Începe un nou sezon Art Safari! Ţuculescu şi Andreescu – expoziţii eveniment

Articol de andreiabarsanbfm, 6 martie 2025, 17:40
Art Safari își redeschide porțile, mâine, 7 martie. Primul eveniment al acestui an, de la Palatul Dacia-România, reunește o impresionantă colecție de tablouri semnate de Ion Țuculescu și Ioan Andreescu, lucrări ale unor ”pictori români uitați” și a unor artiști contemporani, fotografie de presă, și o galerie a fluturilor și o expoziție dedicată istoriei farmaciei.
Fiecare din cele opt expoziții este prezentată astfel încât să reprezinte o experiență în sine. ”Sigur fiecare vizitator va descoperi ceva pe sufletul lui”, a spus Ioana Ciocan, Managing Partner Art Safari, în interviul acordat BucureștiFM.
De exemplu, pe Țuculescu nu îl veți regăsi doar în calitate de artist, ci și în cea de cercetător științific. Volumul său ‘Biodinamica Lacului Techirghiol’ va putea fi văzut aici, alături de microscopul lui Grigore Antipa. Veți afla și legătura profesională dintre cele două personalități. Este cea mai importantă și mai amplă retrospectivă organizată în cinstea sa din 1999 încoace.
‘Am realizat nu o expoziție Țuculescu, ci un agregat curatorial în care veți intra, veți fi prinși, distruși și recompuși. Intrați ca să vedeți un artist și veți vedea viața în toate formele ei, de la cele microbiologice, la ce sentimentale, la cele politice și, nu în ultimul rând, evident, pentru că asta vă va asalta, cele estetice. Avem în expoziție: pictură, desen, fotografie, covoare, brâie, film, muzică clasică, a explicat curatorul acestei expoziții, criticul de artă Erwin Kessler, în conferința de presă dedicate lansării acestui eveniment.
În expoziția ”’Ion Țuculescu. Geniul Amator” au fost reunite peste 100 de lucrări reprezentative din cele mai importante muzee și colecții private din țară.
Expoziția de la Art Safari, ”Ioan Andreescu. Adevărul și imaginația” este o șansă unică de a vedea laolaltă 50 de lucrări, din cele 250 cât însumează opera pictorul dispărut la nici 33 de ani. Tablourile au fost selectate de curatoarea Maria Munteanu din 12 instituții muzeale și colecții particulare.
Și momentul este unul ales special, în 15 februarie s-au împlinit 175 de ani de la nașterea artistului.
Galeria a fost amenajată într-o formulă contemporană, gândită de scenograful Cosmin Florea.
Expoziția ”Pictori români uitați” prezintă peste 100 de lucrări, semnate de zeci de artiști care au avut o contribuție semnificativă în istoria artei românești, dar ale căror nume s-au pierdut (ori s-au omis intenționat) în jumătatea de veac postbelică, îndeosebi din motive ideologice. Ipolit Strâmbu, Nicolae Grant, Elena Popea, Constantin Aricescu, Mihail Simonidy, Nina Arbore, Mina Byck Wepper sau Alexandru Țipoia sunt doar câțiva dintre artiști. Proiectul își propune să pună într-un format expozițional și să ducă mai departe demersul științific al cărții, scrise de Tudor Octavian, jurnalist, scriitor și cronicar de artă, publicată în 2003 la Editura NOI media print, sub numele ‘Pictori români uitați’, în care se regăsesc 60 de artiști. Curatorii sunt Tudor Octavian și Maria Munteanu.
”Young Blood 4.0. Noul val de artiști contemporani”, curatoriată de Călina Coman, reunește artiști români din diferite regiuni ale țării, exponenți ai generațiilor tinere, studenți, absolvenți. Partenerul expoziției este Institutul Cultural Român.
‘Mă bucur că Institutul Cultural Român, pe lângă celelalte colaborări pe care le-am avut și le avem cu Art Safari de a lungul timpului, a reușit să susțină secțiunea dedicată tinerilor artiști. Iată, ‘Young Blood’, ediția a patra. Credem că e foarte important să punem tinerii artiști în context și nu în afara contextului, în contextul celor mai valoroși artiști români, pe de-o parte, în contextul unui program care se bucură de un public numeros de fiecare dată, la fiecare ediție, și, de ce nu, într-un context pe care să-l putem apoi exporta, în funcție de oportunitățile pe care le găsim la nivel internațional. Cred că, în prezent, poate că este cea mai oportună soluție de a prezenta tânăra generație de artiști peste hotare și sperăm să avem ocazia să o facem’, a spus președintele ICR, Liviu Jicman.
Și cum avem nevoie să ne cunoaște și rădăcinile, expoziția cu acest titul, ”Rădăcini”, realizată de curatorii Ana Maria Crișan și Iulia Gorneanu și organizată de Institutul Național al Patrimoniului, își propune să expună un stadiu premergător creației brâncușiene, surprinzând cadre din lumea satului românesc.
Și ar fi păcat să plecați din Palatul Dacia-România fără a explora alte trei spații.
”’cu sau împotriva trendului. intervenții fotografice contemporane” este expoziție de fotografie, realizată de ifa în parteneriat cu Art Safari. Aceasta prezintă lucrările a doi fotografi, Viktoria Binschtok (n. 1972) și Michael Schafer (n. 1964), care folosesc și reflectă asupra imaginilor din mass-media, explorând diferitele moduri în care acestea operează. Curator: Christin Muller.
”From Lab to Life”, o expoziție dedicată istoriei și evoluției farmaciei și ”Fluturi”, reprezentați în stiluri variate – de la expresionism și abstractizare la pop-art și interpretări contemporane – simbolul fluturelui ca reprezentare a efemerității, a renașterii și a metamorfozei, sunt alte două expoziții din Art Safari, care vă vor oferi o călătorie inedită. Curator: Monica Dumitru.
Noul sezon Art Safari este deschis în perioada 7 martie – 27 iulie 2025, programul de vizitare fiind de joi până duminică, între orele 12:00-21:00, cu ultima intrare la 20:30.