Clădirile din București vor fi evaluate VIZUAL rapid în valoare de 6,6 milioane de euro!
Articol de Mircea Apostolescu, 10 martie 2025, 13:43
Administrația pentru Consolidarea Clădirilor cu Risc Seismic (AMCCRS) a publicat pe portalul de achiziții publice online, SEAP, o procedură de achiziție publică de tip licitație deschisă pentru evaluarea vizuală rapidă a până la 20 de mii de clădiri.
Valoarea totală estimată a contractului este de 33.325.000 lei, adică peste 6,6 milioane de euro.
Durata contractului ar urma să fie de patru ani, iar data limită pentru depunerea ofertelor este 18 martie.
„Obiectivul general al prezentului acord-cadru îl constituie ierarhizarea clădirilor prin evaluarea vulnerabilităţii la seism în vederea stabilirii priorităţii investiţiilor pentru punerea în siguranţă a clădirilor faţă de acţiunea seismică, fixarea acestora pe harta interactivă prin coordonatele GPS şi prezentarea de informaţii specifice clădirii prin atribuirea unui cod QR. Obiectivul specific constă în întocmirea FEVR (fişa de evaluare rapidă) şi elaborarea Listei cu ierarhizarea imobilelor pe baza FEVR care va contribui la prioritizarea expertizării clădirilor, încadrarea lor într-o clasă de risc seismic conform legislaţiei în vigoare, şi stabilirea măsurilor de intervenţie în vederea consolidării imobilelor”, se spune, în anunțul de licitație.
În context, trebuie amintit faptul că evaluarea vizuală rapidă a clădirilor din punctul de vedere al riscului seismic nu înseamnă și consolidarea acestora. Este vorba despre o fază preliminară, care va determina prioritatea expertizării clădirilor evaluate. Abia după expertizare, se va stabili gradul de risc seismic și, după aceea, s-ar putea trece la faza de proiectare și, ulterior de execuție a lucrărilor de consolidare.
Cum durata contractului este de patru ani, iar faza de proiectare necesită și ea timp, nu ne putem aștepta ca șantierele să demareze mai devreme de cinci ani de zile.
„Evaluarea vizuală rapidă, această metodologie, nu vine să încadreze imobilul într-o clasă de risc seismic. Ci, prin evaluarea vizuală rapidă, noi, practic, scorăm imobilele analizate și le prioritizăm, din perspectiva expertizei tehnice.
Deci, aș vrea să fie foarte clar că, după evaluarea vizuală rapidă, nu vom avea clase de risc seismic, ci vom avea o prioritizarea a clădirilor care vor fi expertizate și, ulterior, consolidate.
Pentru că, astăzi, avem expertize realizate într-un mod eterogen. Dacă ne uităm pe hartă, o să vedem că sunt împărțite în tot orașul, fără niciun fel de criterii.
Și, atunci, evaluarea vizuală rapidă este un instrument prin care putem prioritizăm consolidarea și, apoi, consolidarea”, explică șeful AMCCRS, Răzvan Munteanu.