Ascultă Radio București FM Live

Tariful la curent electric, după 1 iulie!

Foto: Foto: Facebook/ Sebastian Burduja

Articol de Mircea Apostolescu, 6 martie 2025, 16:04

După 1 iulie, dată la care va expira prelungirea plafonării prețului la energie electrică, Guvernul României va interveni pentru a proteja consumatorii vulnerabili, prin acordarea de subvenții, sub forma cardurilor sau vaucherelor pentru energie.
Ministerul Energiei și cel al Muncii vor pune la punct, până la 15 iunie, criteriile de stabilire a consumatorilor vulnerabili și modul în care vor fi distribuite cardurile sau vaucherele de energie.

„Și, prin actul normativ, pe care noi l-am adoptat, în Guvern, prin Ordonanța de Urgență, există o asumare să definească (… Ministerul Muncii n.r.) acest consumator (… vulnerabil n.r.) și să operaționalizăm o schemă de carduri sau vauchere pentru energie, până la data de 1 iulie.
Nu știm cum va arăta piața energiei, la 1 iulie. Vom vedea și ne putem ajusta, în acest interval de timp.
Abordarea noastră principială a fost să le dăm cât mai puține bătăi de cap românilor, deci să existe o birocrație minimală pentru aceste carduri la energie.
Dacă pot fi livrate prin Poșta Română, personal cred că este o idee bună, pentru că au experiența cardurilor pentru energie.
Și, încă odată, împreună cu Ministerul Muncii, vom finaiza aceste demersuri.
Așa cum știți, Ministerul Muncii are o serie de alte ajutoare – ajutor de încălzire sau alte tipuri de ajutoare, și trebuie să se asigure că aceste măsuri sunt complementare cu cele care există, deja, pentru românii care au nevoie de acest sprijin”, a explicat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Pe termen lung, însă, soluția pentru scăderea tarifelor la energie constă în punerea în funcțiune a unor noi capacități de producție de energie electrică.

„Ceea ce noi trebuie să facem e să asigurăm o lichiditate mai mare pe piață, deci, producătorii să vândă, furnizorii să cumpere.
Și, de asemenea, să punem în funcțiune cât mai multe proiecte, care sunt în stadiu avansat de implementare.
Ați văzut că am reușit, la Năvodari, cu centrala în cogenerare. Ea a întrat în teste, după mulți ani de blocaje. O întârziere cam de 25 de luni a fost, la acel proiect.
De asemenea, sâmbătă, de 8 Martie, voi celebra această zi la Iernut, pentru a mă asigura că acel 3% rămas de executat din proiecte poate duce la bun sfârșit
Tarifele, în sine, sunt produsul a multor variabile, așa cum știți.
Pe de o parte, consumul din perioada respectivă, de aceea am și optat pentru o prelungire pe trimestrul al doilea, unde consumul este, în mod tradițional mai mic și, atunci, și preturile sunt mai mici.
De asemenea, interconexiunile, este pilonul central al Planului pentru Energie Accesibilă, pe care Comisarul (… European n.r.) l-a transmis. Vă amintesc că România este aceea care a ridicat acest subiect, împreună cu Grecia și Bulgaria. Și este și unul dintre motivele pentru care noi solicităm și prelungirea la cărbune.
Deci, lipsa interconexiunilor, în zona de tranzit, în Centrul Europei, ne pune pe noi într-un deficit de energie, în regiunea noastră. Nu mai vorbesc de exporturile necesare pentru Republica Moldova. Iar Ucraina, dintr-un net exportator mare, în regiunea noastră, a devenit net importator.
Toate aceste lucruri pot sau nu să fie rezolvate, până la 1 iulie. Inclusiv evoluția conflictului din Ucraina va avea un rol important în prețul final.
Important este ca nou să monitorizăm această situație și să fim pregătiți cu măsuri pentru sprijinirea românilor care au, cu adevărat, nevoie de asta”, a declarat Sebastian Burduja.

În context, trebuie amintit faptul că, săptămâna trecută, joi, Guvernul României a adoptat o Ordonanță de Urgență privind continuarea plafonării prețurilor la energie electrică și gaze naturale pentru a proteja românii și mediul economic de efectele negative provocate de tensiunile geopolitice din regiune, deciziile Federației Ruse și gradul de înmagazinare gaze la nivelul întregii Uniuni Europene.

Prin ordonanța de urgență Guvernul a decis această prelungire, dar și măsuri suplimentare în vederea revenirii etapizate la piața liberă.

Conform Ordonanței de Urgență adoptate, joia trecută, prețurile la energie electrică vor rămâne plafonate pentru încă trei luni, iar cele la gaze pentru încă un an.

Pentru consumatorii casnici de energie electrică, tarifele se mențin la aceleași niveluri din prezent: maximum 0,68 lei/kWh pentru un consum de până la 100 kWh, 0,8 lei/kWh pentru consumul între 100 și 255 kWh și cel mult 1,3 lei/kWh pentru consumul care depășește 300 kWh.

În cazul IMM-urilor și instituțiilor publice, 85% din consumul lunar va rămâne plafonat la 1 leu/kWh, iar diferența de 15% la cel mult 1,3 lei/kWh. La gaze naturale, consumatorii casnici vor plăti în continuare maximum 0,31 lei/kWh, iar cei non-casnici cel mult 0,37 lei/kWh.

Decizia de prelungire a fost necesară în contextul în care prețurile la nivel european au crescut semnificativ pentru gaz la începutul acestui an față de aceeași perioadă a anului trecut (peste 60%).

Este cunoscut faptul că prețul gazului natural are un impact major și în formarea prețului la energie electrică, prin principiul prețului marginal, care are drept efect vânzarea energiei electrice din toate sursele la prețul cel mai ridicat.

Dacă plafonarea ar fi fost eliminată brusc, aproape jumătate dintre gospodării s-ar fi trezit cu facturi semnificativ mai mari, cu creșteri de peste 60%.

În plus, pentru mare parte dintre IMM-uri și instituții publice, costurile cu energia electrică ar fi crescut, ceea ce ar fi putut avea un impact în lanț asupra economiei și ar fi generat o creștere a inflației.

Pe lângă protejarea consumatorilor, au fost introduse și măsuri de transparență și echilibru pe piață.
Furnizorii vor publica marjele de furnizare, iar operatorii pieței vor afișa prețuri de referință pentru produsele tranzacționate. Prin aceste măsuri, românii vor avea ocazia să își aleagă furnizorii într-un cadru mai bun de transparență, putând vedea cum își gestionează companiile cheltuielile și marjele de profit. Este o măsură de a descuraja ofertele „fantomă”, cu prețuri care nu au nicio legătură cu realitatea.

Începând cu 1 iulie, Guvernul va introduce măsuri de sprijin suplimentare pentru consumatorii care se confruntă cu un grad accentuat de sărăcie energetică, precum vouchere sau carduri de energie.

Această măsură este o provocare pentru furnizorii de energie electrică, tocmai de aceea, în bugetul Ministerului Energiei din acest an, Guvernul României, cu sprijinul Ministerului Finanțelor, a prevăzut 1,5 miliarde de lei pentru plata furnizorilor, iar Ministerul Muncii are încă 1,5 miliarde de lei.

Prin actul normativ adoptat de Guvern, se deblochează plățile către furnizorii de energie și, în perioada următoare, se va face transferul celor 3 miliarde de lei.
Reamintesc și că, în conformitate cu rapoartele Eurostat, prin ajustările succesive între 2021 și 2024, acest mecanism de compensare-plafonare a făcut ca românii să plătească printre cele mai mici prețuri din UE, respectiv al cincilea cel mai mic preț la energie electrică și, la gaze naturale, al treilea sau al patrulea, în funcție de trimestrele de analiză.

Prin aceste măsurile adoptate de Guvern, se asigură o tranziție graduală spre o piață de energie liberalizată, evitând șocuri pentru români și economie.

Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 19:19

Termoenergetica trebuie sa ceara insolventa, conform legii, spune Sebastian Burduja. Vezi situatia datoriilor!

În luna aprilie 2025 Primăria Municipiului București nu a plătit niciun leu către ELCEN. Din 2020, subvenția și pierderile s-au plătit cu...

Termoenergetica trebuie sa ceara insolventa, conform legii, spune Sebastian Burduja. Vezi situatia datoriilor!
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 18:37

Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an

Organizatorii Neversea anunţă că ediţia a VII-a a festivalului se amână pentru 2026, evenimentul neputându-se desfăşura în vara acestui an...

Festivalul Neversea nu va avea loc în acest an
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 17:51

„Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei” – cine-concert la Teatrul Evreiesc de Stat

Pentru ca istoria să nu se repete… Filmul mut „Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei” (1924, regia Hans Karl Breslauer) este...

„Die Stadt ohne Juden/Orașul fără evrei” – cine-concert la Teatrul Evreiesc de Stat
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 15:43

Linia 483, deviată de pe Strada Rezervelor până la data de 4 mai

Linia de autobuz 483 va funcţiona pe un traseu deviat până la 4 mai, inclusiv, ca urmare a extinderii duratei lucrărilor la reţeaua de apă...

Linia 483, deviată de pe Strada Rezervelor până la data de 4 mai
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:52

SpaceFEST 2025 se întoarce în Capitală în perioada 9-11 mai

Universitatea Națională de Știință și Tehnologie POLITEHNICA București, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, în colaborare cu...

SpaceFEST 2025 se întoarce în Capitală în perioada 9-11 mai
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:20

Programul educațional Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment a lansat podcastul Mindfulness în alimentație

Proiectul educațional Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment lansează podcastul Mindfulness în alimentație, o inițiativă menită să aducă...

Programul educațional Gustă cu Atenție. Bucură-te de Moment a lansat podcastul Mindfulness în alimentație
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 14:10

Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimţit la Istanbul

Un puternic seism, cu magnitudinea 6,2, a zguduit oraşul Istanbul miercuri, a anunţat Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor şi Situaţiilor...

Cutremur cu magnitudinea 6,2 resimţit la Istanbul
Actualitate miercuri, 23 aprilie 2025, 12:21

Accident rutier pe Bulevardul Basarabia din Capitală. Patru persoane duse la spital

Patru persoane au fost transportate la spital, pentru îngrijiri medicale, după ce două maşini s-au ciocnit la intersecţia dintre Şoseaua...

Accident rutier pe Bulevardul Basarabia din Capitală. Patru persoane duse la spital