Microstagiune de spectacole invitate la Teatrelli, din 6 martie

Articol de andreiabarsanbfm, 4 martie 2025, 12:14
Teatrelli găzduiește o microstagiune cu spectacole invitate. O producţie din Ungaria, un spectacol-concert şi o co-producţie a studenţilor masteratelor de actorie şi regie de la Cluj-Napoca şi Craiova vin la Teatrelli în martie pentru a oferi o altă perspectivă asupra artelor performative.
„Prin invitarea unor producții externe, co-producții, creații ale unor echipe tinere, și integrarea lor în cadrul unei mini-stagiuni, Teatrelli continuă să își consolideze rolul de hub cultural deschis către inovație și promovarea noilor voci artistice. Microstagiunea din martie va culmina cu o nouă premieră Teatrelli la final de lună, un performance creat la interesecția a două generații, un reminder pentru joacă, pentru maturizare, pentru importanța întâlnirilor. Microstagiunea reprezintă o ocazie de a ne întâlni cu noi forme teatrale, dar și o oportunitate de a sprijini noile voci creative la nivel național și internațional.” – spune Liviu Romanescu, Director Artistic Teatrelli.
Pe 6 martie, de la ora 19:00, se va juca „2060”, un spectacol interdisciplinar despre viitorul nu atât de îndepărtat, bazat pe imaginația tinerilor de astăzi. Gen Z și Alpha vor crește în curând în acest viitor utopic (sau distopic?) și vor trăi într-o realitate care evocă frică, anxietate, entuziasm, ignoranță, speranță sau disperare, în funcție de cine o privește.
Spectacolul este o înlănțuire de sketch-uri, idei și concepte care, împreună, formează o experiență complexă și stratificată a modului în care poate fi abordat acest viitor cu care ne confruntăm cu toții. Spectacolul funcționează cu părți interactive și se bazează în mare măsură pe tehnologii virtuale. Elementul cheie este conectarea realității virtuale cu spațiul real de pe scenă via motion-capture în timp real.
Creatori: Nóra Juhász, Patrik Kelemen, Alex Lungu, Botond Szemes, Zita Szenteczki, Ana Turos, director artistic: Nóra Juhász
Spectacolul e co-produs de: Pro Progressione Hungary, Occitanie en Scene, Theatre National Le Parvis, Tarbes
„Așteptându-l pe Ulise” va avea două reprezentații, pe 12 şi 13 martie, de la ora 19:00. Este un spectacol-concert creat de Cristina Juncu, după „Odiseea” lui Homer.
Războiul s-a terminat și Ulise, autorul șmecheriei cu calul troian, care a asigurat câștigul grecilor, pornește spre Ithaca. Povestea reîntoarcerii sale acasa pe marea învolburată, ajutat, dar și încurcat de zei și de diverse reprezentante ale sexului frumos, a dat un nume tuturor poveștilor cu rătăciri prin lume ce i-au urmat: o odisee.
În distribuție: Sebastian Marina, Cristina Juncu, Eliza Păuna, Alexandros Raptis.
Pe 20 şi 21 martie, ora 19:00 este programat spectacolul „Expuşi”, în regia lui Vlad Bălan, după un text de Ionuț Sociu și Vlad Bălan, realizat cu studenții masteratelor de actorie și regie din cadrul Facultății de Teatru și Film a Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, respectiv Departamentului de Arte și Media din Craiova.
Un vernisaj al unor artiști debutanți este dat peste cap de „intervenția” unui grup de tineri extremiști. Motivația acestora se lasă întrevăzută pe măsură ce lucrurile se îndreaptă într-o direcție neașteptată.
Cum arată dialogul între tradiție și inovație artistică într-o lume puternic ideologizată? Care e raportul între autenticitate și impostură în zonele activiste și progresiste? Ce loc ocupă banii într-un asemenea context? Cum ajung unii tineri să se radicalizeze și care dinamicile care stau la baza unor astfel de grupuri extremiste? Cum se naște violența și cum se măsoară distanța de la vorbă la faptă, de la fantasmă la acțiune?
Acestea sunt doar câteva din întrebările pe care spectacolul ”Expuși” le sondează, fără a teoretiza excesiv, în încercarea de a capta o parte din tensiunile care plutesc în aer în România anului 2025.
Distribuție: Alexandra Harapu, Denisa Tudora, Călin Deneș, Alexandra Iovan, Bianca Mălăel, Bogi Ifodi, Mihnea Presură, Georgiana Dincă, Darius Feraru, Adrian Stancu/ Bogdan Scăfariu