Arafat: Un exerciţiu major de cutremur va avea loc în Bucureşti
Şeful DSU a atras atenţia asupra problemelor ascunse determinate de modificările neautorizate făcute în apartamentele din blocurile de locuit, a căror amploare nu se cunoaşte.

Articol de arionmihaela, 4 martie 2025, 15:20
Un exerciţiu major de cutremur va avea loc în Bucureşti şi într-o altă localitate din România în luna iunie a acestui an, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.
„Am avut un exerciţiu major de cutremur în 2018, am învăţat multe din exerciţiul respectiv, am schimbat parte din regulamentele noastre de intervenţie, (…) mai ales conceptul de intervenţie la cutremur pe care l-am realizat după exerciţiul din 2018. Anul acesta, în perioada 21 – 25 iunie, o să fie al doilea exerciţiu major – cinci zile, patru nopţi. O parte din exerciţiu va fi un cutremur major, dar va atinge două oraşe, nu va mai fi un singur oraş. O să vedem cum o să intervenim în două localităţi, nu numai într-o singură localitate, Bucureştiul fiind inclus bineînţeles. Şi o să vedem cum o să reacţionăm şi o să mai învăţăm anumite lucruri, pentru a le îmbunătăţi „, a declarat Arafat.
Şeful DSU a atras atenţia asupra problemelor ascunse determinate de modificările neautorizate făcute în apartamentele din blocurile de locuit, a căror amploare nu se cunoaşte.
El a subliniat că, pe lângă partea de prevenţie, autorităţile au obligaţia de a fi pregătite în caz de intervenţie.
Şeful DSU a menţionat programul cu finanţare de la Banca Mondială prin care se derulează proiecte de consolidări la risc seismic ale clădirilor unde funcţionează instituţiile chemate să intervină în caz de cutremur.
„La IGSU, 142 de milioane de euro, la Poliţie, 50 de milioane de euro şi la Jandarmerie, în jur de 30 şi ceva de milioane de euro. Programul se adresează clădirilor în care se stau cei care intervin în urma unui cutremur. Deci, IGSU a identificat 36 de clădiri, în principal unităţi de pompieri, care sunt sub risc seismic. (…) Am mers pe demolare, reconstrucţie sau pe consolidare, acolo unde este posibilă”, a precizat Arafat.
Potrivit acestuia, pe partea de răspuns, s-au făcut paşi majori în ultimii ani, având în vedere cheltuielile făcute de sistemul de urgenţă pentru dotare şi modernizare.
„Timp de şapte ani, aproape un miliard de euro au fost cheltuiţi, dar nu sunt suficiente ca fonduri, încă mai este nevoie. Dotări, oameni, pregătire, asta este pe partea noastră ca sistem de intervenţie”, a spus Raed Arafat.
El a punctat şi importanţa care trebuie acordată în continuare pregătirii populaţiei în caz de cutremur, amintind portalul dezvoltat la nivelul DSU intitulat „Fii pregătit.ro”.