Dr. Radu Ţincu: Legea referitoare la pedepsirea şoferilor drogaţi trebuie să aibă caracter preventiv
Radu Ţincu a punctat că efectul substanţelor psihoactive este mai accentuat în cazul vârstnicilor, care vor fi mai predispuşi să facă accidente rutiere.

Articol de arionmihaela, 4 martie 2025, 19:16
Şeful Catedrei de Toxicologie Clinică a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, prof. univ. Radu Ţincu, apreciază că proiectul de lege referitor la pedepsirea şoferilor drogaţi trebuie să aibă caracter preventiv.
„Nu sunt jurist, dar îmi permit să fac această apreciere. Legea nu trebuie să fie constatatoare, ci trebuie să aibă caracter preventiv. O persoană decedată nu va fi mai bine după ce ancheta va stabili că cel care a omorât-o nu avea capacitatea să conducă vehiculul. Va fi prea târziu pentru persoana decedată să i se repare acest neajuns. Atunci când vorbim de anumite medicamente, legea nu trebuie să modifice autorizaţiile de punere pe piaţă, care sunt, până la urmă, aprobate la nivelul UE”, a afirmat dr. Ţincu,la Senat, la dezbaterea publică generată de proiectul de lege referitor la stabilirea pedepselor pentru şoferii drogaţi.
El a prezentat efectele substanţelor psihoactive asupra diferitelor persoane şi a atras atenţia că „în fiecare moment trebuie să protejăm dreptul suprem la viaţă”.
„Dincolo de afectarea capacităţii de a conduce, substanţele psihoactive predispun la comportamente cu risc. Toate studiile spun că o persoană aflată sub influenţa substanţelor psihoactive îşi va asuma riscuri mult mai mari comparativ cu o persoană care nu are această stare de euforie, pe care aceste substanţe o induc. Aşa că, cel mai probabil, un şofer aflat într-o astfel de situaţie îşi va asuma riscuri mai mari dacă se va urca la volan. La aceeaşi concentraţie plasmatică, răspunsul este individual. Cine contestă acest lucru, îl invit să parcurgă cursul de toxicologie din anul cinci. Un diazepam poate să te culce cu capul pe masă sau poţi să îţi continui activitatea fără niciun fel de problemă, pentru că intervin o serie întreagă de factori care ţin de toleranţă”, a explicat profesorul.
Radu Ţincu a punctat că efectul substanţelor psihoactive este mai accentuat în cazul vârstnicilor, care vor fi mai predispuşi să facă accidente rutiere.
„Un alt aspect este efectul cumulativ al mai multor substanţe, adică poliadicţia. Introducerea unor praguri pentru fiecare substanţă în parte nu înseamnă că vom calcula matematic obţinerea unui prag comun (…). Vârsta s-a dovedit, în toate studiile publicate, că afectează şi mai mult capacitatea unei persoane de a conduce şi atunci, sub efectul substanţelor psihoactive, va fi şi mai predispusă să facă accidente rutiere”, a adăugat Ţincu.
Pe 30 ianuarie, la Senat, ca primă Cameră sesizată, a fost depusă o iniţiativă legislativă care prevede că un şofer a comis o infracţiune atunci când în sângele său a fost depistată o substanţă psihoactivă. Propunerea legislativă de modificare a Codului penal a fost iniţiată de mai mulţi parlamentari, printre care Alina Gorghiu, Robert Cazanciuc, Cristian Niculescu-Ţâgârlaş şi Daniel Fenechiu.
În expunerea de motive a propunerii legislative se arată că „legiuitorul a considerat, dintotdeauna, gravă conduita persoanei care conduce autovehiculul ulterior consumului de substanţe psihoactive, indiferent de cantitatea consumată sau de concentraţia depistată în organism, având în vedere efectele pe care astfel de substanţe le produc asupra organismului. De aceea, pe fondul creşterii consumului de droguri, e necesară mărirea limitelor de pedeapsă de la 2 la 7 ani pentru a descuraja conducerea sub efectul unor droguri sau substanţe cu efecte psihoactive”.
În prezent, Codul penal pedepseşte conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a substanţelor psihoactive cu închisoare de la 1 la 5 ani sau cu amendă.