Ascultă Radio București FM Live

Episodul al doilea din seria „triatlonului” – „În Comunitate”, ediția sportivă, le-a avut în prim-plan pe Mara Macovei și pe Raluca Vîlcu. Originile practicării acestei discipline, relația cu antrenorul Alex Toma, dar și calitățile individuale ale sportivelor

Cea mai recentă ediție sportivă a emisiunii „În Comunitate” de pe București FM, moderată de Răzvan Ursuleanu și Mario Soare, le-a avut în prim-plan, în fața microfoanelor pe Mara Macovei și pe Raluca Vîlcu, practicante de triatlon. Sportivele au povestit, în timpul show-ului radiofonic de pe 98.3 FM despre originile angrenării lor în această disciplină sportivă, despre relația pe care au construit-o cu multiplul medaliat la concursurile naționale, dar și la întrecerile internaționale, Alex Toma, respectiv despre abilitățile fiecăreia dintre ele și punctele forte din activitatea cumulului de trei probe care formează ramura în cauză. De asemenea, invitatele emisiunii radiofonice specializate în latura sportivă au punctat care sunt principalele motive pentru care un tânăr sau un adult ar putea fi atras de triatlon, pe lângă împărtășirea experiențelor trăite de către acestea în diverse turnee de prestigiu la care au obținut performanțe deosebite.

Foto: Sursă foto: Facebook - București FM

Articol de mariosoare, 1 martie 2025, 14:47

Mara Macovei și Raluca Vîlcu au intrat în studioul București FM, pentru a lua parte la emisiunea radiofonică sportivă „În Comunitate” și pentru a răspunde întrebărilor, respectiv, curiozităților, adresate de gazdele formatului, Răzvan Ursuleanu și Mario Soare. Prima triatlonistă menționată a transmis faptul că, în fază inițială, înotul a reprezentat ramura sportivă în care era implicată, pentru ca un episod petrecut în interacțiunea cu lumea ciclismului să conducă la încercarea sa de a practica triatlonul. De partea cealaltă, a doua sportivă amintită anterior a punctat ideea conform căreia aceasta era îndreptată, de ceva vreme, înspre direcția ramurii sportive pe care o „îmbrățișează” actualmente, dar că imboldul a provenit din urmărirea profesioniștilor din domeniu, ceea ce a motivat-o să tindă la depășirea oricăror limite și la atingerea bornelor impresionante:

Înainte făceam înot, fac de la patru ani, iar vara, Toma (n.r. Alex Toma) ne spunea să venim la bicicletă și la alergare, de obicei aveam concursuri. Cu timpul, am început să îmi dau seama că această activitate este ceea ce îmi place cel mai mult”, a declarat Raluca Vîlcu despre conexiunea pe care a creat-o de-a lungul timpului cu disciplina sportivă care îmbină trei ramuri diverse: atletism, natație și ciclism.

Cred că niciun copil nu se apucă direct de triatlon, niciun părinte nu vine și îi propune să facă triatlon din prima. Doar că, fiind toate aceste trei sporturi, copiii sunt recrutați dintr-unul singur, pentru că sunt copii care fac înot, alții care fac atletism, iar, mai apoi, descoperă că le place și altceva. La mine, a fost la fel, înotul, de bază, iar pe lângă, eu mai participam la concursuri de alergare, iar atunci când am văzut că este secție de triatlon, m-am gândit că nu ar strica să existe puțină bicicletă. Așa am ajuns eu să practic triatlon”, au fost cuvintele Marei Macovei despre momentele de început petrecute în preajma acestui sport.

În palmaresul Marei Macovei, pot fi regăsite trei clasări pe prima poziție în diferite competiții în care a fost implicată de-a lungul carierei sale (Campionatul Național de Biatlon U19 2024, Campionatul National de Triatlon distanță Sprint- Juniori 2 2024, Triatlon Proactiv Arad 2022), dar și alte trei poziționări pe treapta secundă a unor întreceri sportive la care a participat în perioada recentă ori în trecutul mai îndepărtat (Campionatul Național de Triatlon – înot, alergare, laser, U19 2024, Cupa României Aquatlon 2023, Campionatul Național de Triatlon Ștafeta feminin 2023 Junioare), pe lângă o serie largă de performanțe în care a jucat rolul de „protagonist”. Triatlonista a vorbit despre turneul în care a simțit gradul de dificultate cel mai ridicat în procesul desfășurării sale, explicând motivația sa.

Cel mai tare m-a testat turneul de vara trecută, atunci când am participat la Campionatul European de Biatlon, pentru că eu nu concurasem înainte cu sportive la nivel atât de înalt, iar în acel moment nu știam la ce să mă aștept. Chiar dacă mă antrenasem și am tras cât de tare am putut, nu a fost destul pentru a fi mulțumită de rezultatul meu, iar acest lucru m-a învățat că întotdeauna se poate mai bine și că data viitoare trebuie să vin și mai bine pregătită”, a dezvăluit una dintre cursantele antrenorului Alex Toma, triatlonistul care a ieșit pe primul loc atât în proba de „Half IronMan”, cât și în proba de „Full IronMan”, ambele competiții organizându-se în Malaezia.

Dacă ar fi să aruncăm o privire asupra CV-ului sportiv al Ralucăi Vîlcu, cea de-a doua invitată din ediția sportivă a emisiunii radiofonice „În Comunitate”, tânăra sportivă depinde de o vastă experiență la nivel internațional, iar aceasta a încheiat pe prima treaptă a podiumului în cadrul întrecerii „Europe Triathlon Junior Cup Izvorani (Mixed Junior Relay)”, în anul 2024. Mixed Junior Relay se referă la proba de tip ștafetă din care fac parte doi băieți, respectiv, două fete. În plus, triatlonista, printre alte prestații solide pe care le-a afișat pe parcursul carierei, a obținut de două ori poziția a doua, atât la „Europe Triathlon Junior Cup Silver Lake(Mixed Junior Relay”, cât și la „Campionatul Național de supersprin bazin”. Tot în timpul calendarului competițional de anul trecut, Raluca Vîlcu a ocupat locul al 10-lea în clasamentul general final al „Europe Triathlon Mixed Youth Relay Championships Festival”, iar aceasta a adus în discuție evenimentul unde a încercat să depășească cele mai grele obstacole:

Pot spune că anul trecut, în cantonament, în ultima zi, am căzut de pe o coborâre și m-am accidentat. Acum râd, dar atunci nu râdeam. Degetul mic nu îl mai simțeam absolut deloc, era învinețit și nu prea puteam să înot, din cauza lui. Mi-a venit o idee, să îl leg de celelalte degete, iar astfel nu îl mai simțeam și puteam să înot. Totuși, m-am dus la concurs, mi-am dat cu tot felul de creme, nimic nu a ajutat, a contat să încerc și în momentele sub presiune, pentru că, până la urmă, nu te întâlnești de fiecare dată cu un astfel de context”, a mai spus Raluca Vîlcu la microfonul „București FM”.

Dat fiind faptul că cele două competitoare ale triatlonului românesc sunt supuse unor antrenamente intense, desfășurate zilnic la un nivel ridicat, combinând probe dure atât din lumea ciclismului, respectiv din sfera atletismului, cât și din zona natației, împărțirea timpului de activitate cotidiană devine un factor primordial în atingerea succesului. Atât Mara Macovei, cât și Raluca Vîlcu, sunt eleve și caută să ducă la bun sfârșit, de fiecare dată, programul educațional pe care sunt nevoite să respecte, precizând înspre sfârșitul emisiunii ce tactică abordează în acest sens, dar și care sunt sentimentele ce apar des pe cele două planuri:

Uneori, este foarte greu să faci acest lucru, doar că suntem obișnuite, făcând în fiecare zi, de mulți ani. Este foarte greu să împarți învățământul și sportul de performanță, mai ales că nu ai susținerea prin bani, prin intermediul căreia să poți scuti cheltuielile pentru echipamente.

Voiam să spun că, în majoritatea timpului, noi suntem plecate de acasă, de la școală la antrenament, de la antrenament la școală, acesta este stilul de viață pe care îl adoptăm, este greu de susținut, chiar dacă nu pare, ca urmare a pasiunilor pe care le urmăm. Este dificil de susținut, epuizant, iar fără susținerea părinților, prietenilor și antrenorilor, nu am putea face treaba aceasta. Ca să putem împăca învățatul cu sportul, deși încercăm să găsim o rețetă precisă, nu reușim tot timpul, câteodată trebuie să mai lipsim de la școală”, au declarat, pe rând, Raluca Vîlcu și Mara Macovei, despre distribuirea timpului între latura educațională și aria sportivă în care acestea sunt prezente.

Interviul complet realizat împreună cu Mara Macovei și cu Raluca Vîlcu, „În Comunitate” – ediție sportivă, poate fi accesat aici.

Etichete:
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 19:52

Vreme deosebit de caldă

La noapte, în Capitală, cerul va fi variabil, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 9...

Vreme deosebit de caldă
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 18:43

DGPMB-Planul Blocada: 1.370 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reţinute

Poliţiştii Capitalei au aplicat, în perioada 17 – 22 aprilie, în baza planului ”Blocada”, 1.370 de sancţiuni...

DGPMB-Planul Blocada: 1.370 de sancţiuni aplicate, în valoare de peste 610.000 lei; 143 de permise, reţinute
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 17:52

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR

Directoratul Naţional pentru Securitate Cibernetică (DNSC) avertizează asupra unui tip de fraudă în creştere, în care sunt folosite apeluri...

DNSC atenţionează asupra unui scenariu de fraudă în care sunt folosite numele Poliţiei Române şi BNR
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:59

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei

Muzeul Municipiului Bucureşti invită publicul la vernisajul expoziţiei tematice ‘Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară‘,...

„Iarmaroc şi negoţ din Bucureştii de odinioară” – o incursiune în istoria târgurilor şi pieţelor capitalei
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 15:12

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!

Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că miercuri vor organizate, de Ziua Forţelor Terestre, ceremonii militare la monumentele închinate...

Ziua Forțelor Terestre Române, marcată prin mai multe evenimente în București!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:41

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte

Poliţiştii rutieri au depistat la volan 82 de persoane fără permis de conducere, cărora li s-a întocmit dosar penal, în perioada minivacanţei...

MAI: 82 de persoane care au condus fără permis s-au ales cu dosar penal în minivacanţa de Paşte
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:33

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!

Prosecco, un Norvegian de Pădure alb, a dus mai departe tradiția de familie câștigând în acest weekend Cupa Scandinaviei 2025 –...

Un motan Norvegian de Pădure născut în România i-a învins pe scandinavi la ei acasă!
Actualitate marți, 22 aprilie 2025, 14:16

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier

Centrul Infotrafic al Poliției Române informează că pe autostrada A1 București – Pitești, kilometrul 17, localitatea Ciorogârla,...

Trafic restricționat pe Autostrada A1 București – Pitești în urma unui accident rutier