. Cine poate beneficia? Cum funcționează serviciul și ce impact poate avea asupra școlilor? Despre toate acestea am discutat cu Alina Burcică, specialist în cadrul Direcției Siguranța Școlară, în cadrul emisiunii În Comunitate.
„Inspectoratul General al Poliției Române, prin Direcția Siguranța Școlară, în colaborare cu Asociația Happy Minds, pune la dispoziția persoanelor care au fost implicate într-o situație de violență o linie telefonică gratuită, SchoolHUB, pentru a semnala aceste cazuri de violență și pentru a primi îndrumare în acest sens. Scopul liniei telefonice este de a facilita accesul la ajutor de specialitate și la informații legate de demersurile pe care le poate iniția victima sau martorul pentru a ieși din această situație de criză.”
Cum funcționează SchoolHUB și cine răspunde la telefon?
Linia telefonică SchoolHUB este pregătită să răspundă apelului celui care are nevoie de sprijin, în fiecare zi, între 08:00 și 20:00. La 0374.078.078 răspund psihologi specializați, care oferă sprijin emoțional și, dacă este necesar, direcționează apelurile către instituțiile competente, în funcție de tipul de ajutor de care este nevoie. Este important să înțelegem că acest serviciu nu este o linie de urgență, iar pentru situații critice, apelurile trebuie făcute la 112.
„ Sunt psihologi bine pregătiți și în funcție de nevoie, acordă ajutor specializat. Linia telefonică este gratuită și este disponibilă 12h/zi, 7 zile/săptămână
(…)Dacă este vorba de situația emoțională prin care trece elevul, el primește imediat acea asistență psihologică și acel suport psihologic de care are nevoie. Bineînțeles, dacă este nevoie de asistența poliției și este de competența poliției, este redirecționat către structurile pentru siguranță școlară de la județul de unde s-a întâmplat fapta.”
Anonimatul și confidențialitatea apelanților
Atunci când vorbim despre violență și denunțarea ei, teama victimei de a nu fi recunoscută o face să renunțe la semnalarea abuzului. SchoolHUB asigură un grad ridicat de confidențialitate, însă pentru ca autoritățile să poată interveni eficient, elevii și cadrele didactice trebuie să furnizeze informații despre cazurile raportate.
“Este foarte important ca elevul sau cadrul didactic, care apelează SchoolHUB-ul, să își dezvăluie identitatea, pentru că altfel cum poți proteja și cum poți ajuta pe cineva într-o situație, dacă nu știi cine este. Totul se desfășoară în deplină confidențialitate și, asigurăm și pe această cale, și de respectare a demnității umane, a intimității, iar totul decurge în perfect siguranță.”- Alina Burcică, specialist în cadrul Direcției Siguranța Școlară
Problemele raportate cel mai frecvent
Printre cele mai des raportate situații găsim bullying-ul, agresiunile fizice și verbale și chiar și cazuri de profesori amenințați de propriii elevi. Alina Burcică, specialist în cadrul Direcției Siguranța Școlară, ne-a oferit un exemplu în care SchoolHUB a acționat rapid și a mobilizat echipele locale de siguranță școlară și consilierii psihologici pentru a gestiona situația.
„O doamnă profesor a sunat la linia telefonică de suport pentru că nu mai putea gestiona o situație cu un elev care avea un comportament agresiv, atât verbal, cât și fizic. Psihologul a ascultat-o, i-a oferit sprijin și empatie, iar apoi cazul a fost preluat de Structura de Siguranță Școlară a Poliției Capitalei. A fost implicat și consilierul școlar, astfel încât copilului i s-a recomandat și o evaluare. A fost facilitată acea comunicare și coordonare între structurile care au atribuții pentru siguranța elevului și totul s-a rezolvat cu bine.”
Rolul părinților și profesorilor în prevenirea violenței școlare
SchoolHUB oferă suport specializat, dar prevenția rămâne răspunsul împotriva violenței. Părinții și profesorii trebuie să fie mai atenți la semnalele de alarmă și să ia măsuri din timp, înainte ca problemele să devină prea greu de gestionat.
„ Este foarte important ca părinții și cadrele didactice să fie alături de elevi pentru că, în prezent, violența în mediul școlar școlar cred că este cea mai mare provocare pentru elevii din unitățile de învățământ preuniversitar de la nivel național. Oricât de mult ar încerca să se descurce singuri, este important să aibă și sprijinul, în primul rând al părinților, dar mai apoi și al școlii. Noi suntem alături, atât pentru ei, cât și pentru părinți și cadre didactice. Am dezvoltat un concept modern de comunicare. Este site-ul siguranța-școlară.ro unde pot găsi tot felul de sfaturi și orice pot avea nevoie.”
Cine poate apela SchoolHUB?
Fie că este o situație în care un elev suferă din cauza bullying-ului, în care un profesor nu reușește să gestioneze un conflict în clasă sau în care un părinte caută soluții pentru copilul său, SchoolHUB oferă îndrumare specializată pentru fiecare caz. Linia telefonică este deschisă pentru oricine se află într-o situație de violență școlară.
„ SchoolHUB – 0374078078 – este o linie de suport psihologic. Ea poate fi apelată de către cadrele didactice, elevii, părinții și orice persoană care este implicată într-o situație de violență școlară și, acolo, primește sprijin și îndrumare.
(…)Dacă situația este de competența poliției, de soluționare, de verificare, situația este redirecționată către poliție, unde suntem noi, polițiștii de la Siguranță Școlară. Încurajăm pe toată lumea să sune. Dacă nu știți să gestionați emoția, noi suntem acolo.” – Alina Burcică, specialist în cadrul Direcției Siguranța Școlară