Limfedemul, o boală ce trebuie adusă în atenţia publică
Ministerul Sănătăţii pentru anul în curs este cu 33% mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce permite o atenţie sporită acordată pacienţilor.

Articol de arionmihaela, 6 martie 2025, 13:44
Preşedintele interimar al Senatului, Mircea Abrudean, a pledat la o dezbatere care a marcat Ziua Internaţională a limfedemului pentru prevenţie medicală şi pentru conştientizarea existenţei acestei boli invalidante.
Potrivit specialiştilor, limfedemul (edemul limfatic) este o afecţiune cauzată de o acumulare de lichid limfatic în ţesuturi, care apare în urma unor tratamente chirurgicale în bolile oncologice sau în cazul unor boli parazitare şi este, de multe ori, o problemă de sănătate asociată sau determinată de unele boli genetice. Instalat, limfedemul nu poate fi vindecat, dar cu un tratament corect poate fi controlat.
Abrudean a spus că bugetul Ministerul Sănătăţii pentru anul în curs este cu 33% mai mare decât cel de anul trecut, ceea ce permite o atenţie sporită acordată pacienţilor.
Nicoleta Pauliuc a explicat că limfedemul primar sau secundar, apărut în urma unei afecţiuni oncologice sau intervenţii chirurgicale, izolează, limitează şi îi împiedică pe pacienţi, peste două milioane doar în Europa, să aibă o viaţă normală.
Chirurgul Gerald Filip a explicat că, în România, dintre cele 8.000 de paciente operate anual de cancer de sân, 3.000 dezvoltă limfedem şi îşi pierd funcţionalitatea unui membru. El a punctat că această boală poate fi evitată prin tehnici chirurgicale moderne. „Ar fi de mare ajutor dacă aceste tehnici ar fi gratuite”, a spus medicul.