1 Martie – mărțișorul, acest simbol al primăverii!
Pe 1 Martie, românii celebrează sărbătoarea Mărţişorului, acel şnur alb şi roşu este considerat un simbol al reînnoirii timpului şi al renaşterii naturii sau al sosirii primăverii.
Articol de alinaene, 1 martie 2025, 10:07
Mărțișorul este un mic obiect agățat de un șnur împletit, roșu cu alb, primit de fete de la băieți în ziua de 1 Martie.
Este considerat și un talisman de noroc și bunăstare, care se poartă în primele 10 zile ale lunii martie.
În trecut, pe 1 Martie, mărtisorul se dăruia înainte de răsăritul soarelui, copiilor şi tinerilor – fete şi băieţi deopotrivă.
Obiceiul mărțișorului are rădăcini adânci în trecut, fiind moștenit din perioada Imperiului Roman. La acea vreme, 1 Martie marca începutul noului an, luna fiind dedicată zeului Marte, protector al agriculturii și al renașterii naturii.
Şnurul de mărţişor, alcătuit din două fire răsucite, colorate în alb şi roşu, reprezintă unitatea contrariilor: vara-iarna, caldura-frig, fertilitate-sterilitate, lumină-întuneric.
Şnurul poate fi și legat la mână sau poate fi purtat în piept.
El se purta până când se arătau semnele de biruinţă ale primaverii: se aude cucul cântând, înfloresc cireşii, vin berzele sau rândunelele.
Acum, mărțișorul este purtat de către fete în primele 10 zile ale lunii martie, după care se atârnă într-un pom fructifer pentru a aduce bunăstare în familie.
Unele fete și femei poartă mărțișoarele în piept sau la mână pe toată durata lunii martie.
De asemenea, ghiocelul este una dintre florile care prevestec primăvara și este dăruit pe data de 1 martie împreună cu mărțișoarele.
Mărțișorul a fost inclus în patrimoniul imaterial UNESCO în 2017, alături de tradițiile similare din Bulgaria, Macedonia de Nord și Republica Moldova.
În context, directorul general al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie atenți la achiziționarea bijuteriilor, pentru că în această perioadă pericolul real îl reprezinta contrafacerile.
”În primul rând este foarte important de unde alegem sa le cumparam. Martisoarele se vând peste tot, la tarabe, supermarket-uri, magazine de bijuterii si târguri de cadouri organizate în perioada premergatoare zilei de 1 Martie. Daca optam pentru o bijuterie fina din aur, argint sau batuta cu pietre semipretioase, ar fi bine sa o cumparam numai din magazine autorizate care vând bijuterii. Un martisor nu poate fi din argint sau placat cu aur daca este vândut la colt de strada si costa câtiva lei”, a scris sâmbata, pe Facebook, Paul Anghel.