Care este de fapt realitatea privind CONSOLIDAREA clădirilor cu RISC SEISMIC, la 48 de ani de la cutremurul din 4 martie 1977? FOTO & AUDIO
Consolidarea în București...160 de clădiri "pe hârtie", dar numai 7-8 șantiere sunt în lucru!

Articol de Mircea Apostolescu, 4 martie 2025, 12:52
Deși Primăria Capitalei dispune de circa 2 miliarde de lei pentru consolidarea clădirilor cu risc seismic, în momentul de față se lucrează pe numai șapte sau opt șantiere de consolidare, conform primarului general al Capitalei Nicușor Dan.
Există, însă, 160 de clădiri care se află în diferite faze de pregătire a documentației pentru consolidare și edilul șef crede că, până la sfârșitul anului, vor fi deschise 60-70 de șantiere de consolidare.
„Un lucru bun este că avem banii, peste 2 miliarde de lei, care sunt și din PNRR și din Fondul Național pentru Consolidări.
E o listă de cam 160 de clădiri, pentru care sunt…, proiectele sunt în diferite faze, pe hârtie, pentru moment.
Și pe șantiere cred că suntem la șapte – opt, în momentul ăsta.
Sunt convins că, până la sfârșitul anului, o să fim la 60-70, în șantier„, declara edilul Nicușor Dan.
Studiu de caz, Curtea Veche!
Curtea Veche, monumentul de capătâi al orașului, acolo unde, la 20 septembrie 1459, Vlad Țepeș a dat hrisovul care atestă Bucureștii ca cetate de scaun, alături de Târgoviște, se află, astăzi, într-o stare de degradare avansată și părăsire.
În 2019, fosta Companie Municipală de Consolidări prelua monumentul și trecea la punerea în siguranță a acestuia, printr-un complicat eșafodaj de lemn.
Urma ca, după finalizarea proiectului de către specialiști, să se treacă la consolidarea propriu-zisă și punerea în valoare a monumentului, care ar fi urmat să fie redat publicului, nu doar bucureștenilor ci și numeroșilor turiști care vizitează Centrul Istoric.
Numai că, după septembrie 2020, Compania Municipală de Consolidări a intrat în insolvență, mai întâi, iar, apoi, în faliment. Iar proiectul de consolidare de la Curtea Veche a fost preluat de Direcția de Investiții a Primăriei Capitalei și abandonat.
Acum, monumentul se degradează, pe zi ce trece, nu doar din cauza intemperiilor, ci și din cauza oamenilor care pătrund în interior, peste gard, distrug artefactele și lasă în urmă deșeuri.
În multe locuri se văd urmele de urină de la petrecăreții din Centrul Istoric, care profită de iluminatul public ca și inexistent și folosesc zona ca toaletă publică în aer liber.
Întreaga zonă din jurul monumentului degajă o atmosferă de mizerie și promiscuitate.
Potrivit viceprimarului liberal al Capitalei Stelian Bujduveanu, proiectul ar fi fost abandonat din cauza lipsei unui diriginte de șantier acreditat pentru monumente istorice.
Stelian Bujduveanu nu poate explica, însă, de ce proiectul este, practic, abandonată de cinci ani de zile.
Viceprimarul liberal recunoaște, însă, că, pentru situația în care se află, astăzi, monumentul, responsabilitatea revine Primăriei Capitalei.
„Nu aș putea să vă răspund la această întrebare, pentru că Curtea Veche este un proiect de investiții care este la Direcția de Investiții.
Știu foarte bine că, acolo, s-a pierdut…, s-au oprit lucrările pentru că, la un moment dat, în urmă cu cinci ani de zile – patru ani și ceva, nu exista un diriginte (… de șantier n.r.) care să fie acreditat pe monumente istorice, dacă nu mă înșel.
Și, la acel moment, legea spune că nu poți merge mai departe cu lucrarea, dacă nu ai un diriginte specializat pe monumente istorice.
Ulterior, nu știu de ce contractul nu s-a expertizat lucrarea, pentru că o lucrare oprită trebuie expertizată, din nou, conform legii, și scoasă la licitație.
Nu am, astăzi, să vă dau răspunsul, fiindcă nu m-am ocupat eu, personal, de Curtea Veche.
Cred că Primăria trebuie să se aplece un pic mai mult pe proiectele de investiții. Cred că birocrația, cu care ne-am confruntat în ultimii ani – nu în ultimii cinci ani, ci în ultimii mulți ani, la nivelul Primăriei Municipiului București, trebuie să se oprească.
Trebuie făcute niște acorduri cadru, la nivel de expertizare și de dirigenție, pentru ca proiectele care sunt stagnate, din diferite motive – fie că renunță operatorul respectiv, constructorul, s-au mai întâmplat situații, să nu lase primăria în imposibilitatea de a continua acele proiecte.
Dar, cred că, în perioada următoare, Curtea Veche fiind unul din obiectivele foarte importante pentru bucureșteni, trebuie, neapărat, pusă în valoare, trebuie reabilitat acel sit și trebuie redată bucureștenilor.
Știu foarte bine că Muzeul Municipiului București se ocupă de descărcarea arheologică.
Bunurile respective, deci, odată ce se face o descărcare arheologică, se merge mai departe cu autorizația lucrărilor de construire. Bunurile respective, odată ce se predă situl la constructor, revin în sarcina constructorului. Dar, ulterior, când constructorul nu mai rămâne – nu pot să vă spun, astăzi, cum este situația, dar ele se întorc înapoi, la Primăria Municipiului București. Primăria Municipiului București, prin Direcția de Investiții, este cea care răspunde de acel sit, noi„, a declarat viceprimarul Capitalei Stelian Bujduveanu.