Producătorii români de medicamente generice propun o reducere graduală a taxei clawback
Ministrul Finanţelor, Barna Tanczos, a menţionat că politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii.

Articol de arionmihaela, 4 martie 2025, 15:27
Reducerea graduală a taxei clawback va ţine medicamentele generice pe piaţă şi va duce la o optimizare bugetară, a declarat Daniel Bran, membru în Consiliul Administrativ al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
„In România există peste 40 de capacităţi de producţie de medicamente şi toate sunt generice. Impactul pe care îl are producţia locală de medicamente generice este de 1,1% din PIB, iar în ceea ce priveşte contribuţia bugetară, aceasta se ridică la 0,3%. Mai mult, având o industrie puternică, putem spune că participăm şi la echilibrarea balanţei comerciale prin exporturile pe care le facem. În industrie lucrează peste 9.000 de oameni, care sunt înalt calificaţi. Lucrează medici, farmacişti, cercetători. Vorbim de o industrie puternică, cu un impact deosebit economic. Pe de altă parte, în ceea ce priveşte impactul bugetar, aici avem o situaţie. După cum ştiţi, în România există politica celui mai mic preţ, dar pe de altă parte, vorbim despre taxa clawback, care este privită ca un venit, dar în acelaşi timp şi ca o piedică pentru optimizarea bugetară, deoarece 70% dintre pacienţii care sunt trataţi în România sunt trataţi cu medicamente generice. 80-90% din medicamente sunt medicamente ieftine. Ori, având cel mai mic preţ o taxă clawback face ca medicamentele ieftine să iasă din piaţă. Atunci, de fapt, statul plăteşte pentru medicamentele un pic mai scumpe, pentru că cele afectate de taxa clawback sunt tot timpul medicamentele de 5 lei, de 10 lei, de 20 şi ceva de lei, de 50 lei”, a precizat Bran.
Acesta a adăugat că prima optimizare bugetară pe care Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România o propune vizează reducerea taxei clawback cu 5% în primul an, iar acest lucru va menţine medicamentele generice pe piaţă.
Asociaţia de profil solicită amânarea aplicării Directivei apelor uzate şi crearea unui grup de lucru care să stabilească impactul real în economie.
În ceea ce priveşte taxa clawback, ministrul Finanţelor, Barna Tanczos, a menţionat că politica de sănătate o face Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Finanţelor, Barna Tanczos, şi reprezentanţi din sectoarele financiar, industrie, sănătate, construcţii, economie circulară şi mediu şi automotive au discutat, marţi, despre cele mai importante teme pentru asigurarea echilibrelor macroeconomice, consolidarea rezilienţei şi creşterea competitivităţii în cadrul evenimentului PRIA Finance for Keys Business Sectors.